Të kesh një shef narcist “Të qëndrosh apo të largohesh nga puna”?

Një çrregullim i personalitetit narcist përkufizohet si një gjendje e shëndetit mendor e karakterizuar nga mungesa e ndjeshmërisë, një nevojë e vazhdueshme për lavdërim dhe një ndjenjë madhështie.
Ka dy lloje narcisistësh:
Tipi madhështor që do të shfaqë një model superioriteti dhe pretencioziteti. Njerëzit me narcisizëm madhështor besojnë se janë të veçantë, unikë dhe superiorë.
Narcisist i fshehtë që mund të duket i turpshëm, por nga brenda, ata janë kronik ziliqarë për të gjithë, nuk mund të përballojnë kritikat dhe nuk kanë ndjeshmëri për të tjerët.
Pavarësisht nga lloji, shefat narcisistë shpesh duken simpatikë dhe argëtues për të punuar me ta në fillim. Po me kalimin e kohës ana e errët bëhet e dukshme dhe ata bëhen burim stresi kronik për të gjithë rreth tyre.

Një nga arsyet është se ata priren të kujdesen vetëm për suksesin e tyre dhe janë të gatshëm të përfitojnë nga të tjerët për të arritur qëllimet e tyre.

Këtu janë disa shenja që shefi juaj mund të jetë një narcisist:
Ata flasin vetëm për veten e tyre.
Ata kërkojnë lëvdata të vazhdueshme.
Ata përfitojnë nga të tjerët.
Atyre u mungon empatia.
Ata janë ziliqarë për të tjerët.
Ata janë jashtëzakonisht konkurrues.
Ata mbajnë inat afatgjatë.
Ata nuk i durojnë dot kritikat.
Ata janë vazhdimisht në lëvizje.
Ata janë të pasigurt.

Si mund të ndikojë një shef narcist në shëndetin tuaj mendor?
Pavarësisht sharmit, nëse pritshmëritë e një shefi narcist nuk përmbushen, punonjësit e tyre së shpejti do të fillojnë të vërejnë humor të keq dhe acarim të tepruar. Ndryshe nga liderët e mirë , shefat narcist priren të shohin çdo sjellje që i sfidon ata si një kërcënim që duhet eliminuar sepse ata janë shumë të pasigurt. Për fat të keq, ky eliminim zakonisht manifestohet përmes krijimit të klikave, ngacmimit të punonjësve, madje edhe duke i ndezur ata që të besojnë gjëra që nuk janë reale. Punonjësit që punojnë me një shef narcisist shpesh dyshojnë në punën dhe arritjet e tyre. Si rezultat, produktiviteti, përqendrimi dhe përfundimisht vetëvlerësimi i tyre fillojnë të përkeqësohen gjithashtu.

Të kesh një narcist si shef është gjithmonë e keqe për shëndetin mendor, sepse ata përdorin mirëqenien psikologjike për të siguruar pozicionin e tyre në punë dhe për të grumbulluar admirimin e të tjerëve.

Është e rëndësishme të dini se përballja me një shef narcist mund të ketë një dëm të madh në shëndetin tuaj mendor dhe mund t’ju duhet të kërkoni ndihmë profesionale për t’u marrë me ta nëse jeni duke përjetuar:

  • Vështirësi për të fjetur.
  • Humor të ulët.
  • Shfaqja e vetëvlerësimit të ulët.
  • Ankthi i punës.
  • Nevoja e shpeshtë për vetësiguri nga njerëzit e dashur.

Të qëndroni apo të largoheni nga puna?
Është e vështirë të lini një punë që ju pëlqen për shkak të një shefi narcist. Gjithashtu, lënia e një pune nuk është gjithmonë e mundur dhe as përgjigja e duhur. Puna juaj mund t’ju duket stimuluese dhe do të shihni mundësinë e avancimit brenda pak vitesh. Nëse vendosni të qëndroni, peshoni me kujdes të mirat dhe të këqijat e qëndrimit.

Edhe nëse puna juaj është tërheqëse, nëse jeni duke punuar për një narcisist shkatërrues, pozicioni që keni tani mund të mos ia vlejë.Mos e neglizhoni mirëqenien tuaj emocionale. Gjithmonë kontrolloni veten dhe ndërmerrni veprime për të ruajtur shëndetin tuaj mendor. Mos harroni se ju nuk jeni puna juaj./tamaraluzajic

Artikulli paraprakSolidariteti europian. Franca nis gaz në Gjermani
Artikulli tjetërPritshmëritë e automjetit sfidues të nxitur e promovuar nga Erdogan