E-skuterët nën zjarr: A mund t’i bëjnë qytetet më të sigurta?

Duke u përballur me trotuare të rrëmujës, shoferë të pamatur dhe tani fatalitetin e parë të njohur në Evropë, qytetet po kërcënojnë të vrasin e-skuterin. Por adhuruesit e opsionit të lëvizjes elektronike thonë se kritikat janë të gabuara.

E-skuterët ka shumë të ngjarë të qëndrojnë këtu pavarësisht shqetësimeve të sigurisë

Ata kanë një trup të ulët, qafë të gjatë, dy rrota në përmasa pllake dhe një gumëzhitje elektrike që ju depërton: Dikur e dashura më e re e-lëvizshmërisë, skuterët elektronikë që atëherë janë bërë shkaku i gjithçkaje, nga trotuaret e rrëmujës te një incident fatal Paris Kritikët thonë se ato janë një kërcënim publik. Por të tjerët nuk pajtohen.

“Kjo të bën të ndihesh përsëri si një fëmijë”, tha 28-vjeçari Santosh Mani për përvojën e tij në bregdet në skuterët me bateri përreth qytetit të Gjermanisë perëndimore të Bonit. Theshtë lehtësia e e-skuterëve që kishin Mani duke përdorur mënyrën e diskutueshme të transportit tetë deri në 10 herë në muaj para pandemisë. “Mund t’i gjesh pothuajse kudo,” thotë ai.

Ai nuk po e ekzagjeron. Në SH.B.A. – ku filloi prirja e e-scooting – ju mund të gjeni shërbime të ndarjes së e-scooter në më shumë se 100 qytete. Këto siguruan afër 40 milion udhëtime në 2018, sipas një studimi të hulumtimit të transportit të quajtur me vend “To Scoot or Not to Scoot”. Edhe New York City, pas shumë vitesh rezistencë ndaj mjellmave me rrota, më në fund iu nënshtrua kërkesës në nëntor.

Trendi i transportit që atëherë ka gjetur rrugën e tij në çdo rrugë të çdo qyteti të madh në Evropë, gjithashtu.

Evropa po kap hapin
Tier ー një kompani mikromobiliteti dhe ofruesi më i madh i e-skuterëve në Evropë ー u themelua në 2018 në Berlin. Me një vlerësim prej 1 miliard dollarë (844 miliardë euro), sot Tier ka mbi 80,000 oferta të lëvizshmërisë elektrike në 13 vende dhe 120 qytete.

Pandemia as nuk e ka ngadalësuar biznesin. Përkundrazi, vrulli po ndërtohet. “Ne jemi ende duke parë një prirje shumë pozitive kur bëhet fjalë për investitorët,” tha zëdhënësi i nivelit Florian Anders. Investitorët duan të ndihmojnë në shtyrjen e konceptit në tregje më të mëdha.

Shkalla është vetëm një nga një numër i vogël i ofruesve të e-skuterëve që hipin në valën e investitorëve ー Dott, Wind dhe Voi janë të tjerë që vlen të përmenden. Por turma e skuterëve që vërshojnë në rrugët dhe trotuaret e Parisit, Berlinit dhe, së fundmi, Londrës kanë shumë ndjesi se këto kompani po lëvizin më shpejt sesa mund të mbajnë rregullatorët e qytetit.

Agimi i e-skuterit në Berlin
Shqetësimet e sigurisë
Më 19 qershor, një grua 31-vjeçare u vra në Paris kur një çift i hipur në një e-skuter e rrëzoi atë në tokë, duke e vënë atë në koma. Ajo vdiq dy ditë më vonë. Incidenti ka shkaktuar një trazirë dhe e ka shtyrë nënkryetarin e bashkisë të thërrasë të gjithë drejtuesit e e-skuter për të diskutuar shqetësimet e sigurisë.

Kryeqyteti francez madje ka kërcënuar të ndalojë rrotullat elektrike nëse kompanitë që administrojnë ato nuk zbatojnë rregulla më të rrepta.

“Për ne, siguria është përparësia kryesore,” tha Anders në përgjigje të incidentit në Paris. “Ne po e bëjmë harduerin sa më të sigurt që të jetë e mundur, duke shtuar sinjale. It’sshtë gjithashtu në lidhje me arsimin, si parandalimi i ngasjes së dyfishtë ose ngasjes në gjendje të dehur. Itshtë një çështje e madhe për ne.”

Ministria e Transportit e Gjermanisë ka konsideruar gjithashtu nëse kjo mënyrë e re e lëvizjes është e sigurt për rrugët e qytetit. Deri më tani, ministria ka treguar një qasje të moderuar, duke thënë se “rregullorja për automjetet shumë të vogla elektrike është një zgjidhje e ekuilibruar midis futjes së re të formave të reja të lëvizshmërisë nga njëra anë dhe garantimit të sigurisë rrugore nga ana tjetër”.

Në një përpjekje për të gjetur atë ekuilibër, Gjermania ka zbatuar një moshë minimale udhëtimi 14 vjeç dhe një limit maksimal shpejtësie 12 milje në orë (20 kilometra në orë) dhe kërkon që automjetet të përdoren në korsitë e biçikletave.

Por boshllëqet në zbatim i kanë njerëzit e interesuar.

“Kjo ju bën të ndiheni sikur nuk jeni udhëzuar siç duhet për diçka,” tha Mani në lidhje me çiftin e tij të parë të përvojave të hipjes.

E-skuterët bllokojnë një trotuar në Gjermani
Qytetet po përpiqen të gjejnë mënyra të reja për të rregulluar e-skuterët që bllokojnë trotuaret e tyre

Një reagim i tepërt?
Makina sot merr sasi të madhe të hapësirës publike ndërsa merr dhjetëra mijëra jetë çdo vit. Disa vënë në dyshim armiqësinë ndaj një skuteri elektrik që shkon 12 milje në orë.

“Unë dua të paralajmëroj, sa e tmerrshme është se kjo grua u vra, mijëra njerëz vdesin duke u goditur nga makinat. Dhe unë 100% mbështes njerëzit që ndihen të sigurt në trotuare, por e-skuterët nuk duhet të shihen si armik publik Jo 1, “tha Rebecca Sanders, pronare e Safe Streets Research and Consulting.

Me mikromobilitet që duket këtu për të qëndruar, Sanders pret një evolucion në politikë. “Unë mendoj se ne do të shohim qytete të shkëlqyera për ndarjen e e-skuterëve, nëse skuterët nuk janë në zona të caktuara parkimi, ose zbatojnë skuterë kufizues të gjeofizimit në zona të caktuara”, tha ajo.

“Ka të bëjë me krijimin e një sistemi transporti që integron këtë formë të re të lëvizshmërisë,” shtoi Sanders.

Qëndrueshmëria e shitjes
Ndërsa kompani të tilla si Tier vazhdojnë të luftojnë me rregullatorët dhe të adresojnë shqetësimet e sigurisë, pika e tyre më e madhe e shitjes është qëndrueshmëria.

Tier dëshiron të “krijojë një mjedis më të qëndrueshëm, të mësojë lëvizjen për mirë dhe të transformojë qytetet me mikromobilitet”, tha Tier’s Anders.

“A është më e qëndrueshme sesa biçikleta apo ecja? Jo. A është më e qëndrueshme sesa ngasja? Patjetër,” argumentoi ai.

 

Artikulli paraprakShefi është i ri dhe punonjësit në moshë? 5 këshilla për një zyrë me disa breza
Artikulli tjetërGjermani: Gjykata e lartë nxjerr në pah Gjykatën e Unifikuar të Patentave të BE-së