Njeriu më i pasur i Indisë investon 80 miliardë dollarë në energjinë e gjelbër

Miliarderi indian Mukesh Ambani po ecën me energji të gjelbër.

Konglomerati i indianit më të pasur, Reliance Industries, njoftoi të enjten se do të ndajë 6 trilion rupi (afërsisht 80.6 miliardë dollarë) për projektet e energjisë së rinovueshme në shtetin indian perëndimor të Gujarat, ku shpreson të ndihmojë në krijimin e një milion vendesh të reja pune.

Pjesa më e madhe e këtyre parave – rreth 67.7 miliardë dollarë – do të shkojnë drejt një termocentrali të ri dhe sistemit të hidrogjenit, tha kompania në një dosje në bursë.

Reliance planifikon të bëjë investimin masiv gjatë një periudhe 10-15-vjeçare dhe tashmë ka filluar kërkimin e tokës për vendin me kapacitet 100 gigavat, raporton cnn.

Kompania gjithashtu planifikon të krijojë një qendër të re prodhimi që do t’i kushtohet prodhimit të paneleve diellore, teknologjisë së qelizave të karburantit dhe burimeve të tjera të rinovueshme të energjisë.

Reliance tha se nismat e reja burojnë “nga vizioni” i kryeministrit indian Narendra Modi. Projeksioni për 1 milion vende pune të kompanisë përfshin mundësi të reja direkte dhe indirekte në shtetin e Modit.

Energjia e rinovueshme po fillon të rritet në Indi. Vitin e kaluar, instalimet e reja të projekteve të tilla u parashikuan të dyfishohen në të gjithë vendin, krahasuar me ato nga viti 2015 në 2020.

Trendi vjen në një kohë kritike. Nga fundi i vitit të kaluar, qymyri ende përbënte pothuajse 70 për qind të prodhimit të energjisë elektrike në vend.

Kjo e vendosi vendin e dytë më të populluar në botë në një vend vulnerabël kohët e fundit pasi u përball me rreziqet e krizës së qymyrit tetorin e kaluar, me stoqet e mallrave në shumicën e termocentraleve indiane duke rënë në nivele kritike të ulëta.

Reliance është një nga kompanitë më të vlefshme dhe më të njohura të Indisë. Konglomerati i centralit – i cili përfshin petrokimikat, telekomunikacionin dhe shitjen me pakicë – ka kohë që po përpiqet të zvogëlojë varësinë e tij nga nafta.

Ajo gjithashtu ka pësuar një ndryshim në fokus kohët e fundit pasi Mukesh Ambani, kryetari i saj, kërkon ta transformojë atë në një gjigant global të teknologjisë.

Në deklaratën e saj të enjten, Reliance tha se do të përdorte fondet e mbetura për të investuar “në projekte ekzistuese dhe sipërmarrje të reja gjatë tre deri në pesë vitet e ardhshme”.

Gjatë asaj periudhe, kompania dëshiron të drejtojë 1 miliard dollarë për të përmirësuar rrjetin e saj celular në 5G dhe të shpenzojë rreth 406 milionë dollarë në krahun e saj të shitjes me pakicë. /Telegrafi/

Artikulli paraprak“Herezitë e inflacionit” nga Dani Rodrik
Artikulli tjetërNëntë karakteristikat e udhëheqësve të suksesshë