BQE-ja rrit normën e interesit me 75 pikë, zvogëlon mbështetjen për bankat evropiane

Banka Qendrore Evropiane (BQE) ka njoftuar se ka rritur normën e interesit me 75 pikë – rritja e tretë radhazi këtë vit – ndërkohë që zvogëloi mbështetjen për bankat evropiane.

Pas shumë spekulimeve nga pjesëmarrësit e tregut, BQE-ja tha se tani po ndryshonte termat dhe kushtet e operacioneve të saj të Rifinancimit Afatgjatë (TLTRO).

Megjithatë, për shkak se BQE-ja ka rritur normat më shpejt se sa pritej përballë inflacionit, huadhënësit evropianë po përfitojnë si nga TLTRO ashtu edhe nga normat më të larta të interesit. Situata është përshkruar nga disa si një subvencion efektiv për bankat.

“Gjatë fazës akute të pandemisë COVID-19, ky instrument luajti një rol kyç në kundërshtimin e rreziqeve negative për stabilitetin e çmimeve. Në funksion të rritjes së papritur dhe të jashtëzakonshme të inflacionit, kjo duhet të rikalibrohet”, thuhet në një deklaratë të BQE-së.

TLTRO III do të rregullohen nga 23 nëntori dhe bankave do t’u ofrohen data të parakohshme vullnetare.

“Për të harmonizuar kompensimin e rezervave minimale të mbajtura nga institucionet e kreditit me Eurosistemin më afër me kushtet e tregut të parasë, Këshilli Drejtues vendosi kompensimin e rezervave minimale me normën e lehtësisë së depozitave të BQE-së”, shton njoftimi.

BQE nuk hodhi asnjë dritë mbi atë se kur planifikon të fillojë të reduktojë bilancin e saj, megjithatë, në një proces të njohur si shtrëngim sasior – diçka që pjesëmarrësit e tregut kishin parë.

Rritja e normës çon standardin kryesor të BQE-së nga 0.75 për qind në 1.5 për qind, një nivel që nuk është parë që nga viti 2009 përpara krizës së borxhit sovran. Ai vjen pasi BQE-ja rriti normat me 50 pikë bazë në korrik dhe 75 pikë bazë në shtator. Megjithatë, BQE konfirmoi se cikli i saj i rritjes së vlerësimit nuk ka përfunduar ende.

Disa ekonomistë kanë parashikuar një tjetër rritje të normës në dhjetor me 50 pikë bazë. BQE, megjithatë, nuk tregoi nivelin e rritjes së normës në të ardhmën, duke thënë se ato do të varen nga të dhënat.

Në shtator, inflacioni në bllokun 19-anëtarësh arriti në 9.9%.

Artikulli paraprakIslami, Xhamia dhe Menaxhimi
Artikulli tjetërÇka nënkupton administrimi shkencor ?

Comments are closed.