3 Mënyrat e produktivitetit

Njerëzit më pyesin nëse jam gjithmonë produktiv dhe nëse relaksohem ndonjëherë…

Përgjigja është po dhe jo.

Po, përpiqem të jem vazhdimisht produktiv dhe të mos humbas kohën time, por kjo nuk do të thotë se jam me bateri energizer 24/7!

Në fakt, unë kaloj midis 3 mënyrave të ndryshme të produktivitetit:

1. Modaliteti i skadimit të kohës

Kjo ndoshta do të jetë mënyra juaj e preferuar, dhe në thelb është ajo ku unë shtyp butonin e pauzës mbi veten time dhe relaksohem me një aktivitet të vogël pa mundim. Aktiviteti mund të jetë pirja e çajit, lojërat sportive, shikimi i perëndimit të diellit, ose thjesht ulja në një xhami duke kujtuar Allahun (Subhanehu Wa Ta’ala) dhe duke lexuar Kur’an. Modaliteti “Time out” është mënyra se si e rikarikoj veten dhe përgatitem për 2 mënyrat e ardhshme.

2. Modaliteti i shfletimit

Modaliteti i shfletimit është modaliteti për të qenë ‘cool’ . Është kur nuk jam veçanërisht i zënë ose i lirë, por diku në mes. Unë rrëshqas / shfletoj pa mundim midis detyrave të ndryshme dhe duket se jam në gjendje të eliminoj 3-4 detyra në një orë. Më pëlqen “modaliteti i shfletimit” pasi ndjej se jam produktiv pa u stresuar apo nxituar midis detyrave. Puna për diçka që ju pëlqen normalisht ju vendos në këtë modalitet; leximi i një libri interesant dhe mësimi nga një mësues janë shembuj të tjerë.

3. Modaliteti Super Survival

Në ato ditë apo javë kur e di se kam shumë gjëra për të bërë (ndoshta më shumë se sa mund të përshtatem në kohën time), kaloj në modalitetin “super produktiviteti”. Këtu zgjohem shumë herët, jam më i kujdesshëm për çdo minutë të kaluar dhe reduktoj aktivitetet sociale/ekstra kurrikulare në mënyrë që të trajtoj të gjitha detyrat e mia. Afatet e mëdha, raportet e rëndësishme, ose thjesht një javë ku po ndodhin shumë gjëra mund të më dërgojnë në këtë modalitet. Është e rëndësishme të theksohet se ky është një ndërrim mendor më shumë se një ndërrim fizik dhe ju do të mbijetoni në të për sa kohë që jeni të përkushtuar; është e ngjashme me ndryshimin mendor që ka një student përpara provimeve të tij për t’u siguruar që ata të rishikojnë dhe grumbullojnë dhe të mos humbasin kohë.

Pra, këto janë tre mënyrat e produktivitetit midis të cilave unë kaloj dhe ja se si mund ta përdorni secilën në mënyrë efektive:

1. Vendosni për modalitetin një javë më parë

Nëse kryeni një rishikim të listës së detyrave dhe roleve tuaja çdo fundjavë dhe filloni të planifikoni gjërat paraprakisht, do të dini se kur të kaloni në cilën mënyrë. Kjo ju lejon të përgatiteni dhe të mos kapeni në befasi.

2. Sigurohuni që ia vlen

Për secilën nga këto mënyra, sigurohuni që t’i bëni shumicën e tyre duke i planifikuar mirë. Për shembull, për modalitetin ‘timeout’ sigurohuni që të keni një aktivitet specifik relaksues të planifikuar për atë modalitet; për modalitetin e shfletimit, sigurohuni që të keni një listë të gjërave të lidhura me detyrat që mund t’i trajtoni së bashku në një takim, p.sh. të gjitha detyrat që lidhen me kompjuterin. Së fundi, për modalitetin e super produktivitetit, përsëri, sigurohuni që ta planifikoni mirë dhe të mos kaloni në këtë modalitet nëse nuk është absolutisht e nevojshme.

3. Mos qëndroni në një modalitet për një kohë të gjatë

Brenda çdo periudhe 24 ore ditore, sigurohuni që të kaloni midis 3 mënyrave. Kështu që mund të filloni pas namazit të sabahut me modalitetin ‘surf’, më pas me kalimin e ditës mund të kaloni në modalitetin super për detyra të vështira/sfiduese. Në mes të ditës, ju mund të bëni një sy gjumë si pjesë e modalitetit të skadimit, përpara se të kaloni në modalitetin super për pjesën tjetër të ditës.

Vini re se është e rëndësishme që të ndërlidhni modalitetin tuaj të super produktivitetit me modalitetet e rregullta të ndërprerjes së kohës/ose modalitetet e surfimit. Ky quhet trajnim me interval – qëndrimi në modalitetin super për një kohë të gjatë do t’ju djegë ose në fakt do të ulë kapacitetin tuaj për produktivitet!

Në cilat mënyra të produktivitetit e gjeni veten në shumicën e kohës?

Autor: Muhamed Fariss /productivemuslim

Përktheu : EKONOMIA ISLAME

 

 

 

Artikulli paraprakSI U BËRE KAQ I KEQ?!
Artikulli tjetërÇfarë është recesioni?