Idetë kryesore të librit “Lost and Founder”- Rand Fishkin / PJESA E DYTË

Startupet mbajnë bagazhin e përvojave të themeluesve të tyre

Çdo themelues ka një vizion të ndryshëm se cila është pjesa më e vështirë ose më e lehtë e ndërtimit të një kompanie, në varësi të pikave të forta dhe të dobëta që ata kanë.

Mençuria konvencionale sipas së cilës ju duhet të forconi dobësitë tuaja kur punësoni dikë, për të kompensuar mangësitë tuaja duhet të përmbajë tre paralajmërimet e mëposhtme:

1) Mungesa e njohurive dhe të kuptuarit e thellë të një fushe do të thotë se mund të keni më pak gjasa të rekrutoni talentet e duhura;

2) Dobësia e një themeluesi shpesh shkrihet në ADN-në e kompanisë dhe mund të krijojë borxhe që duhen paguar;

3) Nëse i besoni dikujt për të kapërcyer një dobësi, largimi i tij nga organizata mund të rihapë plagën.

Forca dhe pasioni i themeluesit mund të bëhen forca e kompanisë.

Organizatat e përdorin këtë forcë për të ndërtuar një model biznesi, një strukturë ekipi, një kanal produkti dhe marketingu, që u besojnë këtyre pikave të forta dhe minimizojnë dobësitë. Ne ia bëmë këtë Moz-it me rezultate të shkëlqyera, duke krijuar një komunitet prej qindra mijëra tregtarësh dhe një faqe interneti me miliona vizita mujore që e bënë Moz-in një zë autoritar në këtë sektor.

“Njih veten” nuk është thjesht një frazë tërheqëse, është një parakusht për të dyfishuar forcën dhe për të luftuar dobësitë.

Krijimi i një startup-i mund të mos ju bëjë një njeri të pasur

Të krijosh një startup ose të jesh një nga punonjësit e tij të parë do të thotë të marrësh rreziqe, pagat e kompanive lider në sektorin e teknologjisë janë shumë më të larta. Edhe nëse kompania po ecën mirë dhe vlera e aksioneve tuaja rritet, nuk janë para në dorë; ju nuk mund t’i paguani faturat, as nuk mund ta rrisni rrogën sipas dëshirës tuaj pasi duhet të miratohet nga bordi. Aksionet e një kompanie private janë shumë të vështira për t’u shitur, dhe nëse kjo shitje ndodh ndonjëherë, do të varet nga forcat që janë kryesisht jashtë kontrollit tuaj.

Shpesh harrojmë që startup-et shfaqen pas një kohe të gjatë. Nuk bëhet fjalë për “të investosh katër vjet dhe të bëhesh miliarder”. Ideja për të qenë në gjendje të shtrydhni një karrierë të tërë në disa vite punë dhe të shpërbleheni me para për të, është e çmendur.

Ka arsye të tjera për të filluar një biznes, para së gjithash, liria që ofron një kompani në fazën fillestare, veçanërisht themeluesve, për të përcaktuar se në çfarë të punojnë, si të strukturohet puna, kë të punësojë, kë të mbajë në ekip dhe si çdo punë në organizatën tuaj të funksionojë.

Rrotat e drejtimit të marketingut të qëndrueshëm.

Autorit i pëlqen të përshkruajë kompleksitetin e proceseve të marketingut duke përdorur timonin si metaforë; është një makineri që grumbullon energji rrotulluese nga burime jokonsistente në formën e inercisë.

Le të marrim shembullin e Moz: procesi i krijimit të përmbajtjes, përforcimi i saj përmes disa kanaleve të ndryshme, arritja e audiencës së re falë amplifikimit, kthimi i njerëzve në faqen tonë të internetit; ky është një sistem i fuqishëm që tërheq miliona vizitorë dhe mijëra prova falas të softuerit të ri çdo muaj. Por, ashtu si me një timon, u desh gjithashtu një sasi e madhe energjie për ta bërë atë të funksiononte.

Vlerat e vërteta dhe diversiteti si pikat e forta të startup-eve

Gjashtë vlerat thelbësore të Moz, të përfaqësuara nga akronimi TABAEP, janë: Transparenca, Autenticiteti, Bujaria, Argëtimi, Empatia, Përjashtimi.

Ne i përdorim ato çdo ditë në diskutime rreth përmbajtjes së faqes sonë të internetit, në mënyrat se si lidhemi me komunitetin tonë, në produktet që ndërtojmë, në veprimet e brendshme që bëjmë.

Vlerat thelbësore ofrojnë tre forca organizative të fuqishme unifikuese:

1) një angazhim i përbashkët brenda ekipit;

2) një grup udhëzimesh për të lehtësuar procesin e vendimmarrjes;

3) kriteret e vlerësimit për retrospektivë (analizë e përvojave të kaluara).

Nëse doni rezultate të jashtëzakonshme, nuk duhet ta bazoni procesin tuaj të rekrutimit vetëm në konkurrencë dhe përvojë, por gjithashtu duhet të merrni parasysh vlerat e përbashkëta. Vlerat e vërteta kanë një çmim, ato janë të vështira për t’u pranuar, ato mund të shihen si një pengesë për përfitimin financiar, por ato janë më të rëndësishme sesa të fitosh para.

