Të alarmuar nga Libra, BE të shikoj në lëshimin e monedhës dixhitale publike: projekti

BRUKSEL (Reuters) – Banka Qendrore Evropiane duhet të marrë në konsideratë lëshimin e një monedhe dixhitale publike, tha një projekt dokument i BE-së, pasi planet e Facebook për të prezantuar një monedhë private u takuan me një përgjigje armiqësore nga rregullatorët global.

Kompania e mediave sociale tha që në qershor se kishte planifikuar të nisë monedhën e saj dixhitale Libra vitin e ardhshëm.  Por Franca dhe Gjermania thanë në Shtator se ajo paraqiste rreziqe për sektorin financiar dhe mbështeti zhvillimin e një alternative publike.

Draft-teksti i Bashkimit Evropian, i parë nga Reuters të martën, gjithashtu kërkon që blloku të zhvillojë një qasje të përbashkët për kriptovalutën, duke përfshirë ndoshta ndalimin e projekteve që konsiderohen me shumë rrezik.

Në formën e tij të tanishme, dokumenti – i cili mund të miratohet nga ministrat e financave të BE muajin e ardhshëm – do të përshkallëzojë një fushatë rregullatore të BE kundër kriptovalutës, të cilat deri më tani janë rregulluar vetëm pjesërisht në disa shtete të BE.

“BQE dhe bankat e tjera qendrore të BE mund të hulumtojnë në mënyrë të dobishme mundësitë, si dhe sfidat e lëshimit të monedhave dixhitale të bankës qendrore, duke përfshirë edhe ato që konsiderohen hapa konkretë për këtë qëllim,” tha projekti, i përgatitur nga presidenca finlandeze e BE-së dhe i nënshtrohet ndryshimeve të mundshme.

Monedhat dixhitale si Libra – e njohur edhe si monedha stabile – zakonisht mbështeten nga paratë tradicionale dhe letrat me vlerë të tjera, ndërsa kjo nuk vlen për monedhat e kriptove si bitkoin .  Të dy janë valutë.

Drafti i tekstit mund të diskutohet nga ministrat e financave të BE të Premten, sipas agjendës për atë takim, me qëllim të miratimit të tij në mbledhjen e tyre të ardhshme në 5 dhjetor.

Anëtari i bordit të BQE-së Benoit Coeure tha në shtator se banka duhet të “forcojë” mendimin e saj për një monedhë dixhitale publike.

Një zyrtar i Bankës Qendrore Evropiane tha se, në versionin e tij më ambicioz, projekti mund të lejojë konsumatorët të përdorin para elektronike, të cilat do të depozitohen direkt në BQE, pa pasur nevojë për llogari bankare, ndërmjetësues financiarë ose heqje të paleve

Ata të gjithë janë të nevojshëm tani për të përpunuar pagesa dixhitale, por nuk mund të jetë më nëse BQE mori përsipër funksionet e tyre, duke ulur kostot e transaksionit.  Por kjo ngre sfida teknike, dhe kundërshtimi nga bankat ka të ngjarë.

Derisa Facebook filloi projektin e saj në qershor, rregullatorët kishin injoruar kryesisht monedhen stabile për shkak të madhësisë së tyre të vogël.  Më i madhi, Tether, është shumë më i vogël se bitcoin.

Por arritja potencialisht e madhe e Libra – do të mund të përdoret nga miliarda përdorues të Facebook – thanë rregullatorët.

Si pjesë e një shtytje globale kundër Libra, grupi i vendeve të pasura G7 tha muajin e kaluar që monedhat stabile nuk duhet të lejohen të lëshohen derisa të adresohen rreziqet ndërkombëtare që ato paraqesin.

Nën presionin rregullator, Libra ka humbur një të katërtën e anëtarëve të saj origjinalë, përfshirë firmat e pagesave Visa dhe Mastercard.

Dokumenti i BE përsërit shqetësimet e G7 për rreziqet që paraqesin monedhat private, duke përmendur pastrimin e parave, mbrojtjen e konsumatorit, funksionimin e sistemeve të pagesave, taksimin dhe sigurinë në internet.

Por në rekomandimin e një ndalimi të plotë për projektet e rrezikshme dhe një lëvizje drejt një monedhe dixhitale publike ajo ecën më tej.

“Të paktën, ne kemi nevojë për një kornizë të fortë rregullatore për t’u marrë me monedhat virtuale,” tha Markus Ferber, një konservator gjerman që për çështje financiare drejton grupimin më të madh të Parlamentit të BE-së.

“Komisioni (ekzekutiv i BE) ka qenë shumë i vetëkënaqur për çështjen deri më tani.  Me kërcënimin e Libra në horizont, është koha për të vepruar tani. “

Artikulli paraprakMicrosoft paketon programet Excel, Word, Powerpoint dhe PDF në një aplikacion të mrekullueshëm
Artikulli tjetërFacebook po shpik mënyrën më të mirë për të biseduar me video