Vendosja e kufijve midis punës dhe shtëpisë

Falë teknologjisë, ne jemi më të arritshëm se kurrë. Nëse shefi /ja juaj dëshiron të kontaktojë me ju në çdo kohë të caktuar, zakonisht mundet, pavarësisht nëse jeni në konferencën prindër-mësues të fëmijës tuaj apo nëse jeni duke lexuar histori para gjumit.

Lajmi i mirë është se shumica e shefave dhe kolegëve e kuptojnë se ju keni një jetë jashtë zyrës. Megjithatë, nuk është gjithmonë e lehtë t’i bësh ata të respektojnë se kur nuk je në orar të punës, nuk je i disponueshëm.

Kjo është arsyeja pse është kaq thelbësore të vendosni dhe të zbatoni kufijtë midis punës dhe shtëpisë, veçanërisht nëse jeni prind.

Ajo që e bën këtë problematike, megjithatë, se sado e lehtë është të besosh dhe të kuptosh nevojën për ndarjen e jetës profesionale dhe personale, mund të jetë e vështirë ta zbatosh atë në praktikë.

Në fund të fundit, nëse fëmija juaj papritmas duhet të shkojë te mjeku në mes të ditës së punës, ju do të ndaloni atë që po bëni për ta realizuar. Pra, si duhet t’ia paketoni këto kufij shefit tuaj? Cila është mënyra më efektive për t’i thënë menaxherit tuaj se shtëpia është prioriteti juaj pa humbur punën tuaj ?

Cilat janë kufijtë e arsyeshëm?
Ndërsa kufijtë janë thelbësorë për të mbajtur një ekuilibër të shëndetshëm punë-jetë, është e rëndësishme të mbani mend se këta kufij duhet të jenë të arsyeshëm. Këta kufij duhet t’i sinjalizojnë punëdhënësit tuaj se edhe pse familja juaj është prioriteti juaj kryesor, puna juaj është gjithashtu një nga shqetësimet tuaja kryesore.

Këtu janë disa shembuj se si duken kufijtë e arsyeshëm :

  • Asnjë takim pune ose ngjarje pas një kohe të caktuar të ditës
  • Nuk ka punë gjatë fundjavave
  • Një orar i rregullt pune i vendosur (p.sh.: M-F nga 8 e mëngjesit deri në 4 pasdite) pa disponueshmëri të garantuar jashtë atyre orëve
  • Rregullat rreth leximit dhe përgjigjes ndaj emaileve / komunikimit jashtë orarit të punës
  • Shkëputja dhe të qenit i paarritshëm gjatë pushimeve
  • Fleksibilitet në këta kufij sipas nevojës për ngjarje familjare, takime, etj. (ky fleksibilitet duhet të jetë në të dyja anët mes jush dhe punëdhënësit tuaj)

Si të përcaktoni kufijtë e duhur për veten tuaj

Ka shumë shembuj se si mund të duken kufijtë e arsyeshëm, por mos i vendosni këto rreshta vetëm për hir të tij, por bëjeni me kuptim. Për shembull, nëse vërtet preferoni të punoni natën pasi fëmijët janë në shtrat, kufizimi i vetes në orët bazë të punës nuk ka kuptim. Ose, nëse ideja e grumbullimit të e-maileve ndërsa jeni me pushime është më stresuese për ju sesa thjesht të kontrolloni kutinë tuaj hyrëse një herë në ditë, atëherë bëni atë që është më e mira për mirëqenien tuaj.

Në thelb, kufijtë tuaj nuk duhet të jenë arbitrare. Ato duhet të kenë kuptim dhe të vendosen për të ndihmuar në përmirësimin e cilësisë së jetës suaj. Për të gjetur kufijtë e duhur për veten tuaj, shikoni situatën tuaj aktuale dhe identifikoni pikat tuaja të dhimbjes, më pas bëni një zgjidhje problemi për të kuptuar nëse ka ndonjë kufi që mund të krijoni që do të ndihmojë në zbutjen e asaj dhimbjeje. Mund të mos ketë një zgjidhje perfekte për të gjitha situatat, por edhe një përmirësim i vogël është më mirë se pa përmirësim.

