5 këshilla shkencore për të rritur vetë-motivimin

Vetë-motivimi është gjendja e brendshme që na ndihmon të fillojmë, të vazhdojmë ose të përfundojmë një veprim të caktuar. Për shembull, ne mund të jemi të vetë-motivuar për të ngrënë diçka kur jemi të uritur. Mund të jemi të motivuar të vazhdojmë të punojmë në një punë në mënyrë që të mund të paguajmë faturat tona, ose mund të motivohemi të ndërpresim një marrëdhënie kur kjo nuk na bën më të lumtur. Pothuajse çdo sjellje që mund të mendoni mund të ketë origjinën nga vetë-motivimi.
Nëse doni të ndërtoni dhe të rrisni vetë-motivim, ka disa aftësi kyçe që mund të zhvilloni. Këtu janë disa:
1. Bëjeni synimin më social. Hulumtimet e kaluara midis punonjësve kanë treguar se faktori i vetëm që kontribuoi më shumë në përkushtimin  të cilin ata e konsideruan si pjesë të motivimit ishte një nevojë për lidhje sociale (Nohria, Groysberg, & Lee, 2008). Kur mendojmë për vetë-motivimin, mund të imagjinojmë orare rraskapitëse ose lista të gjata të detyrave, por e vërteta është se ne mund ta bëjmë më të lehtë motivimin nëse gjejmë mënyra për t’u lidhur ndërsa ndjekim qëllimet tona. Pra, nëse ka një aktivitet që e keni të vështirë ta bëni, përpiquni ta bëni këtë aktivitet më social.
2. Gjeni fushën ku jeni më të aftë. 
I njëjti studim që përmendëm më lart tregoi gjithashtu se ndjenja sikur e kuptojmë atë që po bëjmë në punë mund të na bëjë të jemi më produktivë (Nohria, Groysberg, & Lee, 2008). Kjo ka kuptim, apo jo? Kur jemi të mirë në diçka, ajo është më pak zhgënjyese dhe na pëlqen më shumë. Hulumtimet e lidhura sugjerojnë që ne qëndrojmë më të angazhuar dhe të motivuar kur vështirësia e një detyre është në mes të qenit shumë e vështirë(që mund të na bëjë të ndihemi keq me veten) dhe shumë e lehtë (që mund të jetë e mërzitshme).
3. Sulm ose mbrojte. 
Studiuesit në vendin e punës sugjerojnë se dy shtysa të tjera mund të na motivojnë: dëshira për të fituar gjëra që rritin mirëqenien tonë (p.sh. ushqimi, paratë, përvojat, argëtimi) dhe dëshira për të mbrojtur veten (p.sh. pronën tonë, arritjet, besimet, etj.; Nohria, Groysberg, & Lee, 2008). Kështu që mund të jetë e dobishme t’i kujtojmë vetes këto shtysa dhe se si veprimet tona mund të na ndihmojnë t’i përmbushim ato.
4. Ndërtoni zakone. 
Sapo e kemi zakon të bëjmë diçka, bëhet shumë më e lehtë të vazhdojmë ta bëjmë atë. Kjo do të thotë se të mësuarit se si të ndërtoni zakone mund të jetë një aftësi vërtet e dobishme për t’u bërë më të vetë-motivuar. Për të krijuar zakone, BJ Fogg, autor i ” Zakoneve të vogla “, thotë të fillojmë me një zakon të vogël, të vogël dhe të vogël dhe ta rritim atë që andej. Për shembull, nëse doni të keni zakon të ecni një milje çdo ditë, filloni duke bërë një hap jashtë derës tuaj, pastaj disa hapa dhe vazhdoni të shtoni nga një hap të vogël në të njëjtën kohë.
5. Përcaktoni synimet e zbatimit.
Synimet e zbatimit janë si një plan rezervë: Ata vendosin strategji para kohe në rast se Plani A nuk funksionon (Gollwitzer, 1999). Për të krijuar një synim zbatimi, thjesht vendosni një synim që nëse X ndodh, atëherë ju do të bëni Y. Për shembull, nëse keni nevojë të shkoni te dentisti, atëherë do ta bëni punën tuaj më vonë atë mbrëmje.psychologytoday
Artikulli paraprakMakina e parë diellore nuk ka nevojë të rikarikohet për muaj me radhë
Artikulli tjetërBrukseli bie dakord për detajet e taksës së parë kufitare të karbonit në botë