Studentët holandezë krijojnë makinën elektrike që filtron më shumë karbon sesa lëshon

Makina sportive tërësisht elektrike e krijuar nga disa studentë holandezë është unike. Ajo filtron më shumë karbon sesa lëshon.

“Qëllimi ynë përfundimtar është të krijojmë një të ardhme më të qëndrueshme”, tha Jens Lahaije nga ekipi studentor i Universitetit të Teknologjisë Eindhoven që krijoi makinën.

I quajtur ZEM, për lëvizshmërinë me emetim zero, me dy vende përmban një paketë baterish litium-jon Cleantron dhe shumica e pjesëve të tij janë të printuara në 3D nga plastika e ricikluar, tha Lahaije.

Objektivi është të minimizohet dioksidi i karbonit i emetuar gjatë jetëgjatësisë së plotë të makinës, nga prodhimi deri te riciklimi, shtoi ai.

Automjetet elektrike me bateri nuk emetojnë pothuajse asnjë CO2 gjatë funksionimit në krahasim me automjetet me motor me djegie, por prodhimi i qelizave të baterisë mund të krijojë aq shumë ndotje sa që automjeteve elektrike mund të duhen dhjetëra mijëra kilometra për të arritur “barazinë e karbonit” me modele të krahasueshme me lëndë djegëse fosile.

ZEM përdor dy filtra që mund të kapin deri në 2 kilogramë CO2 mbi 32186 kilometra vozitje, vlerësoi ekipi i Eindhoven. Ata imagjinojnë një të ardhme kur filtrat mund të zbrazen në stacionet e mbushjes.

Studentët po prezantojnë automjetin e tyre në një turne promovues në SHBA në universitete dhe kompani nga Bregu Lindor në Silicon Valley./Motilokal

Artikulli paraprakAdministrimi i logjistikës
Artikulli tjetër6 pyetje që duhet t’i bëni vetes para se të promovoni dikë