Ç’pritet të ndodhë me ekonominë e Katarit pas Botërorit?

Më më shumë se katër miliardë dollarë flukse të huaja hyrëse në dhjetë muajt e parë të këtij viti, ekspertët e tregut të kapitalit thonë se Bursa e Katarit, si shumica e bursave të mikpritësve të mëparshëm të Kupës së Botës, ka tejkaluar bursat e tjera në prag të këtij viti madhor. konkurrencë dhe pritet të vazhdojë të bëjë kështu dhe pas turneut.

Historikisht, indeksi mesatar i aksioneve të vendit pritës MSCI në shtatë Kupat e Botës së kaluar, duke përjashtuar Brazilin, u rrit 21.8 përqind në vitin para Kupës së Botës dhe 13.4 përqind në vitin pas, krahasuar me Indeksin Botëror të rritjes MSCI, sipas të cilit rritja mesatare është përkatësisht 4.3 për qind dhe 9.5 për qind.

Indeksi MSCI i Brazilit ishte një përjashtim, duke rënë 34 për qind në vitin pas finales së 2014.

Viti i jashtëzakonshëm 2022

Kjo rënie u shkaktua nga kushtet e brendshme ekonomike, kriza politike dhe inflacioni i lartë, i pranishëm në atë kohë, thonë analistët.

Megjithatë, viti 2022 po rezulton të jetë një vit i jashtëzakonshëm, pasi tregjet e aksioneve mbajnë barrën e rritjes së normave të interesit nga bankat qendrore, të cilat po përpiqen të luftojnë inflacionin dhe të mbyllin ofertën e parave të lehta, e cila filloi gjatë pandemisë së koronavirusit.

Bursa e Katarit nuk është imune ndaj asnjërës prej këtyre.

Indeksi QSE, i cili mat 20 aksionet më të mëdha dhe më likuide në Bursën e Katarit (QSE), u vlerësua 24.7 për qind nga fillimi i vitit 2022 deri më 11 prill 2022, por më pas ra në një territor pothuajse të sheshtë në fund të qershorit përpara se të rritej përsëri me 12.1 për qind deri më 5 shtator 2022.

Ndërsa kjo mund të mos duket shumë, ai ende e vendos indeksin QSE si një performues relativ më të mirë midis tregjeve kryesore rajonale dhe globale në tetë muajt e parë të vitit, sipas të dhënave më të fundit të disponueshme.

“Me këtë vend duke u përgatitur për WC për më shumë se një dekadë, fokusimi në një periudhë të shkurtër të performancës së aksioneve nuk do të jetë një reflektim i drejtë,” tha Akber Khan, drejtor i lartë i menaxhimit të aseteve në Al Rayan Investment me bazë në Doha.

“Nëse shikojmë performancën e Bursës së Katarit në pesë vitet e fundit, kur përgatitjet në lidhje me Botërorin u përshpejtuan për sa i përket ritmit të punës, ajo është rritur me më shumë se 50 për qind”, shtoi Khan.

300 miliardë dollarë të investuar

Gjatë asaj periudhe, indeksi më i gjerë i kapitalit në tregjet në zhvillim ra me 29 për qind, ndërsa indekset globale të kapitalit u rritën me 15 deri në 18 për qind, theksoi ai.

Që nga viti 2010, kur Katari fitoi të drejtat për të pritur Kupën e Botës, shteti i Gjirit ka shpenzuar më shumë se 300 miliardë dollarë për të përmirësuar infrastrukturën e tij, duke përfshirë metronë e Doha-s, mijëra kilometra rrugë dhe autostrada lokale, një port të ri, një aeroport të ri, madje edhe një qytet të ri, si dhe përmirësimi i objekteve të naftës dhe gazit.

“Kjo avancon shumë projekte zhvillimi afatmesme që kishte vendi dhe në shumë raste shumë projekte që do të kishin përfunduar në një periudhë dhjetëvjeçare dhe tani janë përfunduar për t’i treguar botës një Katar të zhvilluar gjatë Kupës së Botës,” shtoi Khan.

Fitimet e lidhura me Botërorin në bursën e Katarit pritet të vazhdojnë edhe vitin e ardhshëm, kryesisht në ndërtim, pasuri të paluajtshme, turizëm dhe shitje me pakicë, duke rënë në kompanitë e listuara dhe ekonominë e gjerë në tërësi.

“Konkretisht, qëllimi i Katarit është të përdorë këtë ngjarje si një trampolinë për të treguar atë që ofron, pasi shpreson të rrisë numrin e turistëve nga 2.1 milionë në 2019 në gjashtë milionë në vit deri në vitin 2030,” tha Saugata Sarkar, kreu i departamentit të kërkimit në Shërbimet Financiare QNB.

