Vështirësitë e rimëkëmbjes ekonomike

Rritja globale po kthehet shpejt por rikuperimi nga pandemia është i pabarabartë dhe i brishtë. Pandemia shkaktoi një rënie të frikshme ekonomike, por tani një bum i çuditshëm, ngazëllues po zhvillohet.

Çmimi i naftës është rritur, ndërsa restorantet dhe firmat e transportit duhet të luftojnë  për të rekrutuar stafin. Ndërsa firmat e listuara sinjalizojnë se fitimet do të arrijnë nivelin më të lartë të të gjitha kohërave këtë vit, tregjet e aksioneve janë në një lot. Një indeks i prodhuar nga JPMorgan Chase dhe ihs Markit sugjeron që rritja globale është në nivelin më të lartë që nga ditët e bollshme të vitit 2006.

Çdo arratisje nga Covid-19 është një arsye për festë. Por ekonomia e sotme në lulëzim është gjithashtu një burim ankthi, sepse tre linja të metash shtrihen nën sipërfaqe. Së bashku, ata do të përcaktojnë se kush lulëzon dhe nëse rimëkëmbja më e pazakontë e kujtesës së gjallë mund të mbahet. Vetëm ato vende që marrin dozat e vaksinave do të jenë në gjendje të zbutin covid-19. Ky është kushti që dyqanet, baret dhe zyrat të rihapen përgjithmonë, dhe klientët dhe punëtorët të kenë besimin për të lënë shtëpitë e tyre. Por vetëm një në katër njerëz në të gjithë botën ka bërë një dozë të parë të vaksinës dhe vetëm një në tetë është i mbrojtur plotësisht. Edhe në Amerikë disa shtete të nën-vaksinuara janë të prekshme nga varianti infektues Delta i virusit.

Linja e dytë e gabimeve shkon midis ofertës dhe kërkesës. Mungesat e mikroçipave kanë prishur prodhimin e pajisjeve elektronike dhe makinave pikërisht kur konsumatorët dëshirojnë t’i konsumojnë shumë. Kostoja e transportimit të mallrave nga Kina në portet në brigjet perëndimore të Amerikës është katërfishuar nga niveli i saj para-pandemisë. Edhe kur këto pengesa janë zhbllokuar, ekonomitë e hapura rishtas do të krijojnë çekuilibra të rinj.

Në disa vende njerëzit duken më të prirur për të pirë një pije sesa të punojnë pas hekurave, duke shkaktuar një mungesë strukturore të fuqisë punëtore në sektorin e shërbimeve. Çmimet e shtëpive janë rritur, duke sugjeruar që qiratë së shpejti do të fillojnë të rriten gjithashtu. Kjo mund të mbështesë inflacionin dhe të thellojë ndjenjën se strehimi është i papërballueshëm.

Linja përfundimtare e gabimit është tërheqja e stimulit. Në një moment, ndërhyrjet e shtetit që filluan vitin e kaluar duhet të kthehen mbrapsht. Bankat qendrore të botës së pasur kanë blerë pasuri me vlerë mbi 10 trn dollarë që nga fillimi i pandemisë dhe po mendojnë me nerva se si të nxjerrin veten pa shkaktuar një përplasje në tregjet e kapitalit duke u forcuar shumë shpejt.

Ndërkohë, skemat e ndihmave të qeverisë emergjente, kanë filluar “të skadojnë.” Deficitet do të tkurren në vend se të zgjerohen, duke zvarritur rritjen. Deri më tani, ekonomitë kanë shmangur në masë të madhe një valë falimentimesh të dëmshme, por askush nuk e di se sa mirë do të përballen firmat kur të vijnë huatë e jashtëzakonshme dhe punëtorët nuk mund të merren më me shpenzimet e taksapaguesve.

