Çfarë është recesioni?

Recesioni është një rënie e ndjeshme e aktivitetit ekonomik që zgjat me muaj apo edhe vite. Ekspertët deklarojnë një recesion kur ekonomia e një vendi përjeton produktin e brendshëm bruto negativ (GDP), nivele në rritje të papunësisë, rënie të shitjeve me pakicë dhe kontraktim të masave të të ardhurave dhe prodhimit për një periudhë të zgjatur kohore. Recesionet konsiderohen si një pjesë e pashmangshme e ciklit të biznesit – ose kohëzgjatja e rregullt e zgjerimit dhe tkurrjes që ndodh në ekonominë e një vendi.

Përkufizimi zyrtar i recesionit

Gjatë një recesioni, ekonomia lufton, njerëzit humbasin punën, kompanitë bëjnë më pak shitje dhe prodhimi i përgjithshëm ekonomik i vendit bie. Pika ku ekonomia bie zyrtarisht në një recesion varet nga një sërë faktorësh. Në vitin 1974, ekonomisti Julius Shiskin doli me disa rregulla praktike për të përcaktuar një recesion: Më i popullarizuari ishin dy tremujorë radhazi të PBB-së në rënie. Një ekonomi e shëndetshme zgjerohet me kalimin e kohës, kështu që dy të katërtat radhazi të prodhimit të tkurrjes sugjerojnë se ka probleme serioze themelore, sipas Shiskin. Ky përkufizim i një recesioni u bë një standard i zakonshëm me kalimin e viteve.

Byroja Kombëtare e Kërkimeve Ekonomike (NBER) njihet përgjithësisht si autoriteti që përcakton datat e fillimit dhe mbarimit të recesioneve në SHBA. NBER ka përkufizimin e vet të asaj që përbën një recesion, domethënë “një rënie të konsiderueshme të aktivitetit ekonomik të përhapur në të gjithë ekonominë, që zgjat më shumë se disa muaj, normalisht e dukshme në PPB reale, të ardhurat reale, punësimin, prodhimin industrial dhe shitjet me shumicë- pakicë.”

Përkufizimi i NBER është më fleksibël se rregulli i Shiskin për të përcaktuar se çfarë është një recesion. Për shembull, koronavirusi mund të krijojë potencialisht një recesion në formë W, ku ekonomia bie një të katërtën, fillon të rritet dhe më pas bie përsëri në të ardhmen. Ky nuk do të ishte një recesion sipas rregullave të Shiskin, por mund të ishte nën përkufizimin e NBER.

Çfarë i shkakton recesionet?

Ka më shumë se një mënyrë për të filluar një recesion, nga një goditje e papritur ekonomike deri te pasojat nga inflacioni i pakontrolluar. Këto fenomene janë disa nga nxitësit kryesorë të një recesioni:

