5 mënyra për të shprehur mirënjohje në punë

  1. Shkruajuni punonjësve shënime falënderimi me shkrim dore

Sheldon Yellen, CEO në BELFOR Property Restoration, rekomandon përdorimin e traditës së shkuar për dërgimin e shënimeve falënderuese, kartave të përvjetorit dhe letrave të festave për punonjësit. Gjëja kryesore është t’i shkruani ato me shkrim dorë. Sigurisht, çdo mesazh vlerësimi për ekipin tuaj do të vlerësohet, por një mesazh i shkruar me dorë do të dalë më mirë. Siç thotë Yellen, “Kjo vërtet tregon se jeni mjaftueshëm të kujdesshëm për t’u siguruar që marrësi të ndihet i vlerësuar”. 

Një tjetër arsye pse një letre fizike, e shkruar me dorë është më e mirë: shmang inbox e email-it. Ky është bërë, për shumë, një vend i lidhur me një mal me email-e pa përgjigje dhe shumë shqetësime të vogla, irrituese që duhen ndjekur. Në të kundërt, një shënim ose kartë e shkruar me dorë ndihet reale dhe personale. 

  1. Përgatisni një tabelë vizioni për vitin e ardhshëm dhe bëni mirënjohjen një pjesë qendrore

Sarah Hawley, CEO e Growmotely, thotë se çdo vit ajo përgatit një bord vizioni për vitin e ardhshëm dhe e bën mirënjohjen një pjesë kyçe të këtij procesi. Një nga hapat e saj për të përgatitur bordin është të “reflektoj mbi vitin që ka qenë dhe gjithçka për të cilën jam mirënjohëse në jetën time”. Ajo shton se me kalimin e viteve, tabelat e saj të vizionit janë bërë “shumë më pak në lidhje me qëllimet dhe gjërat që dua të arrij ose të marr dhe më shumë rreth vazhdimit të kultivimit të një ekzistence të gëzueshme, të pranishme dhe të bollshme”. 

Pa qenë mirënjohja pjesë qendrore e kësaj praktike, bordet tona të vizionit mund të jenë të përqëndruara vetëm te e ardhmja, duke mos na lejuar kurrë të ndihemi sikur janë aty ku duam të jemi. Mirënjohja na kujton gjithçka që kemi krijuar tashmë dhe kemi pasur kënaqësinë të marrim, dhe kjo është tepër motivuese për të ardhmen. 

  1. Praktikoni një ndryshim të perspektivës

Kristen Sieffert, presidente e Finance of America Reverse, sugjeron “t’i hedhim një vështrim mirë perspektivës sonë për të parë nëse është në përputhje me qëllimet dhe vlerat tona. Perspektiva e gabuar mund të na pengojë të arrijmë atje ku duam të jemi, por mirënjohja mund të ndryshojë gjithçka. Mirënjohja është një mjet i fuqishëm që na ndihmon të ndryshojmë këtë këndvështrim. Mund të na fuqizojë të shohim realitetin tonë dhe të na ndihmojë të hartojmë një rrugë përpara.” 

Ju do të duhet të praktikoni këtë ndryshim të perspektivës, por ka mundësi për ndryshim çdo ditë. Nëse diçka po krijon stres në punën tuaj, përpiquni të gjeni një gjë të vogël për të cilën mund të jeni mirënjohës. Në vend që të ndiheni thjesht të frustruar me shefin ose punonjësit, përpiquni ta imagjinoni situatën frustruese si një dhuratë – një mundësi për të mësuar mënyra të reja për të komunikuar në mënyrë më efektive dhe efikase për të arritur një rezultat të dëshiruar. 

Megjithatë, edhe nëse rezultati nuk është ai që keni planifikuar, ndryshimi i këndvështrimit tuaj do të zbulojë se keni praktikuar një aftësi të re, të paçmuar për situata të ngjashme stresuese në të ardhmen. 

  1. Tregoni vlerësim me veprime, jo vetëm me fjalë

Vince Dawkins, president dhe CEO i Enertia Software, rekomandon që gjithmonë të shprehni mirënjohje verbalisht përmes një “faleminderit” të sinqertë – dhe publikisht. Ai këshillon gjithashtu gjetjen e mënyrave për të treguar vlerësimin me më shumë se vetëm fjalë. Mund të jetë përmes shpërblimeve shtesë financiare ose ofrimit për të ndihmuar dikë që të bëjë punën e tij ose t’ia bëjë jetën më të lehtë në një farë mënyre. Njerëzit kujtojnë fjalë të mira mirënjohjeje, por gjithashtu ndihen të respektuar dhe jashtëzakonisht të vlerësuar kur u jepet diçka më shumë. 

Kjo ndjenjë respekti mund të kthehet menjëherë te punëdhënësi. Siç thotë Dawkins, “Kur njerëzit ndihen të respektuar ose të pranuar, ata natyrisht kthehen dhe i njohin njerëzit që i kanë bërë të ndihen ashtu.” Kjo mund të krijojë një kulturë të respektit të ndërsjellë, e cila është kaq e vlefshme për çdo përpjekje grupore. Dhe gjithçka mund të fillojë me atë diçka shtesë që shkon përtej një “faleminderit” të thjeshtë. 

  1. Shmangni justifikimet për të mos praktikuar mirënjohjen në punë

Pack Matthews, themeluesi dhe projektuesi kryesor në Ikaria Design Co., nënvizon se sa jetike është mirënjohja në vendin e punës: “Për vite me radhë, kërkimet kanë qenë të qarta se shprehja e mirënjohjes në vendin e punës sjell po aq përfitime për dhënësin (ai që shpreh mirënjohje ) ashtu si për marrësin.” Por edhe me këto prova, ai ka zbuluar se shpesh mund të ketë rezistencë “kulturore” për t’u angazhuar në mirënjohje e, duke përmendur se nuk e kemi zakon të ndajmë mirënjohjen tonë, edhe kur e ndjejmë atë. Në vend të kësaj, ne nxjerrim justifikime, të tilla si ndrojtja ose argumentet false se nuk duam të minojmë produktivitetin. 

Por është e rëndësishme t’u rezistoni atyre justifikimeve, sepse asnjëra prej tyre nuk është e vlefshme. Të gjitha studimet e bazuara në prova tregojnë për një nevojë të madhe për të ndryshuar mendimin tonë në lidhje me mirënjohjen. Pra, përdorni mjete për t’ju detyruar të angazhoheni në mirënjohje rregullisht. Këto mund të jenë ditarë mirënjohjeje ose përkujtues për të falënderuar punonjësit ose bashkëpunëtorët tuaj çdo javë. Thjesht mos iu nënshtroni ndonjë arsyeje të pabazuar për të mos praktikuar mirënjohjen, pasi nuk ka asnjë anë negative. 

Filloni të përdorni mirënjohjen sot 

Pavarësisht nëse janë mirënjohje verbale, shënime të shkruara me dorë, shpërblime monetare, ditarë mirënjohjeje ose metoda të tjera, lini kohë për ta bërë mirënjohjen një pjesë kyçe të jetës suaj të punës sot. Do të jeni mirënjohës që e keni bërë. /forbes/

Artikulli paraprakMashtrimet me çmime, për çka ankohen kosovarët kundër marketeve
Artikulli tjetërA e dini se cila është valuta më e fortë në botë? Nëse mendoni se është dollari amerikan, gaboheni!