Inovatorët në Japoni po zhvillojnë teknologji të reja për t’iu kundërvënë koronavirusit

Ministria e Punëve të Jashtme të Japonisë

Care222® është i aftë të vrasë 99% të viruseve nga 2.5 metra larg në vetëm 6.3 minuta, duke e bërë atë ideal për sterilizimin e vazhdueshëm të hapësirave publike të përdorura nga shumë njerëz.

Ndërsa pandemia globale e koronavirusit vazhdon, bota po kërkon masa të reja që do të minimizojnë rrezikun e infektimit ndërsa lejojnë institucionet thelbësore të tilla si spitalet, qeveria dhe shkollat ​​të vazhdojnë të funksionojnë. Në çdo plan të shëndetit publik për hapësirat publike, dy çështje që duhet të adresohen janë kundërmasat kundër viruseve në ajër dhe viruseve në sipërfaqet që preken nga shumë njerëz të ndryshëm. Masat tradicionale të dezinfektimit kanë përfshirë përdorimin e pastruesve me bazë klor ose alkooli të cilët spërkaten ose aplikohen me dorë. Kjo qasje, megjithatë, nuk është vetëm e zënë me punë dhe me efektivitet të kufizuar, por gjithashtu e ekspozon personelin pastrues ndaj një rreziku më të madh të infeksionit. Zgjidhjet janë të nevojshme ndërsa përballemi me këtë “normal të ri” dhe disa novatorë kanë ecur përpara me disa ide të reja.

 

Thërrmimi i numrave për të mposhtur virusin

Hapi i parë në çdo lloj kërkimi është krijimi i modeleve dhe kompjuterat kanë qenë një mjet i paçmuar në këtë proces. Sidoqoftë, simulimi i saktë i lëvizjes së mijëra pikave nëpër ajër, ka qenë përtej aftësive të kompjuterëve më të disponueshëm. Për t’iu përgjigjur nevojës për më shumë fuqi llogaritëse, Instituti i Kërkimeve Fizike dhe Kimike të Japonisë, ose RIKEN, duke punuar në bashkëpunim me Fujitsu, ka zhvilluar superkompjuterin Fugaku, aktualisht më i fuqishmi në botë. Për fat të mirë, ajo hyri në veprim në vitin 2020, në kohën e duhur për t’u përdorur për të luftuar krizën COVID-19 me rritje të shpejtë.

 

Superkompjuteri Fugaku, i zhvilluar së bashku nga RIKEN dhe Fujitsu, po vihet në punë duke modeluar se si mund të përhapet koronavirusi.

Disa nga pyetjet e para që Fugaku u ngarkua të përgjigjej përfshinin përhapjen e koronavirusit përmes ajrit. Në vetvete, virusi nuk duket se transmetohet nga ajri, përkundrazi ai udhëton brenda pikave të lëngut në ajër, siç janë ato që lëshohen kur një person i infektuar kollitet ose teshtin. Fugaku ishte i aftë të përdorte simulime të hollësishme sesi grimcat e lëngut mund të lëvizin nëpër ajër, duke i lejuar studiuesit të vlerësojnë nivelet e rrezikut jo vetëm nga kollitja, por edhe kur flasin ose këndojnë. Simulimet gjithashtu siguruan prova bindëse se maskat kanë një efekt të rëndësishëm në zvogëlimin e ekspozimit, veçanërisht kur vishen nga njerëz që janë të infektuar. Këto gjetje ishin një ndihmë e jashtëzakonshme për autoritetet e shëndetit publik në ofrimin e udhëzimeve të sigurisë që ishin të qarta, efektive dhe të mbështetura nga prova.

 

Siguruar nga: RIKEN, Toyohashi Univ. Teknike Në bashkëpunim me: Instituti Kioto. Teknike., Osaka Univ.

Simulimet e prodhuara nga Fugaku kanë demonstruar se si virusi mund të përhapet dhe sa efektive mund të jenë maskat, duke ndihmuar shumë autoritetet shëndetësore. Siguruar nga: RIKEN, Toyohashi Univ. Teknike Në bashkëpunim me: Instituti Kioto. Teknike., Osaka Univ.

Një aplikim i mëtejshëm i Fugaku ka qenë në simulimin e ndërveprimit midis proteinave në koronavirus dhe një game të gjerë të ilaçeve. Në vetëm 10 ditë, Fugaku ishte në gjendje të provonte mbi 2000 ilaçe, duke identifikuar dhjetëra që treguan premtime si trajtime të mundshme terapeutike. Asnjë kompjuter tjetër ose sistem testimi i zhvilluar deri më tani nuk ka qenë në gjendje të prodhojë kaq shumë rezultate kaq shpejt, dhe kjo ka potencialin e jo vetëm prodhimin e trajtimeve efektive për ata të infektuar me COVID-19, por edhe një gamë të gjerë të sëmundjeve të tjera.

 

Përdorimi i Dritës ultraviolet të filtruar me precizion për të vrarë COVID-19 në sipërfaqe

Një shprehje e zakonshme në anglisht thotë se “Drita e Diellit është dezinfektuesi më i mirë”, por kjo ka rezultuar të jetë shumë më tepër se një figurë e të folurit. Drita ultraviolet, e njëjta gjatësi vale e rrezeve të diellit që shkakton rrezitje ose djegie nga dielli, ka kohë që përdoret për të sterilizuar pajisjet mjekësore dhe mjetet e tjera pa nevojën e trajtimeve kimike që mund të jenë të dëmshme ose të prodhojnë patogjenë rezistentë ndaj kimikateve. Funksionon sepse energjia e lartë e dritës UV mund të prishë lidhjet kimike të molekulave brenda mikroorganizmave, duke i parandaluar ato të funksionojnë ose riprodhohen. Sidoqoftë, këto nivele të larta energjie mund të dëmtojnë edhe qelizat në trupat tanë, kështu që sistemet tradicionale të dezinfektimit UV duhet të përdorin kontejnerë të mbyllur për të mbrojtur lëkurën dhe sytë tanë, duke i bërë ato jopraktike për zona të mëdha dhe të pamundura për t’u përdorur në dhomat e zëna.

 

Artikulli paraprakIndustria minerare në Angolë, nuk është më një diamant
Artikulli tjetërItalia miraton masa stimuluese COVID-19 me vlerë 32 miliardë euro