Rritja e lidhur me prodhimin e gazit

Aksionet e Katarit janë tashmë të pozicionuara mirë për investime që përfitojnë nga erërat unike.

Përveç çmimeve të larta të naftës dhe gazit, flukseve të konsiderueshme të investimeve të huaja neto, duke pasur parasysh statusin e Katarit si një strehë e sigurt dhe mikpritëse e WC, vendi ka zgjeruar gjithashtu objektet e tij të gazit natyror të lëngshëm (LNG), i cili pothuajse do të dyfishojë prodhimin e tij të gazit, duke vendosur është në pozitën e prodhuesit kryesor.

“Ne besojmë se këta shtytës mund të kenë një çmim të madh në treg, por duhet t’i ofrojnë indeksit QSE katalizatorë me cilësi të lartë që ndihmojnë tregun të rritet ose të stabilizohet pavarësisht nga rreziku i përgjithshëm mbizotërues global,” tha Sarkar.

“Ndërsa ne nuk mund të përjashtojmë paqëndrueshmërinë afatshkurtër në treg, ne mbetemi në rritje ndaj aksioneve të Katarit në terma afatgjatë, duke pasur parasysh karakteristikat e tyre mbrojtëse të mbështetura nga bazat e tyre të forta. Presim rezultate të forta nga kompanitë e Katarit në vitin 2022, kryesisht falë Botërorit”, shtoi ai.

Lufta në Ukrainë po i prish gjërat, paralajmëroi ai, sepse po bën që indekset e Katarit dhe ato globale të jenë të paqëndrueshme.

Megjithatë, në favor të Katarit është fakti që rritja ekonomike e vendit është e lidhur me prodhimin e gazit, tani që bota po përballet me mundësinë e një recesioni.

Ne jemi gjithashtu një destinacion investimi

Duke pasur parasysh kërkesën e re që vjen nga Evropa për shkak të luftës në Ukrainë dhe faktit që Katari është prodhuesi “me kosto të ulët”, “është më mirë i përgatitur për të absorbuar ndikimin negativ që mund të ketë recesioni në çmimet e energjisë”, tha Mohsin Mujtaba, drejtor i zhvillimit QSE.

Do të jetë gjithashtu tërheqëse për investitorët e huaj pasi ata duan të ribalancojnë portofolet e tyre përballë një ngadalësimi global, shtoi ai.

Sipas ekspertëve rajonalë të kapitalit, projektet e nisura nga qeveria e Katarit si mikpritëse e Kupës së Botës do të kenë efekte afatgjata për kompanitë e listuara nga sektorë të ndryshëm.

CEO i BDSwiss MENA, Daniel Takieddine tha se ndërsa qindra mijëra vizitorë që vijnë në turneun 28-ditor të futbollit do të kenë një efekt të menjëhershëm, “mund të ketë efekte më të qëndrueshme në ekonominë dhe tregjet financiare të vendit”.

“Ngjarja e ndjekur gjerësisht mund të tërheqë vëmendjen e individëve dhe kompanive në Katar si një destinacion turistik dhe si një destinacion investimi që inkurajon flukset hyrëse të kapitalit.”

Oliver Kent, drejtor menaxhues në ZK Sports & Entertainment me bazë në Dubai, tha se ai e sheh ËC si “vetëm fillimin e një serie ngjarjesh të mëdha që do të tërheqin vizitorë në numër të madh, duke forcuar sektorin e turizmit në afat të gjatë”, duke cituar Formula 1 dhe Kupën e Azisë, të cilën ky vend do ta presë vitin e ardhshëm.

Kupa e Botës sjell 17 miliardë dollarë

CEO i Katar 2022, Nasser al-Khater pret që Botërori të sjellë 17 miliardë dollarë të ardhura për ekonominë e Katarit gjatë ngjarjes, nga vlerësimet fillestare prej 20 miliardë dollarësh.

Ndërsa përfituesit kryesorë do të jenë industria e mikpritjes, duke përfshirë hotelet, qendrat tregtare, dyqanet dhe shitjet me pakicë, Khan i Al Rayan Investment tha se do të përfitojnë gjithashtu disa SME të listuara që kanë fituar kontrata qeveritare si furnizues për firmat më të mëdha vitet e fundit.

Këto përfshijnë kompani që merren me materiale ndërtimi, si dhe shërbime sigurie me qira dhe apartamente, tha ai./tesheshi/

Artikulli paraprakDisa fakte interesante rreth World Cup Qatar 2022
Artikulli tjetërHistoria e industrisë

Comments are closed.