Pohimi i kufijve tuaj

Vendimi për kufijtë tuaj mund të jetë sfidues, por pohimi i tyre është pjesa ku mund të komplikohet. Do t’ju duhet të keni biseda me punëdhënësin dhe familjen tuaj (kryesisht nëse punoni nga shtëpia) ku të komunikoni ,se cilet dëshironi të jenë kufijtë tuaj dhe më pas të rregulloni hollësitë në mënyrë që ato të funksionojnë për të gjithë.

Pastaj, pasi të keni gjetur terren të shkëlqyer të mesëm, do të keni për detyrë të zbatoni këto kufij – sepse nëse nuk jeni të vendosur në to, atëherë prisni që njerëzit t’i kalojnë ato.

Këtu janë disa mënyra për ta bërë këtë:

  • Komunikoni vazhdimisht kufijtë sipas nevojës, nëse është për të menaxhuar pritshmëritë e njerëzve përreth jush ose për t’u kujtuar atyre kufijtë tuaj, me butësi .
  • Sinkronizoni kalendarët tuaj të punës dhe atë personalë në mënyrë që familja juaj të shohë kur jeni në takime dhe edhe punëdhënësi juaj të dijë kur jeni duke bërë diçka personale që nuk mund të ndërpritet .

Shënim: nëse nuk dëshironi që punëdhënësi juaj të ketë të gjitha të dhënat tuaja, është në rregull të përdorni cilësimet e privatësisë dhe thjesht të bllokoni kohën në kalendarin tuaj të punës vetëm me informacionin bazë që duhet të dini)

Thuaj jo punës ose kërkesave personale që pengojnë kufijtë tuaj

Vendosni një orar të rregullt pune dhe qëndroni në të (nëse thoni se nuk do t’u përgjigjeni emaileve pas një kohe të caktuar, atëherë angazhohuni për të dhe mos i shkelni rregullat tuaja)

Ndani hapësirat tuaja të punës dhe të jetesës nëse punoni nga shtëpia

Çfarë duhet bërë kur kapërcehen kufijtë

Gjasat janë të larta që disa njerëz të përpiqen t’i shtyjnë kufijtë tuaj dhe ju duhet të jeni të përgatitur të përgjigjeni kur ta bëjnë këtë. Dilni me një mini-skrip me një përgjigje të respektueshme, por të vendosur kur kjo të ndodhë. Ju madje mund të krijoni skenarë të ndryshëm për situata të ndryshme (për shembull, mënyra se si i përgjigjeni shefit tuaj do të jetë shumë ndryshe nga mënyra se si reagoni ndaj fëmijës ose partnerit tuaj). Edhe pse nuk mund të planifikoni për çdo mundësi, thjesht të kesh kornizën se si do të tërhiqesh kur dikush kalon një kufi, mund t’ju ndihmojë të ndiheni më të sigurt kur shfaqet situata.

Mos harroni të respektoni kufijtë tuaj
Mos harroni, askush tjetër nuk do ta bëjë për ju nëse nuk i respektoni kufijtë tuaj. Po, do t’ju duhet të jeni fleksibël herë pas here (parashikohet të jepni dhe të merrni me një punëdhënës që respekton nevojën tuaj për ekuilibrin punë-jetë), por ky duhet të jetë përjashtim, jo rregull.

Është një betejë që do t’ju duhet ta luftoni për veten tuaj – por është një betejë e denjë!

Burimi : community.themomproject

Përktheu : EkonomiaIslame

Artikulli paraprakPuna nga shtëpia: 5 top aplikacionet për punë online
Artikulli tjetër12.8% e të punësuarve në Kosovë punojnë në vende pune të paqëndrueshme