10 mësime biznesi për të mësuar nga bashkëthemeluesi i Netflix, Marc Randolph

Më 29 gusht 1997, Netflix nisi nga Reed Hastings dhe Marc Randolph si një shërbim që jep me qira DVD në internet, por tani është bërë platforma më e madhe e transmetimit online në botë. 

Çfarë mund të mësojmë nga themeluesi i Netflix, Mark Randolph? Falë vendimeve të zgjuara të biznesit nga Randolph dhe bashkëthemeluesi i tij, Netflix tani vlen miliarda dollarë. Pra, le të eksplorojmë Randolph dhe 10 mësimet më të mira të biznesit që mund të mësojmë nga udhëtimi i tij drejt suksesit. 

  1. Qëndroni përpara konkurrentëve të rinj

Ndërsa Netflix ishte i pari i këtij lloji, konkurrentët kanë vërshuar tregun ndër vite. Amazon, Disney, rrjetet televizive dhe shumë kompani të tjera ofrojnë rrjete të suksesshme transmetimi. Për më tepër, modeli i biznesit i Netflix vazhdon të ndryshojë me kohën. Filloi si një kompani që jepte DVD me qira, më pas u ofroi shikuesve shërbime të abonimit dhe në vitin 2007, u kthye në një shërbim transmetimi në internet. 

  1. Përcaktoni trendet

Trendet ndryshojnë gjatë gjithë kohës dhe për të qëndruar relevantë, kompanitë duhet të qëndrojnë në krye të lojës së tyre. Randolph dhe Netflix filluan konceptin e “binde-watching”, kështu që audienca e tyre nuk duhej të priste çdo javë për të parë shfaqjen e tyre të preferuar. 

  1. Bëhuni ndryshimi që doni të shihni

Ju duhet të bëheni inovatore dhe ta bëni konkurrencën të pavlefshme nëse doni të keni sukses. Për shembull, Randolph e dinte se ata mund të prishnin biznesin e Blockbuster-it duke hequr videot dhe duke shkuar direkt në marrjen me qira të DVD-ve. 

“Por arsyeja më e madhe që kishim besim në të ardhmen tonë është se ne planifikonim të inovonim biznesin e tyre duke bërë diçka që ata nuk mund ta bënin, ose të paktën nuk do të ishin të gatshëm ta bënin.” – Marc Randolph 

  1. Kapja e mundësive

Randolph pa një mundësi për të zgjeruar biznesin e tyre, jo vetëm duke ofruar shërbime të transmetimit të abonimit, por edhe duke ofruar ekskluzivitet të prodhimeve të brendshme. Si rezultat, kompania krijoi shfaqje hit si Orange Is the New Black, The Umbrella Academy dhe You, të cilat mund të gjenden vetëm në Netflix. 

  1. Përvoja e konsumatorit

Portali i transmetimit u krijua për të personalizuar përvojën e përdoruesit. Ai gjurmon sjelljen e konsumatorit, rekomandon filma dhe shfaqje sipas historisë së tyre të kërkimit dhe shikimit dhe ruan përparimin e përdoruesit, për të përmirësuar përvojën e tij herën tjetër që do të përdorë platformën. 

  1. Çmimi

Randolph dhe Hastings u ofruan konsumatorëve një tarifë mujore fikse për të parë DVD të pakufizuar për të konkurruar më tej me Blockbuster. Vendimi i tyre për modelin e tarifës së sheshtë ka mbetur i njëjtë që kur u prezantua në vitin 1997, përveç se tani është një shërbim i bazuar në abonim. Ndërsa çmimet janë rritur me kalimin e viteve, konsumatorët janë ende të vetëdijshëm dhe të përkushtuar ndaj shfaqjeve cilësore të Netflix dhe mundësive të shikimit në çdo moment. 

  1. Zgjerimi

Një mënyrë tjetër e pabesueshme se si Randolph dhe ekipi i tij e çuan Netflix në lartësi të reja ishte duke u bërë globalë. Ata nuk ofruan vetëm Netflix në tregun global. Në vend të kësaj, ata hulumtuan rregulloret, kërkesat teknike, politikën, kulturën dhe preferencat e konsumatorëve të çdo vendi për të siguruar suksesin e nisjes. Si rezultat, Netflix tani mund të transmetohet në 190 vende në mbarë botën. 

  1. Platforma e drejtuar nga të dhënat

Në vitin 2013, Netflix publikoi shfaqjen e parë origjinale të vlerësuar nga kritikët, House of Cards. Por pse zgjodhi këtë shfaqje për të shpenzuar miliona për krijimin? Netflix tashmë e dinte se çfarë dëshironte konsumatori përmes të dhënave të mbledhura nga tregu. Fillimisht, ai përdori një sistem të thjeshtë vlerësimi i ndjekur nga studimi i preferencave të konsumatorëve për t’u siguruar që ata kishin atë që kërkonin. 

  1. Ndryshimi në kohë

Randolph dhe Hastings panë një mundësi të madhe në rritjen e popullaritetit të televizorëve inteligjentë, kështu që ata u integruan në televizorët LCD për të zgjeruar aksesin e audiencës në platformë. Si rezultat, familjet në të gjitha Shtetet e Bashkuara përdorën Netflix si burimin e tyre kryesor të argëtimit televiziv. Netflix dinte se si të caktonte kohën e ditët e transmetimit, sipas klimës aktuale ekonomike. Kur u zhvendos në transmetim në 2007 dhe 2008, vendi po përjetonte një recesion dhe Netflix ofroi argëtim të përballueshëm në shtëpi. 

  1. Jini gjithmonë në zhvillim

Netflix filloi në një treg që as nuk e dinte se kishte nevojë për një ndryshim. Randolph dhe Hastings zhvilluan Netflix për t’i bërë DVD me qira të përshtatshme për konsumatorët, pa tarifa shtesë. Konsumatorët nuk duhej të shkonin në dyqanet e videove me qira. Argëtimi në shtëpi u thjeshtua dhe ata ndryshuan plotësisht lojën. Netflix ka rregulluar vazhdimisht modelin e tij të biznesit për të qëndruar përpara lojës dhe për të vendosur tendencat. /entrepreneur/

Artikulli paraprakÇfarë dinin Zuckerberg, Gates dhe Jobs?
Artikulli tjetërIdetë kryesore nga libri “How to Fail” i Elizabeth Day / PJESA E DYTË