 • Një goditje e papritur ekonomike: Një goditje ekonomike është një problem i papritur që krijon dëme serioze financiare. Në vitet 1970, OPEC ndërpreu furnizimin me naftë në SHBA pa paralajmërim, duke shkaktuar një recesion, për të mos përmendur radhët e pafundme në pikat e karburantit. Përhapja e koronavirusit, e cila mbylli ekonomitë në mbarë botën, është një shembull më i fundit i një tronditjeje të papritur ekonomike.
 • Borxhi i tepërt: Kur individët ose bizneset marrin shumë borxhe, kostoja e shërbimit të borxhit mund të rritet deri në atë pikë sa nuk mund të paguajnë faturat e tyre. Dështimet në rritje të borxhit dhe falimentimet më pas përmbysin ekonominë. Flluska e banesave në mes të viteve që çoi në Recesionin e Madh është një shembull kryesor i borxhit të tepërt që shkakton një recesion.
 • Flluskat e aktiveve: Kur vendimet e investimit drejtohen nga emocionet, rezultatet e këqija ekonomike nuk janë shumë prapa. Investitorët mund të bëhen shumë optimistë gjatë një ekonomie të fortë. Ish-kryetari i Fed-it, Alan Greenspan, e quajti në mënyrë të famshme këtë tendencë si “bollëk irracional”, në përshkrimin e fitimeve të mëdha në tregun e aksioneve në fund të viteve 1990. Bollëku irracional fryn flluskat e bursës ose të pasurive të paluajtshme – dhe kur flluska shfaqen, shitja e panikut mund të rrëzojë tregun, duke shkaktuar një recesion.
 • Inflacion i tepërt: Inflacioni është tendenca e qëndrueshme dhe rritëse e çmimeve me kalimin e kohës. Inflacioni nuk është një gjë e keqe në vetvete, por inflacioni i tepërt është një fenomen i rrezikshëm. Bankat qendrore kontrollojnë inflacionin duke rritur normat e interesit dhe normat më të larta të interesit ulin aktivitetin ekonomik. Inflacioni jashtë kontrollit ishte një problem i vazhdueshëm në SHBA në vitet 1970. Për të thyer ciklin, Rezerva Federale rriti me shpejtësi normat e interesit, gjë që shkaktoi një recesion.
 • Deflacion i tepërt: Ndërsa inflacioni mund të krijojë një recesion, deflacioni mund të jetë edhe më i keq. Deflacioni është kur çmimet bien me kalimin e kohës, gjë që shkakton tkurrjen e pagave, gjë që ul më tej çmimet. Kur një lak reagimi deflacionist del jashtë kontrollit, njerëzit dhe biznesi ndalojnë shpenzimet, gjë që minon ekonominë. Bankat qendrore dhe ekonomistët kanë pak mjete për të rregulluar problemet themelore që shkaktojnë deflacion. Përpjekjet e Japonisë me deflacionin gjatë pjesës më të madhe të viteve 1990 shkaktuan një recesion të rëndë.
 • Ndryshimi teknologjik: Shpikjet e reja rrisin produktivitetin dhe ndihmojnë ekonominë në terma afatgjatë, por mund të ketë periudha afatshkurtra përshtatjeje me përparimet teknologjike. Në shekullin e 19-të, pati valë përmirësimesh teknologjike që kursenin fuqinë punëtore. Revolucioni Industrial i bëri të tëra profesione të vjetruara, duke shkaktuar recesione dhe kohë të vështira. Sot, disa ekonomistë shqetësohen se IA dhe robotët mund të shkaktojnë recesione duke eliminuar kategori të tëra pune.

Recesionet dhe cikli i biznesit

Cikli i biznesit përshkruan mënyrën se si një ekonomi alternon ndërmjet periudhave të zgjerimit dhe recesioneve. Me fillimin e një zgjerimi ekonomik, ekonomia sheh një rritje të shëndetshme dhe të qëndrueshme. Me kalimin e kohës, huadhënësit e bëjnë më të lehtë dhe më pak të kushtueshëm marrjen e parave hua, duke inkurajuar konsumatorët dhe bizneset të ngarkojnë borxhin. Bollëku irracional fillon të kapërcejë çmimet e aseteve.

Ndërsa ekspansioni ekonomik vjetërohet, vlerat e aseteve rriten më shpejt dhe ngarkesat e borxhit bëhen më të mëdha. Në një moment të caktuar të ciklit, një nga fenomenet nga lista e mësipërme e pengon zgjerimin ekonomik. Goditja shpërthen flluskat e aktiveve, rrëzon tregun e aksioneve dhe i bën ato ngarkesa të mëdha borxhi shumë të shtrenjta për t’u ruajtur. Si rezultat, rritja tkurret dhe ekonomia hyn në recesion.

Cili është ndryshimi midis një recesioni dhe një depresioni?

Recesionet dhe depresionet kanë shkaqe të ngjashme, por ndikimi i përgjithshëm i një depresioni është shumë më i keq. Ka humbje më të mëdha të vendeve të punës, papunësi më të lartë dhe rënie më të mëdha të PBB-së. Mbi të gjitha, një depresion zgjat më shumë – vite, jo muaj – dhe kërkon më shumë kohë që ekonomia të rimëkëmbet.

Ekonomistët nuk kanë një përkufizim të caktuar ose matje fikse për të treguar se çfarë konsiderohet si depresion. Mjafton të thuhet, të gjitha ndikimet e një depresioni janë më të thella dhe zgjasin më gjatë. Në shekullin e kaluar, SHBA-ja është përballur me vetëm një depresion: Depresionin e Madh.