Vlerat duhet të jenë të qarta, ato nuk janë një kod sekret sjelljeje, ato duhet të funksionojnë si një sistem operativ, duhet të ndikojnë në çdo veprim dhe çdo vendim. Një ekip me një kulturë të përbashkët do të mbizotërojë gjithmonë mbi një ekip që nuk ka një të tillë, sepse vlerat e përbashkëta rrisin mbajtjen, motivimin dhe kohezionin.

Homogjeniteti pengon inovacionin. Në ndjekjen e shkëmbimit të vlerave, duhet të përpiqemi të shmangim gabimin fatal të uniformitetit. Fillesat kanë nevojë për diversitet si në kuptimin sociologjik (etni, moshë, prejardhje, gjini dhe identitet) ashtu edhe në nivelin e përvojës.

Diversiteti përmirëson perspektivën, ndjeshmërinë dhe kreativitetin.

Duke analizuar vizitorët dhe kanalet e tij të konvertimit, Moz zbuloi se klientët më të mirë dhe më besnikë janë ata që kaluan kohë të konsiderueshme në uebsajt, duke marrë pjesë në komunitet, duke konsumuar burimet arsimore dhe duke testuar mjetet beta. Është e qartë se interesi i Moz-it nuk është të promovojë produktet e saj shumë shpejt, veçanërisht me vizitorët e rinj.

Optimizimi klasik i tubacionit i promovuar nga shumë tregtarë dikton që duhet të nxitoni për të transformuar sa më shumë vizitorë të jetë e mundur në klientë me pagesë dhe se çdo mundësi e humbur është një gabim. Metrikat e Mozs treguan konceptin e kundërt: nëse duam të kemi ndikimin më të mirë afatgjatë në rritjen dhe mbajtjen e klientëve, duhet të jemi të durueshëm. Ne duhet të presim që audienca jonë të jetë gati dhe e përfshirë me ne përpara se t’i shtyjmë ata të abonohen.

Si të ndërtoni një produkt minimal të qëndrueshëm?

Krijoni një version të produktit tuaj që kërkon më pak kohë dhe përpjekje për të verifikuar nëse problemi që po zgjidhni është i rëndësishëm dhe nëse ka klientë të gatshëm për të paguar për zgjidhjen tuaj. Ky koncept i “Produktit Minimal të Zbatueshëm” ju ndihmon të mësoni shpejt. Problemi me PMZ është se, nëse e lëshoni atë në një bazë të madhe klientësh ose në një komuniteti, ju po e lidhni markën tuaj me atë versionin e parë.

Teoria PMZ e autorit zbatohet ndryshe në faza të ndryshme të një organizate: për një kompani fillestare, me pak ndjekës dhe pak pritshmëri, ky model mund të funksionojë shumë mirë.

Nisni diçka sa më shpejt që të jetë e mundur, testoni hipotezat tuaja, mësoni nga audienca juaj e vogël por e pasionuar dhe më pas përsërisni derisa të merrni diçka të jashtëzakonshme. Gjatë rrugës, organizata juaj do të bashkëpunojë me një produkt që po përmirësohet vazhdimisht, dhe kur grupe të mëdha ndikuesish dhe klientësh potencialë të dëgjojnë për ju, ju do të keni produktin e përsosur për t’u perceptuar si një lider dhe novator në industrinë tuaj.

Në të kundërt, nëse tashmë keni ndjekës të shumtë me pritshmëri të mëdha, lëshimi i një PMZ  mund të jetë katastrofik. Nëse tashmë keni arritur një shkallë të caktuar suksesi dhe reputacioni, një produkt i pakënaqshëm mund të dëmtojë reputacionin tuaj në treg.

Në këtë rast, opsioni i duhur për versionin tuaj fillestar publik është PJZ (Produkt i Jashtëzakonshëm i Zbatueshëm).

Çfarë mund të mësojmë nga ky libër?

Shumica e miteve që rrethojnë botën e startup-eve janë të pavend, plot paragjykime dhe të zbatueshme vetëm për një nëngrup të vogël kompanish dhe themeluesish, ndaj është e nevojshme të hidhet dritë mbi këtë çështje.

Nisja e një startup-i është një nga aktivitetet më shpërblyese që mund të bëni, por është mirë që ju të dini se nuk ka të bëjë vetëm me kryerjen e punës që doni, por se do t’ju duhet të fitoni aftësi në fusha të ndryshme si kontabiliteti, pagat, fitimi i klientëve, rekrutimi,

mbledhjen e fondeve, menaxhimin e njerëzve, zgjidhjen e konflikteve dhe shumë më tepër.

Sapo mësuat idetë kryesore të librit “Lost and Founder”.

Artikulli paraprakDallimi mes normës nominale dhe efektive të interesit
Artikulli tjetër“Devotshmëri arrogante” nga Justinian Topulli