STUDIMI/ Efektet e pandemisë në borxhin global: një “mal”!

Pandemia COVID-19 ngriti një “mal” të borxhit global me 24,000 miliardë dollarë shtesë vitin e kaluar, në një rekord 281,000 miliardë dollarë, duke e çuar pjesën e saj të produktit të brendshëm bruto botëror (PBB) në 355 përqind, sipas studimit të fundit nga Instituti i Financave Ndërkombëtare (IIF).

Sipas studimit IIF, paketat e mbështetjes së shtetit për ekonominë dhe qytetarët e prekur nga pandemia kontribuan në rritjen totale të borxhit global me gjysmën; kompanitë globale shtuan edhe 5.4 trilionë dollarë në borxh të ri, bankat 3.9 trilionë dollarë dhe familjet 2.6 trilionë dollarë .

Kjo rezultoi në një rritje të pjesës së borxhit botëror në PBB globale me 35 pikë përqindje, në më shumë se 355 përqind, raporton Reuters.

Pak mundësi për stabilizimin e borxhit

Ky kërcim tejkalon ndjeshëm rritjen e regjistruar gjatë krizës financiare globale në 2008 dhe 2009, kur pjesa e borxhit në PBB u rrit përkatësisht me 10 pikë përqindje dhe 15 pikë përqindje.

IIF tregon se ka disa shenja që sugjerojnë një stabilizim të borxhit në të ardhmen e afërt.

Vlerësohet se huamarrja do të jetë përsëri mbi nivelet para-COVID-19 në shumë vende dhe sektorë këtë vit, mbështetur nga norma interesi akoma të ulëta, edhe pse rihapja e ekonomive duhet të ndihmojë PBB-në në këtë ekuacion.

“Ne presim që borxhi publik global të rritet me 10,000 miliardë dollarë shtesë këtë vit,” tha raporti i IIF, duke shtuar se heqja e masave të mbështetjes mund të provojë të jetë një problem edhe më i madh se sa ishte pas krizës financiare.

Rritja e mprehtë e borxhit u theksua veçanërisht në Evropë vitin e kaluar, me raportet e sektorit jo-financiar ndaj PBB-së në Francë, Spanjë dhe Greqi duke u rritur me afërsisht 50 pikë përqindjeje.

Rritja e fortë e raportit të borxhit ndaj PBB-së u nxit kryesisht nga paketat lehtësuese të qeverisë, veçanërisht në Greqi, Spanjë, Mbretërinë e Bashkuar dhe Kanada.

Kredi me probleme dhe firmat “zombie”

Zvicra ishte e vetmja ekonomi e tregut, nga 61 vendet e mbuluara nga analiza IIF, që regjistroi një rënie në pjesën e borxhit në PBB.

Sa i përket tregjeve në zhvillim, Kina regjistroi rritjen më të madhe në raportet e borxhit ndaj PBB-së, pa llogaritur bankat, e ndjekur nga Turqia, Koreja e Jugut dhe Emiratet e Bashkuara Arabe.

“Tërheqja e parakohshme e masave të mbështetjes së qeverisë mund të shkaktojë një rritje të papritur të falimentimit dhe një valë të re të kredive me probleme,” tha IIF.

Në të njëjtën kohë, u paralajmërua se mbështetja e vazhdueshme në ndihmën shtetërore mbart “rreziqe sistemike”, duke inkurajuar të ashtuquajturat kompani “zombie” – kompanitë më të dobëta dhe më të borxhitura – të marrin edhe më shumë borxhe. /tesheshi.com/

Artikulli paraprakRëndësia e këmbënguljes
Artikulli tjetërEfektet anësore të smart working, këshilla për t’u ndier më mirë