Truket e njerëzve më produktivë

A shqetësoheni shpesh nëse do të arrini të kryeni të gjitha detyrat tuaja të punës gjatë ditës? Ju mungon koha, mendoni se si të organizoheni në mënyrë që në fund të ditës t’i kryeni me sukses të gjitha detyrat. Pas analizës së menaxherëve dhe punonjësve më produktivë, u zbuluan karakteristikat kryesore të mëposhtme:

Ata jetojnë jetën.

Ndryshe nga perceptimi se ata janë të përqendruar në mënyrë maniake, duke punuar deri në orët e vona të natës, novatorët e vërtetë krijues dhe zgjidhësit e problemeve kanë një jetë të pasur shoqërore jashtë vendit të punës. Shumicën e kohës ata bëjnë një tjetër punë hobi shtesë. Për shembull, disa nga drejtuesit e suksesshëm mund të takohen pas punës si trajnerë të një grupi joformal hendbollistësh ose të angazhohen në një sport tjetër, gjë që u jep atyre mundësinë të zhvillojnë aftësitë e tyre drejtuese dhe stërvit trurin e tyre për të menduar në mënyra të ndryshme.

Ata bëjnë pushime.

 Është e lehtë të mendosh se do të arrish më shumë  nëse punon pa pushim. Por kjo nuk është e vërtetë sepse edhe neuroshkenca ka vërtetuar se në këtë mënyrë do të arrini vetëm lodhje, ngurtësi dhe nuk do t’i perceptoni gjërat si duhet. Prandaj, bëni një pushim të shkurtër gjatë ditës së punës, bëni një shëtitje të shkurtër jashtë zyrës tuaj, në mënyrë që të rivendosni dhe rinovoni qelizat e trurit dhe të gjeni më lehtë zgjidhjen e dëshiruar.  Në disa kompani në Japoni, punonjësit bëjnë disa ushtrime të lehta fizike gjatë pushimeve të tyre.

Ata zakonisht punojnë në disa industri të ndryshme. Në atë mënyrë, ata i perceptojnë mundësitë e sistemeve dhe qasjeve të ndryshme gjatë funksionimit dhe mund të rindërtojnë lehtësisht një problem të caktuar dhe ta zgjidhin atë më shpejt.

Ata kanë bashkëpunëtorë të mirë nga jashtë.

 Disa nga këta bashkëpunëtorë janë formal e disa jo, pra nuk janë vetëm kolegë dhe klientë të tyre. Ata kanë zhvilluar një rrjet të gjerë njerëzish përmes të cilëve marrin informacione, një mënyrë të gjerë të të menduarit dhe e gjithë kjo u sjell “dritë” në biznesin e tyre.

Këta njerëz produktivë zakonisht kanë kohë për: shkencë, art, teatër, letërsi etj. Pra, qëllimi është të kemi një jetë të plotë.

Artikulli paraprakPërparësitë e menaxhimit të procesit
Artikulli tjetërMenaxhimi i projektit