Depresioni i Madh

Depresioni i Madh filloi në vitin 1929 dhe zgjati deri në vitin 1933, megjithëse ekonomia nuk u rikuperua vërtet deri në Luftën e Dytë Botërore, gati një dekadë më vonë. Gjatë Depresionit të Madh, papunësia u rrit në 25% dhe PPB-ja ra me 30%. Ishte kolapsi ekonomik më i paprecedentë në historinë moderne të SHBA.

Për krahasim, Recesioni i Madh ishte recesioni më i keq që nga Depresioni i Madh. Gjatë Recesionit të Madh, papunësia arriti kulmin rreth 10% dhe recesioni zyrtarisht zgjati nga dhjetori 2007 deri në qershor 2009, rreth një vit e gjysmë.

Disa ekonomistë kanë frikë se recesioni i koronavirusit mund të shndërrohet në një depresion, në varësi të sa kohë zgjat. Papunësia arriti në 14.7% në maj 2020, që është niveli më i keq i parë që nga thellësia e Recesionit të Madh.

Sa zgjasin recesionet?

NBER gjurmon gjatësinë mesatare të recesioneve në SHBA. Sipas të dhënave të NBER, nga viti 1945 deri në vitin 2009, recesioni mesatar zgjati 11 muaj. Ky është një përmirësim në krahasim me epokat e mëparshme: nga 1854 deri në 1919, recesioni mesatar zgjati 21.6 muaj. Gjatë 30 viteve të fundit, SHBA ka kaluar katër recesione:

 • Recesioni Covid-19. Recesioni më i fundit filloi në shkurt 2020 dhe zgjati vetëm dy muaj, duke e bërë atë recesionin më të shkurtër në histori të SHBA.
 • Recesioni i Madh (dhjetor 2007 deri në qershor 2009). Siç u përmend, Recesioni i Madh u shkaktua pjesërisht nga një flluskë në tregun e pasurive të paluajtshme. Recesioni i Madh nuk ishte aq i rëndë sa Depresioni i Madh, kohëzgjatja e tij dhe efektet e rënda i dhanë atij një emërtim të ngjashëm. Duke zgjatur 18 muaj, Recesioni i Madh ishte pothuajse dyfishi i kohëzgjatjes së recesioneve të fundit në SHBA.
 • Recesioni Dot Com (mars 2001 deri në nëntor 2001). Në kapërcim të mijëvjeçarit, SHBA-ja po përballej me disa probleme të mëdha ekonomike, duke përfshirë pasojat nga përplasja e flluskës së teknologjisë dhe skandalet e kontabilitetit në kompani si Enron, të mbuluara nga sulmet terroriste të 11 shtatorit. Së bashku, këto probleme shkaktuan një recesion të shkurtër, nga i cili ekonomia u rimëkëmb shpejt.
 • Recesioni i Luftës së Gjirit (korrik 1990 deri në mars 1991). Në fillim të viteve 1990, SHBA kaloi një recesion të shkurtër tetë-mujor, i shkaktuar pjesërisht nga rritja e çmimeve të naftës gjatë Luftës së Parë të Gjirit.

A mund të parashikoni një recesion?

Duke qenë se parashikimi ekonomik është i pasigurtë, parashikimi i recesioneve të ardhshme nuk është aspak i lehtë. Për shembull, COVID-19 u shfaq në dukje nga askund në fillim të vitit 2020 dhe brenda pak muajsh ekonomia e SHBA ishte mbyllur plotësisht dhe miliona punëtorë kishin humbur punën e tyre. NBER ka deklaruar zyrtarisht një recesion të SHBA për shkak të koronavirusit, duke vënë në dukje se ekonomia amerikane ra në tkurrje duke filluar nga shkurti 2020.

Thënë kjo, ka tregues të telasheve të afërta. Shenjat paralajmëruese të mëposhtme mund t’ju japin më shumë kohë për të kuptuar se si të përgatiteni për një recesion përpara se të ndodhë:

