Allahu e ka lejuar shitblerjen por e ka ndaluar kamaten

Allahu thotë në Kuran:
“وَأَحَلَّ اللَّهُ الْبَيْعَ وَحَرَّمَ الرِّبَا”
“Allahu e ka lejuar shitblerjen, por e ka ndaluar kamatën” (El Bekare, 275)

Shejh Sa’di( Allahu e mëshiroftë) në lidhje me këtë ajet thotë:
Ky ajet është argument i qartë se shitblerja në parim është e lejuar, dhe gjithashtu të gjitha llojet e përfitimit të pastërt e të drejtë, derisa të kemi (argument) që aludon ndalimin e saj.

Nga ky ajet kuptojmë gjithashtu se rrugët e fitimit hallall janë të shumta, dhe jemi të obliguar t’i shfrytëzojmë ato çdo herë, gjithashtu jemi te urdhëruar të largohemi nga kamata, ngase kamata është e ndaluar në fenë Islame.

Prandaj është e padrejtë të thuhet se shitblerja është e njëjtë si kamata, ndërsa Zoti e ka ndaluar kamatën dhe e ka lejuar shitblerjen(tregtinë).

Përshtati
Mr. Fuad Ferati

Artikulli paraprakKëto janë Shoqatat Profesionale të Kontabilitetit dhe Auditimit të Licensuara në Kosovë
Artikulli tjetërPërmendja e Allahut kur jemi në treg!