“Herezitë e inflacionit” nga Dani Rodrik

Ekonomistët duhet të jenë të qartë kur rekomandojnë (ose hedhin poshtë) strategji të ndryshme kundër inflacionit. E teksa politikëbërësit duhet t’i kushtojnë vëmendje provave dhe argumenteve ekonomike, ata duhet të jenë skeptikë kur ekonomistët që i këshillojnë shfaqin besim të tepruar.

Spektri i inflacionit edhe njëherë po e përcjell botën, pas një periudhe të gjatë përgjumjeje gjatë së cilës politikëbërësit kishin më shumë gjasa të preokupoheshin nga çmimi i deflacionit. Tani, debatet e vjetra kanë shpërfaqur atë se si është më së miri të kthehet stabiliteti i çmimit.

A duhet politikëbërësit të shtypin në frenat monetarë dhe fiskalë, duke ulur shpenzimet dhe duke rritur normat e interesit – qasje tradicionale për ta luftuar inflacionin? A duhet të lëvizin në drejtim të kundërt duke i ulur normat e interesit, një rrugë e ndjekur nga banka qendrore e Turqisë nën drejtimin e presidentit Recep Tayyip Erdogan? Apo ndoshta duhet politikëbërësit të përpiqen të intervenojnë drejtpërdrejt, nëpërmjet kontrolleve të çmimeve ose duke shtypur firmat e mëdha me fuqi përcaktuese të çmimeve, siç kanë argumentuar disa ekonomistë dhe historianë nga Shtetet e Bashkuara të Amerikës.

Nëse keni një reagim të turbullt ndaj këtyre politikave – e merrni menjëherë një mjet teksa refuzoni të tjerët pa dashje – mendojeni përsëri. Ekonomia nuk është shkencë me rregulla fikse. Kushtet e ndryshme kërkojnë politika të ndryshme. Përgjigja e vetme e vlefshme për pyetjet e politikave në ekonomi është: “Varet”.

Mjetet juridike të zakonshme për inflacionin shpesh kanë efekte anësore të kushtueshme (të tilla si falimentimet dhe rritja e papunësisë) dhe jo gjithmonë kanë prodhuar efektet e dëshiruara mjaft shpejt. Kontrollet e çmimeve nganjëherë kanë funksionuar, për shembull gjatë kohës së luftës.

Për më tepër, kur inflacioni i lartë drejtohet kryesisht nga pritshmëritë dhe jo nga “themelet”, kontrollet e përkohshme të çmimeve të pagave mund të ndihmojnë në koordinimin e përcaktuesve të çmimeve për të kaluar në një ekuilibër me inflacion të ulët. Programe të tilla “heterodokse” ishin të suksesshme gjatë viteve 1980 në Izrael dhe në një numër vendesh të Amerikës Latine.

Madje edhe ideja që normat më të ulëta të interesit ulin inflacionin nuk është domosdoshmërisht e çuditshme. Ekziston një shkollë mendimi brenda ekonomisë – e hedhur poshtë nga shumica e ekonomistëve të zakonshëm sot – e cila e lidh inflacionin me faktorët e shtytjes së kostos, siç janë normat e larta të interesit (të cilat rrisin kostot e kapitalit qarkullues).

Efektet që prodhojnë inflacion të normave të larta të interesit quhen “efekti Cavallo”, sipas ish-ministrit argjentinas të Financave, Domingo Cavallo, i cili ka diskutuar për këtë në tezën e doktoratës në Harvard në vitin 1877. (Në mënyrë ironike, Cavallo përdorte një strategji shumë të ndryshme për luftën kundër inflacionit – bazuar në një kurs këmbimi fiks dhe konvertueshmëri të plotë të monedhës – kur ai mori detyrën në Argjentinë me inflacion të lartë të përhershëm gjatë viteve 1990). Teoria madje ka marrë një mbështetje empirike në raste të veçanta.

Kjo është arsyeja pse tallja me idetë që aktualisht nuk janë aq në modë mbi inflacionin si “mohim i shkencës”, i ngjashëm me refuzimin e vaksinave për COVID-19, siç kanë bërë disa ekonomistë të shquar, është kaq i gabuar. Në fakt, kur një pretendim i veçantë për botën reale duket i papajtueshëm me teoritë ekzistuese, kjo është shpesh një ftesë për një ekonomist të ri e të zgjuar për të demonstruar se pretendimi mund të justifikohet me të vërtetë, në kushte të caktuara specifike. Shkenca e vërtetë e ekonomisë është kontekstuale e jo universale.

Çfarë mund të nënkuptojë sot qasja kontekstuale ndaj inflacionit?

Inflacioni aktual në SHBA dhe në shumë ekonomi të tjera të përparuara ndryshon ndjeshëm nga inflacioni i fundit i viteve 1970. Nuk është as kronike (deri më tani), as e nxitur nga spirale të çmimeve të pagave dhe indeksimit të prapambetur.

