Çfarë është Kodi Morse?

Me fjalë të thjeshta, kodi Morse është një gjuhë që komunikon përmes një sërë sinjalesh ndezëse-fikëse të cilat mund të jenë tone, klikime ose ndezje të lehta. Kodi Morse është një sistem komunikimi i zhvilluar nga Samuel F.B. Morse për telegrafinë elektrike në vitet 1830.

Ai përfaqëson shkronjat e alfabetit, numrat dhe shenjat e pikësimit si një seri pikash, hapësirash dhe vija. E meta me kodin origjinal Morse ishte se ai nuk ishte në gjendje të transmetonte tekst jo-anglisht pasi i mungonte kodi për shkronjat me shenja diakritike (shkronjat që përmbajnë shenja apostrofi). Më vonë për të korrigjuar këtë u zhvillua një variant i quajtur Kodi Ndërkombëtar Morse në vitin 1851.

Gjithashtu ky kod është quajtur edhe si kodi kontinental i Morse-it, që nga fillimi i tij, përveç disa ndryshimeve të bëra në vitin 1938, kodi mbetet i njëjtë. Ai përfshinte gjatësi uniforme të vizave dhe eliminoi përdorimin e hapësirave në shkronjat që komunikoheshin.

Kodi Morse u përdor shumë në komunikimin e Luftës së Dytë Botërore dhe përdoret edhe sot për komunikime të ndryshme ushtarake. Një operator radio amator i kërkohet të mësojë rrjedhshmërinë e kësaj gjuhe për të marrë një licencë për të përdorur një aparat radio nga shtëpia. Edhe pse kodi Morse ka rënë në popullaritetin e tij për shkak të sistemeve të tjera të komunikimit, ende e gjen përdorimin e tij në zonat e prirura nga fatkeqësitë dhe menaxhimin e fatkeqësive, si dhe për të komunikuar në distancë në mungesë të sistemeve të tjera të komunikimit.

STUDENTET.MK

Artikulli paraprakSaudi Aramco, sërish kompania më e vlefshme në botë
Artikulli tjetërA e dini se kush është mendja (shkencore) më e madhe në histori?