14 kategoritë e punëve më të kërkuara për momentin

Pavarësisht rritjes së inflacionit dhe dobësisë në ekonomi, tregu i punës në SHBA mbetet i fortë. Siç raporton CNBC, shkalla e papunësisë në korrik ra në vetëm 3,5%—niveli më i ulët që nga viti 1969. Rritja mesatare e pagës për orë u rrit gjithashtu me 5.2% nga viti në vit. Me pak fjalë, punëdhënësit po punësojnë dhe tregu për punëkërkuesit mbetet i fortë. Por për punëdhënësit, kjo përkthehet në probleme në gjetjen e punëtorëve të kualifikuar që u nevojiten për të përmbushur plotësisht vendet e punës në biznesin e tyre.

Një Raport i ri i fuqisë punëtore të së ardhmes nga platforma e pavarur Upwork hedh pak dritë mbi llojet e punëve që menaxherët e punësimit po përpiqen të plotësojnë më së shumti tani. Raporti zbulon se ndërsa 69% e menaxherëve të punësimit thonë se planifikojnë të rrisin nivelet e stafit gjatë gjashtë muajve të ardhshëm, 60% e tyre thonë se kanë probleme në gjetjen e talenteve cilësore për të plotësuar pozicionet e disponueshme.

Sipas raportit të Future Workforce të Upwork, këto janë kategoritë e punës që menaxherët e punësimit duhet t’i plotësojnë më urgjentisht:

 1. Kontabiliteti: 33%
 2. IT & Rrjetat: 30%
 3.  Pozicionet operative: 29%
 4. Customer Support: 27%
 5. Burimet Njerëzore: 25%
 6. Financë: 19%
 7. Admin Support: 18%
 8. Shitjet: 18%
 9. Web, Mobile, Software Development: 14%
 10. Marketing: 12%
 11. Data Science & Engineering: 11%
 12. Design & Creative: 8%
 13.  Arkitekturë dhe Inxhinieri: 6%
 14. Writing & Content: 4%

Raporti zbulon gjithashtu se rolet më të vështira për t’u punësuar, sipas menaxherëve të punësimit, janë ato në kategoritë e Data Science & Engineering (60%), Arkitekturës dhe Inxhinierisë (58%) dhe IT & Rrjetave (58%). Si rezultat i vështirësisë për të marrë staf të përhershëm, raporti i Upwork zbuloi se 60% e menaxherëve të punësimit planifikojnë të mbështeten te profesionistët e pavarur gjatë gjashtë muajve të ardhshëm./fastcompany/

Artikulli paraprakEkonomia e zhvillimit–recetat për rritje ekonomike dhe zhvillim social
Artikulli tjetërBPO Summit 2022 e vendosë Kosovën në hartën Globale për shërbimet e BPO-së !