Presioni inflacionist duket se rrjedh kryesisht nga një grup faktorësh kalimtarë, të tillë si rialokimi i shpenzimeve të lidhura me pandeminë nga shërbimet te mallrat, zinxhiri i furnizimit e ndërprerje të tjera në prodhim. Ndërkohë që politikat ekspansioniste monetare dhe fiskale kanë rritur të ardhurat, edhe këto politika janë të përkohshme. Alternativa do të kishte qenë një kolaps dramatik i punësimit dhe i standardeve të jetesës.

Në këto rrethana aktuale, pra, politikëbërësit në vendet e zhvilluara nuk duhet të reagojnë shumë ndaj rritjes së inflacionit. Siç ka argumentuar historiani Adam Tooze, inflacioni kalimtar kërkon një përgjigje të përmbajtur, qoftë përmes rregullimit apo politikës monetare.

Argumenti më i mirë kundër kontrolleve të çmimeve nuk është se ato janë “të papajtueshme me shkencën”, por se asgjë kaq radikale nuk duhet të merret parasysh tani për tani. I njëjti kujdes do të zbatohej edhe për politikën ortodokse: bankat qendrore duhet të jenë të durueshme përpara se të rrisin normat e interesit.

Po në lidhje me këmbënguljen e vazhdueshme të Erdoganit se inflacioni i lartë është rezultat dhe jo shkak i normave të larta të interesit? Vlefshmëria e argumentit të tij ka qenë gjithmonë në dyshim, duke pasur parasysh se pabarazitë makroekonomike të Turqisë janë krijuar për kohë të mjaftueshme.

Edhe kur një argument nuk mund të zgjidhet paraprakisht, faktet përfundimisht na lejojnë të dallojmë midis teorive që kanë dhe nuk kanë kuptim në një vend të caktuar. Në rastin e Turqisë, provat që janë grumbulluar qëkur politikëbërësit filluan eksperimentin e Erdoganit flasin qartë dhe me zë të lartë.

Në veçanti, pavarësisht uljes së normës së politikës së bankës qendrore turke – norma e interesit që autoritetet monetare kontrollojnë drejtpërdrejt – normat e interesit të tregut kanë vazhduar të rriten. Depozituesit dhe kursimtarët kanë kërkuar norma më të larta, duke rritur çmimin e kredisë për huamarrësit.

Kjo minon argumentin se normat e ulëta të politikës mund të reduktojnë efektivisht kostot e prodhimit për firmat. Tregon se rritja e normave të interesit reflekton probleme më thelbësore me ekonominë, pasiguri për ecurinë e politikës ekonomike dhe pritshmëri më të larta inflacioniste për të ardhmen.

Ndonjëherë, si në rastin e Turqisë, argumenti ekonomik ortodoks është me të vërtetë i saktë. Eksperimentet që largohen nga politikat konvencionale mund të jenë të kushtueshme. Por kjo nuk do të thotë se ekzistojnë rregulla universale në ekonomi ose se pikëpamja mbizotëruese midis ekonomistëve të zakonshëm duhet ta përcaktojë politikën. Përndryshe, disa nga risitë më të rëndësishme të politikave në histori – mendojeni Marrëveshjen e Re në SHBA ose politikën industriale në Azinë Lindore të pas Luftës së Dytë Botërore – nuk do të kishin ndodhur kurrë.

Në fakt, kuadri i sotëm mbizotërues i politikës monetare, shënjestrimi i inflacionit, është në vetvete një produkt i rrethanave të veçanta politike dhe ekonomike që mbizotëruan në Zelandën e Re gjatë viteve 1980. Ajo u ul sikletshëm me teorinë e politikës monetare të asaj kohe.

Ekonomistët duhet të jenë të qartë kur rekomandojnë (ose hedhin poshtë) strategji të ndryshme kundër inflacionit. E teksa politikëbërësit duhet t’i kushtojnë vëmendje provave dhe argumenteve ekonomike, ata duhet të jenë skeptikë kur ekonomistët që i këshillojnë shfaqin besim të tepruar.

(Dani Rodrik, profesor i Ekonomisë Politike Ndërkombëtare në Shkollën e Qeverisjes, John F. Kennedy, në Universitetin e Harvardit, është president i Shoqatës Ekonomike Ndërkombëtare dhe autor i “Straight Talk on Trade: Ideas for a Sane World Economy”, Princeton University Press, 2017. Komenti është shkruar për rrjetin botëror të gazetarisë, “Project Syndicate”, pjesë e të cilit është edhe “Koha Ditore”.)
Artikulli paraprakPublikohen 5 pasaportat më të fuqishme për vitin 2022
Artikulli tjetërNjeriu më i pasur i Indisë investon 80 miliardë dollarë në energjinë e gjelbër