Zvicra përballet me humbjen më të madhe të fuqisë blerëse në 80 vjet

Pagat në Zvicër nuk po mbajnë ritmin me inflacionin dhe në vitin 2022 fuqia blerëse e punonjësve ka rënë ndjeshëm. Kjo ka çuar në humbjen më të lartë të pagave reale për punëtorët zviceranë në 80 vjet.

Mesatarisht, kompanitë zvicerane planifikojnë të rrisin pagat nominale me 2.2% në vitin 2023 – rritja më e lartë në pothuajse 15 vjet – sipas një anketimi të pagave nga banka zvicerane UBS të publikuar të martën. Megjithatë, pagat reale ka të ngjarë të ngecin vitin e ardhshëm dhe vështirë se do të kompensojnë humbjen e këtij viti në fuqinë blerëse.

Kjo është për shkak të rënies së mprehtë të pritur në ekonominë zvicerane dhe një moderim të inflacionit. Megjithatë, rritjet reale të pagave mund të priten sërish në afat më të gjatë për shkak të mungesës në rritje të fuqisë punëtore.

Kostoja e jetesës në Zvicër është ndër më të lartat në botë, por edhe punëtorët fitojnë ndër pagat më të larta.

Pritet një rritje e pagave nominale si në vitin 2022 ashtu edhe në vitin 2023 për secilin nga 22 sektorët e mbuluar. Sipas anketës, marrëveshjet më të larta të pagave prej 3% janë regjistruar në sektorët e tregtisë me shumicë, IT dhe telekomunikacionit, së bashku me fushën e orëve dhe bizhuterive.

Punonjësit në sektorët e turizmit dhe mikpritjes, të cilët po përfitojnë nga një rimëkëmbje e fortë pas pandemisë, do të jenë të kënaqur të shohin një rritje të mundshme pagash prej 3%. Industritë e metaleve dhe tekstileve, së bashku me sektorin e medias, ndër të tjera, sjellin pjesën e pasme në negociatat e këtij viti për pagat. Megjithatë, këta tre sektorë duhet të shohin gjithashtu një rritje të fuqishme të pagave nominale prej rreth 2%, sipas sondazhit, transmeton tutje albinfo.ch.

Artikulli paraprak80% e shqiptarëve as kanë blerë, as kanë lexuar libër në 1 vit
Artikulli tjetërATK: Gastronomia e Hoteleria, dy sektorët më problematikë sa i përket detyrimeve tatimore

Comments are closed.