Idetë kryesore nga libri “Exactly What To Say” i Phil M Jones / PJESA E DYTË

Fjalët magjike për ta qetësuar, ia rrisin besimin dhe e qetësojnë

Vë bast se je pak si unë

Në këtë rast, e rehatoni bashkëbiseduesin, i cili identifikohet me ju dhe ndjehet i lirë të pajtohet me idetë/propozimet tuaja.

Nese… nuk…

Sa herë, kur kemi qënë fëmijë, na kanë kërcënuar duke përdorur fraza të tilla si “Nëse nuk hani perime, nuk do të keni ëmbëlsirë”. Këto janë fraza që kanë mbetur në nënvetëdijen tonë, të cilave ne u kemi besuar dhe të cilat nëse përdoren me qëllimet e duhura e shtyjnë bashkëbiseduesin t’ju besojë pa bërë shumë pyetje. “Nëse vendosni ta provoni këtë produkt, nuk do të pendoheni.”

Mos u shqetesoni

Në rastin e një bashkëbiseduesi të shqetësuar shërben për të larguar tensionin dhe për të rivendosur qetësinë dhe rehatinë. Përdoreni frazën me një ton të qetë dhe të dashur, bashkëbiseduesi duhet të mendojë se në të vërtetë nuk ka nevojë të shqetësohet dhe se ai mund të mbështetet tek ju.

Shumica e njerëzve

Kjo fjali mund ta ndihmojë bashkëbiseduesin tuaj të vendosë. Njerëzit besojnë më shumë nëse e dinë që të tjerët kanë marrë të njëjtin vendim dhe janë të kënaqur me të. Kur u tregoni njerëzve se çfarë do të bënin shumica e njerëzve, nënvetëdija e tyre mendon “Ok, nëse shumë e kanë bërë tashmë, mbase edhe unë duhet ta bëj”.

 

Fjalët magjike për të kontrolluar situatën

Lajmi i mirë

E dobishme nëse duhet ta zhvendosni vëmendjen nga negative në pozitive. Fillimi i një argumenti me “Lajmi i mirë është se…” e çon bashkëbiseduesin të supozojë se në të vërtetë është një lajm i mirë.

Si hap pasardhës

Është përgjegjësia juaj të drejtoni bisedën dhe të tregoni se cilat hapa vijues prisni të bëjë bashkëbiseduesi juaj. Në këtë mënyrë ju jeni në kontroll të situatës dhe bashkëbiseduesi nuk do të jetë i pavendosur se çfarë të bëjë më tej.

Përse thua kështu?

Duke iu përgjigjur çdo kundërshtimi me një pyetje, mund të rigjeni shpejt kontrollin e bisedës. Kjo gjithashtu do t’ju lejojë të keni më shumë informacion dhe më shumë mundësi për të ndihmuar personin tjetër të vendosë.

Fjalët magjike për të parandaluar JO-të dhe për të udhëhequr negociatat

Para se të vendosni

Kthimi i një “jo” në një “po” është gati i pamundur. Kështu që përpiquni të parandaloni ‘’jo’’ dhe sigurohuni që të jenë të paktën “ndoshta”. Nëse e kuptoni që bashkëbiseduesi do t’ju japë një përgjigje negative, paraprijeni me një frazë të tillë si: “Para se të vendosni, le të sigurohemi që keni vlerësuar me kujdes opsionet”. Në shumë raste, shërben për të rikthyer negociatat në tryezë.

Nëse mund ta bëj këtë… ti?

Kjo fjali do t’ju ndihmojë të zvogëloni kundërshtimet dhe të përpiqeni të rigjeni kontrollin e situatës. A ju tregon perspektiva se ata nuk mund të blejnë sepse çmimi është shumë i lartë, krahasuar me një konkurrent? Mundohuni të përgjigjeni “Nëse mund t’ju marr këtë çmim, a mund ta bëni porosinë sot?”. Në këto situata, ju keni fuqinë të hiqni pengesën duke iu përgjigjur me një pyetje që eliminon kundërshtimin e bashkëbiseduesit.

A të mjafton?

Kjo fjali është e dobishme nëse duam të tregojmë me edukatë një sasi të saktë për të porositur dhe nuk duam t’i lëmë klientit shumë zgjedhje. Le të themi se jeni në një dyqan frutash dhe po kërkoni mollë… Nëse nëpunësi ju lë të lirë të zgjidhni mund të merrni shumë pak, por nëse ai do t’ju pyeste “A mjaftojnë dy kilogramë?” patjetër që do të përgjigjeshit po. Dhe ai do t’ju shiste shumën që mendonte se ishte e përshtatshme. I njëjti sistem mund të zbatohet në shumë sektorë të ndryshëm.

Fjalët magjike për ta mbyllur marrëveshjen me sukses

Vetëm një gjë të fundit

Kur nuk keni arritur të arrini qëllimin që i keni vendosur vetes, gjithmonë mund të përpiqeni të arrini një qëllim më të vogël (për shembull një takim i dytë, një porosi provë etj.). Pasi të ketë mbaruar intervista, pak para se të largoheni, provoni të thoni “Vetëm një gjë të fundit…”. Në këtë mënyrë ju do të keni ende fjalën e fundit dhe mund të përfitoni prej saj për të propozuar, për shembull, një ftesë për një ngjarje, një kampion falas, një takim të dytë etj.

Mund të më bëni një nder?

Mos kini frikë të kërkoni ndihmë nga të tjerët. Suksesi i biznesit tonë vjen edhe nga ndihma që marrim. Herën tjetër kur të jeni me një klient që është i kënaqur me shërbimin tuaj, provoni ta pyesni “Ej, a mund t’ju kërkoj një nder?” Pavarësisht nëse është një kërkesë për një referencë, një kontakt nëse e kërkoni si favor, vështirë se do të refuzohet.

Jam kurioz për diçka

Nuk ka asgjë më të keqe sesa marrja e një refuzimi ose një përgjigje negative pa pasur më shumë detaje ose argumente. “Shuaj një kuriozitet…” mund të përdoret për të futur një pyetje më specifike pa u dukur i vrazhdë. Keni marrë një ‘’jo’’ të thatë? Provo të përgjigjesh “Ok, por më shuaj kuriozitetin, çfarë të shtyu të thuash ‘’jo’’?”.

Çfarë mund të kujtojmë nga ky libër?

Merrni kontrollin e bisedës përmes fjalëve, kjo do t’ju vendosë në një pozicion të favorshëm, krahasuar me bashkëbiseduesin.

Në fakt, fjalët kanë një fuqi, domethënë të bëjnë që të arrish rezultatet e dëshiruara, aq sa shpesh vendimi i një klienti për të zgjedhur ty ose dikë tjetër varet nga aftësia jote për të ditur saktësisht se çfarë të thuash, kur ta thuash dhe si të sigurohuni që kjo të bëjë një ndryshim.

Sapo keni mësuar idetë kryesore të librit “Exactly What To Say”.

Artikulli paraprakNë shkollë tek arabët. Autorja gjermane tregon kohën kur shkollat islame ishin më prestigjiozet në botë
Artikulli tjetërPARAPAGIMI dhe BORXHI