Italia miraton masa stimuluese COVID-19 me vlerë 32 miliardë euro

 

Qeveria italiane miratoi masa stimuluese me vlerë 32 miliardë euro të Premten për të luftuar efektet shkatërruese të pandemisë së koronavirusit në ekonomi.

“Ky dekret është një përgjigje domethënëse dhe shumë koherente ndaj varfërisë dhe bizneseve, është një përgjigje e pjesshme, por është maksimumi që kemi qenë në gjendje të bëjmë,” u tha Kryeministri Mario Draghi gazetarëve në Romë.

Rreth 11 miliardë euro do t’u kushtohen kompanive dhe ndërmarrësve automobilistikë në vështirësi që humbën të paktën 30% të të ardhurave të tyre në vitin 2020. Një total prej 8 miliardë eurosh u ndanë për luftën kundër varfërisë dhe masat për të mbështetur punësimin, tha ministri i ekonomisë Daniele Franko.

Italia ishte vendi i parë i goditur nga pandemia në Evropë dhe vendosi një bllokim të rreptë në Mars dhe Prill 2020, i cili paralizoi pjesën më të madhe të ekonomisë.

Afërsisht 450,000 njerëz, kryesisht gra dhe të rinj, humbën punën vitin e kaluar dhe PBB-ja u shemb me 8.9%.

Roma do të trashëgojë pjesën më të madhe të planit stimulues prej 750 miliardë eurosh dhe duhet të paraqesë një plan kombëtar në Bruksel deri në fund të prillit por Kryeministri i ri Mario Draghi synon të bëjë ndryshime.

Ngrirja e pushimeve nga puna dhe masat e tjera të mbështetjes të miratuara nga Këshilli i Ministrave

Qeveria gjithashtu zgjati një ngrirje të pushimeve nga puna deri në fund të qershorit dhe për disa kompani deri në fund të tetorit.

Ndihma prej rreth 900 milion euro do të ndahet për punëtorët sezonalë të cilët nuk mund të përfitojnë nga papunësia e pjesshme. Disa sektorë të goditur rëndë nga pandemia do të marrin ndihmë shtesë duke përfshirë sektorin e kulturës dhe sektorin e maleve.

Rreth 5 miliardë euro u ndanë për shëndetin duke përfshirë blerjen e vaksinave kundër COVID-19 dhe ilaçeve. Qeveria ndau 200 milion € për prodhimin e vaksinave në Itali.

Këto masa emergjente janë përveç më shumë se 100 miliardë euro tashmë të mobilizuar nga Italia vitin e kaluar për të ringjallur sektorët ekonomikë të mbyllur gjatë bllokimit.

Pjesa më e madhe e vendit kohët e fundit u kthye në bllokim javën e kaluar ndërsa infeksionet rriten.

 

Artikulli paraprakInovatorët në Japoni po zhvillojnë teknologji të reja për t’iu kundërvënë koronavirusit
Artikulli tjetërJaponia goditet nga një tërmet i fuqishëm