Industria minerare në Angolë, nuk është më një diamant

 

 

Prodhimi i diamantit është një nga burimet kryesore të pasurisë së Angolës. Producershtë prodhuesi i gjashtë më i madh në botë dhe i treti në kontinentin Afrikan. Sipas Këshillit Afrikan të Diamantit, organi zyrtar qeverisës, industria e diamantit në Angola përfaqëson gati 1.2 miliardë euro në prodhim vjetor.

Por si po zhvillon vendi sektorin e tij të diamantit dhe duke krijuar një bum ekonomik për të përfituar të gjithë?

Qendër Zhvillimi Saurimo Diamond

Një pjesë e përgjigjes qëndron në Lunda Sul, provinca minerare e Angolës, ku po bëhen investime të mëdha. Një qendër e re zhvillimi, e mundësuar nga energjia e gjelbër, po ngjitet atje në qytetin e Saurimo. Ai do të bashkojë në një vend, të gjithë aktorët që punojnë në industrinë e diamantit, si publik ashtu edhe privat. Qëllimi? Të stimulojë rritjen dhe të realizojë potencialin e plotë të sektorit.

 

Angola

Qendra e Zhvillimit Saurimo Diamond në ndërtim Angola

Fabrikat e lustrimit të diamantëve, zyrat dhe një qendër e trajnimit të specializuar janë në qendër të këtij projekti. Jose Ganga Junior, Presidenti i Endiama (Kompania Kombëtare e Diamanteve të Angolës) diskutoi projektin me ne. Ai thotë se “qendra është pjesë e një përpjekjeje për të rritur zinxhirin e vlerës së diamantit”. Deri më tani Angola “ishte në thelb një vend që prodhonte dhe eksportonte diamante të përafërt”. Me qendrën e re, ata po presin të shtojnë vlerë në industri dhe të fillojnë lustrim diamanti në vend. Ata madje kanë vendosur një qëllim për të transformuar rreth 20% të prodhimit të diamantit në Angola së shpejti.

Arsimi dhe vendet e punës

Qendra do të përfshijë gjithashtu programe arsimore. Henriques Cardoso, Inxhinier Civil dhe Drejtor i Projektit në Saurimo Diamond Development Hub na tha se “qendra e trajnimit do të ketë 11 kurse të gjitha të lidhura me minierat”. Qendra do të ketë studentë dhe laboratorë me kohë të plotë për të mbështetur kurset dhe objektet.

 

“Sot, Angola është një nga vendet me potencialin më të madh për nxjerrjen e diamantit për shkak të rezervave të saj”.

Ideja është të aftësojmë fuqinë punëtore diamantë të nesërmen dhe të ndihmojmë Angolën të diversifikojë ekonominë e saj. Cardoso beson se qendra do të ndihmojë në zhvillimin rajonal dhe kombëtar, por ai thotë se kjo do të përfitojë veçanërisht nga popullata lokale për sa i përket punësimit. Sipas tij, “të rinjtë do të përfitojnë nga trajnimi i tyre teknik dhe profesional, si dhe tregu i punës”.

Një nga të rinjtë që tashmë përfiton nga qendra është Wilson Cambunji. Ai punon për kompaninë e energjisë diellore duke pajisur faqen e qendrës. “Po mësoj shumë, shumë gjëra që nuk i dija”, na tregon me entuziazëm.

Miniera e Somiluana, Angola

Dionísia Pinto, punonjësja e minierave Miniera e Somiluana, Angola

Miniera e diamantit Somiluana ka qenë në prodhim për më shumë se një dekadë. Për punëtorët atje, si Dionísia, rëndësia në rritje e sektorit është një forcë shtytëse dhe gratë kanë vendin e tyre atje. Dionísia na thotë se “ajo që kemi parë së fundmi në këto kohë është se gratë në të vërtetë po marrin përsipër industrinë e minierave”. Ajo i pëlqen puna e saj dhe ajo thotë se i futet asaj dhe nuk do të ndalet derisa të përfundojë puna .

 

Investimi në të ardhmen

Angola u rrit me 37 vende të pashembullta në Indeksin e Vendit FutureBrand vitin e kaluar. Kjo, pjesërisht, ka të bëjë me përqendrimin e saj në përgjegjësinë sociale dhe transparencën në sektorin e diamantit. Të dy janë faktorët kryesorë për të tërhequr investime të huaja dhe private dhe siç shprehet José Ganga Junior, Angola është një “vend i virgjër (…) absolutisht i hapur për këdo që intereson të investojë”. \euro news\

Artikulli paraprakRaporti për Indeksin Global/ Finlanda zë vendin e parë, Kosova ndër më të lumturit në botë
Artikulli tjetërInovatorët në Japoni po zhvillojnë teknologji të reja për t’iu kundërvënë koronavirusit