Ju mund të mendoni se një ngjarje aq ekstreme sa një pandemi, e kombinuar me reagimin e paparë të qeverisë ndaj saj, përfundimisht do të shkaktonte një reagim ekonomik global po aq ekstrem. Pesimistët shqetësohen për një kthim në inflacionin e stilit të viteve 1970, ose një përplasje financiare, ose se energjia themelore e kapitalizmit do të zbrazet nga materiali shtetëror. Rezultate të tilla apokaliptike janë të mundshme, por nuk ka të ngjarë. Në vend të kësaj, një mënyrë më e mirë për të menduar për pamjen e pazakontë është të ekzaminosh se si tre linjat difektoze bashkëveprojnë ndryshe në ekonomi të ndryshme.

Filloni me Amerikën. Me vaksina të bollshme dhe stimul të madh, është në rrezikun më të madh të mbinxehjes. Në muajt e fundit inflacioni ka arritur nivele që nuk janë parë që nga fillimi i viteve 1980. Tregu i tij i punës po vihet në tension kur aktiviteti ekonomik zhvendoset.

Edhe pas një rritje prej 850,000 në numrin e vendeve të punës në qershor dhe llogaritjen e vendeve të lira të punës, numri i njerëzve që punojnë në kohë të lirë dhe mikpritje është 12% më i ulët se para pandemisë. Punëtorët hezitojnë të kthehen në industri, e cila ka rritur pagat. Pagesa për orë është pothuajse 8% më e lartë se në shkurt 2020.

Vendet pa një skemë të tillë, si Australia, po shohin gjithashtu një mungesë të fuqisë punëtore. Qëndrimet për punën mund të ndryshojnë në pjesën e poshtme të spektrit të të ardhurave, midis kamerierëve dhe pastruesve. E gjithë kjo sugjeron që ekonomia e Amerikës do të nxehet, me presion të vazhdueshëm ndaj Rezervës Federale për të forcuar politikën.

Europa po merr vaksina, por stimuli i saj më i vogël do të thotë që inflacioni nuk ka arritur nivelet amerikane. Në Britani, Francë dhe Zvicër 8-13% e të punësuarve mbetën në skema të tjera në fund të majit. Në të gjitha këto ekonomi rreziku është që politikëbërësit të reagojnë tepër ndaj inflacionit të përkohshëm, të importuar, duke tërhequr mbështetjen shumë shpejt. Nëse është kështu, ekonomitë e tyre do të vuajnë, ashtu si vuajti zona e euros pas krizës financiare të 2007-09.

Vendet me të ardhura të ulëta dhe të mesme janë në gjendje të kufizuar. Ata duhet të përfitojnë nga rritja e kërkesës globale për mallra dhe mallra fabrikash, por po luftojnë. Indonezia, duke luftuar me një valë tjetër covid-19, po rishpërndan oksigjenin nga industria në spitale. Në vitin 2021 vendet më të varfra, të cilave u mungon dëshira e madhe e vaksinave, parashikohet të rriten më ngadalë sesa vendet e pasura për të tretën herë në 25 vjet.

Edhe ndërsa covid-19 dobëson rikuperimet e tyre, tregjet në zhvillim përballen me mundësinë e normave më të larta të interesit në Rezervën Federale Amerikane. Kjo tenton të bëjë presion në rënie të valutave të tyre ndërsa investitorët blejnë dollarë, duke rritur rrezikun e paqëndrueshmërisë financiare. Bankat e tyre qendrore nuk kanë luksin të injorojnë inflacionin e përkohshëm ose të importuar. Brazili, Meksika dhe Rusia kanë rritur normat e interesit kohët e fundit dhe mund të vijnë më shumë vende. Kombinimi i goditjes shumë vonë dhe i shtrëngimit shumë shpejt do të jetë i dhimbshëm.

Ndoshta deri në verën e vitit 2022 shumica e njerëzve do të vaksinohen, biznesi do të jetë përshtatur me modelet e reja të kërkesës dhe stimulimi do të zgjidhet në një mënyrë të rregullt. Sidoqoftë, në këtë bum të çuditshëm, kini kujdes nga këto linja defekti.

THE ECONOMIST

Artikulli paraprakShoferët e taksive të Tokios përballen me Olimpiadë pa tifozë
Artikulli tjetërJustifikimi i gjendjes shoqërore