Gjermani: Gjykata e lartë nxjerr në pah Gjykatën e Unifikuar të Patentave të BE-së

Projekti i shumëpritur ka ngecur që nga viti 2013 por tani ka pastruar një pengesë të madhe pasi Gjykata Kushtetuese e Gjermanisë bllokoi një përpjekje për ndalim.

Gjykata e lartë e Gjermanisë të Premten hodhi dy urdhra në përpjekje për të ndaluar krijimin e një gjykate patentë në të gjithë BE-në.

Ajo sjell perspektivën e patentave të unifikuara për shpikësit në të gjithë Evropën, brenda tregut ekzistues të BE-së, një hap më afër.

Kritikët pretenduan se Gjykata e Unifikuar e Patentave (UPC) do të shkatërrojë sovranitetin gjerman.

Gjermania dhe Gjykata e Unifikuar e Patentave
Vendimi i Gjykatës Kushtetuese (BVerfG) me qendër në Karlsruhe lejon që një projekt-ligj i vitit 2017, i rishfaqur në parlamentin gjerman dhe miratuar nëntorin e kaluar, të nënshkruhet në ligj së shpejti nga Presidenti Frank-Walter Steinmeier.

Duke refuzuar urdhrat e ndërhyrjeve, BVerfG tha se kushtetuta e Ligjit Themelor të Gjermanisë lejonte posaçërisht transferimin e të drejtave sovrane në BE për sa kohë që “dinjiteti i individit i rrënjosur në parimin demokratik” nuk ishte shkelur.

Paditësve u tha se ankesat e tyre ishin të papranueshme për seancë të mëtejshme sepse ata “nuk kishin demonstruar mundësinë që të drejtat e tyre themelore të shkeleshin”.

Aktualisht 25 kombe të BE-së janë nënshkruese të traktatit të vitit 2013 për të krijuar UPC për të mbikëqyrur patentat shpesh fitimprurëse të shpikësve dhe prodhuesve të cilët blejnë të drejtat e tyre për të prodhuar në masë produkte inovative.

Immink duke mbajtur një disk argjendi pjesërisht përpara fytyrës së tij
Disc Compact, bashkë-shpikës DVD: inxhinier Hollandez Kees Schouhamer Immink

Britania u tërhoq në korrik 2020 si pjesë e Brexit.

Aktualisht jashtë kornizës së synuar UPC janë Polonia dhe Spanja.

Situata për patentat në Evropë
Që nga viti 1977, Zyra Evropiane e Patentave administrative ka selinë në Mynih.

Për të trajtuar mosmarrëveshjet e ardhshme të patentave të BE, UPC do të krijonte një Gjykatë të Shkallës së Parë në Paris dhe një gjykatë apeli në Luksemburg, me këtë juridiksion që ka “kompetencë ekskluzive” për çështjet e patentave dhe vepron si një “gjykatë e përbashkët” për 25 kombet nënshkruese.

Në vitin 2016, Ministria e Drejtësisë (BMJV) nën qeverinë e koalicionit të Kancelares Angela Merkel deklaroi se krijimi i UPC ishte i “një rëndësie të veçantë ekonomike për Gjermaninë” që do ta bënte atë një gur themeli të përpjekjeve të patentës së BE që nga vitet 1960.

Kjo do të mundësonte mbrojtje uniforme të patentave në Evropë, të marra në mënyrë të lirë dhe efikase në një gjykatë patentash me efekt për të gjitha vendet anëtare të BE-së, tha ministria me bazë në Berlin.

Industria gjermane, e cila përbënte 40% të miratimeve evropiane të patentave, do të përfitonte nga mbrojtja e përmirësuar e shpikjeve të saj, shtoi BMJV.

Pretendimet e mëparshme shpikëse të Gjermanisë përfshijnë grushtin e letrës për dokumente, kodimin e zërit MP3, filtrat e kafesë dhe copat në këpucët e futbollit.

Artikulli paraprakE-skuterët nën zjarr: A mund t’i bëjnë qytetet më të sigurta?
Artikulli tjetërFrerët e justifikimeve