 1. Një kurbë rendimenti e përmbysur: Kurba e rendimentit është një grafik që paraqet vlerën e tregut ose rendimentin e një sërë obligacionesh të qeverisë amerikane, nga kartëmonedhat me një afat prej katër muajsh deri në obligacionet 30-vjeçare. Kur ekonomia funksionon normalisht, rendimentet duhet të jenë më të larta për obligacionet afatgjata. Por kur rendimentet afatgjata janë më të ulëta se ato afatshkurtra, kjo tregon se investitorët janë të shqetësuar për një recesion. Ky fenomen njihet si një përmbysje e kurbës së rendimentit dhe ka parashikuar recesionet e kaluara.
 2. Rënie në besimin e konsumatorit: Shpenzimet e konsumatorit janë shtytësi kryesor i ekonomisë së SHBA. Nëse sondazhet tregojnë një rënie të qëndrueshme të besimit të konsumatorëve, kjo mund të jetë një shenjë e telasheve të afërta për ekonominë. Kur besimi i konsumatorit bie, kjo do të thotë që njerëzit u thonë anketuesve se nuk ndihen të sigurtë duke shpenzuar para; nëse ata ndjekin frikën e tyre, ulja e shpenzimeve ngadalëson ekonominë.
 3. Një rënie në Indeksin Ekonomik Kryesor (LEI): I publikuar çdo muaj nga Bordi i Konferencës, LEI përpiqet të parashikojë tendencat e ardhshme ekonomike. Ai shikon faktorë si aplikimet për sigurimin e papunësisë, porositë e reja për prodhim dhe performancën e tregut të aksioneve. Nëse LEI bie, mund të ketë probleme në ekonomi.
 4. Rënie e papritur e tregut të aksioneve: Një rënie e madhe, e papritur e tregjeve të aksioneve mund të jetë një shenjë e një recesioni që po vjen, pasi investitorët shesin pjesë dhe ndonjëherë të gjitha zotërimet e tyre në pritje të një ngadalësimi ekonomik.
 5. Rritja e papunësisë: Vetëkuptohet se nëse njerëzit po humbasin punën e tyre, kjo është një shenjë e keqe për ekonominë. Vetëm disa muaj humbje të mëdha të vendeve të punës është një paralajmërim i madh për një recesion të afërt, edhe nëse NBER nuk e ka shpallur ende zyrtarisht një recesion.

Si ndikon një recesion?

Ju mund të humbni punën tuaj gjatë një recesioni, pasi nivelet e papunësisë rriten. Jo vetëm që keni më shumë gjasa të humbni punën tuaj aktuale, por bëhet shumë më e vështirë për të gjetur një zëvendësues pune pasi më shumë njerëz janë pa punë. Njerëzit që mbajnë vendet e tyre të punës mund të shohin shkurtime në paga dhe përfitime, dhe të luftojnë për të negociuar rritjen e ardhshme të pagave.
Investimet në aksione, obligacione, pasuri të paluajtshme dhe aktive të tjera mund të humbasin para në një recesion, duke reduktuar kursimet tuaja dhe duke prishur planet tuaja për daljen në pension. Edhe më keq, nëse nuk mund t’i paguani faturat për shkak të humbjes së punës, mund të përballeni me mundësinë e humbjes së shtëpisë tuaj dhe pronave të tjera.

Pronarët e bizneseve bëjnë më pak shitje gjatë një recesioni dhe madje mund të detyrohen të falimentojnë. Qeveria përpiqet të mbështesë bizneset gjatë këtyre kohërave të vështira, si me PPP gjatë krizës së koronavirusit, por është e vështirë të mbash të gjithë në këmbë gjatë një rënieje të rëndë.

Me më shumë njerëz të paaftë për të paguar faturat e tyre gjatë një recesioni, huadhënësit shtrëngojnë standardet për hipotekat, kreditë e makinave dhe llojet e tjera të financimit. Ju duhet një rezultat më i mirë krediti ose një paradhënie më e madhe për t’u kualifikuar për një hua që do të ishte rasti gjatë periudhave më normale ekonomike.

Edhe nëse planifikoni përpara për t’u përgatitur për një recesion, mund të jetë një përvojë e frikshme. Nëse ka ndonjë ngushëllim, është se recesionet nuk zgjasin përgjithmonë. Edhe Depresioni i Madh përfundimisht përfundoi, dhe kur përfundoi, u pasua nga periudha ndoshta më e fortë e rritjes ekonomike në historinë e SHBA./forbes/-/buletiniekonomik/

Artikulli paraprak3 Mënyrat e produktivitetit
Artikulli tjetërInvestimi i pasurisë jo në dëm të moralit e të interesit publik