Çmimet e energjisë elektrike në Ballkan – Ku janë më të lartat dhe ku më të ulëtat?

Në Ballkanin Perëndimor, Kosova kishte energjinë më të lirë për familjet në gjysmën e parë të vitit, ndërsa çmimi ishte më i larti në Mal të Zi, sipas agjencisë statistikore malazeze Monstat.

Çmimet përfshijnë tatimin mbi vlerën e shtuar dhe taksa të tjera.

Çmimi mesatar i energjisë elektrike në Kosovë ishte 6.5 eurocent për kilovat/orë, krahasuar me 9.7 eurocent në Mal të Zi. Çmimi mesatar në Bashkimin Evropian në të njëjtën kohë ishte 23.5 eurocent, me në krye Danimarkën (34.4 eurocent). Hungaria raportoi koston më të ulët, 9.4 eurocent.

Në rajonin e ndjekur nga Balkan Green Energy News, Greqia renditet lart në terma evropianë së bashku me Qipron dhe Rumaninë. Kroacia, Sllovenia dhe Bullgaria janë afër fundit të listës.

Sipas Monstat, çmimi mesatar prej 9.7 eurocent në Mal të Zi i referohet konsumit vjetor prej 5000 deri në 15000 kilovat-orë (kWh). Shumica e familjeve në vend, 56,6 për qind, janë në grup. Për kategorinë ndërmjet 2,500 kWh dhe 5,000 kWh, kostoja ishte pak më e ulët me 9.6 përqind. Ajo përbënte 23.5 për qind të familjeve.

Energjia elektrike për konsum nën 1000 kWh ishte më e shtrenjta, 16.1 eurocent. Vetëm 2.2 përqind e familjeve ishin në këtë kategori, tha Monstat. /Scan/

Çmimet për Ballkanin, vlera (eurocent) për kilovat/orë:

Mal i Zi  –                      9.7

Shqipëri –                      9.4

Maqedonia e Veriut –      9.3

Bosnjë – Hercegovinë –  8.3

Serbi –                          8.0

Kosovë –                       6.5

Artikulli paraprakÇfarë krize: uri botërore për superjahte!
Artikulli tjetërÇka është administrata e falimentimit ?

Comments are closed.