Stabiliteti financiar kërcënohet nga mungesa e vaksinave

FMN ka paralajmëruar se aksesi i kufizuar i tregjeve në zhvillim në vaksinat Covid-19 përbën një rrezik për stabilitetin financiar global, duke thënë se mungesat mund të ushtrojnë një tërheqje të rimëkëmbjeve ekonomike në vendet me të ardhura të ulëta.

“Shpërndarja e pabarabartë e vaksinave rrezikon të përkeqësojë dobësitë financiare, veçanërisht për ekonomitë e tregut kufitar,” shkroi FMN në azhurnimin e fundit të stabilitetit financiar global.

Asetet e tregut në zhvillim janë rritur nga flukset hyrëse rekord; në javët e para të vitit. Por Tobias Adrian, kreu i sektorit të tregjeve të kapitalit të FMN-së, tha se ekzistonte rreziku që “infeksionet e virusit të përkeqësohen në tregjet në zhvillim pasi vaksinat nuk po mblidhen aq shpejt”.

“Ajo që do të kushtojë nga fakti që vaksinat nuk po mblidhen, është tronditja e mundshme nga infeksionet më të gjera në një ringjallje të virusit, me ndikime të pafavorshme makro,” tha ai.

Tregjet në zhvillim do të ishin gjithashtu të prekshëm nëse do të kishte një “ndryshim në oreksin e rrezikut global”, tha Z. Adrian. “Investitorët janë shumë ‘të rrezikuar’.

Aksionet e tregut në zhvillim janë mbledhur pothuajse 8 përqind deri më tani në 2021 në terma dollarë, duke shtuar një rritje prej 19 përqind në tre muajt e fundit të vitit 2020, sipas një indeksi MSCI që ndjek klasën e aseteve. Fitimet vijnë mes një fillimi të nxehtë të vitit 2021 në të gjithë tregjet globale të aseteve, me programe të mëdha stimuluese të qeverisë dhe bankës qendrore që kombinohen me një rritje në tregtinë me pakicë për të rritur çmimin e aktiveve më të rrezikshme si aksionet. Adrian tha se rreziku për stabilitetin financiar nga goditjet e mundshme të tregut në zhvillim “varet nga fakti se sa të përhapura surprizat negative në të gjithë vendet”. “Ajo që po shohim janë xhepa të cenueshmërisë. . . kështu që ne do të prisnim që do të ketë disa vende dhe sisteme bankare që do të përballen me vështirësi, por si një e tërë ekonomia globale dhe sektori financiar (global) duket mjaft elastike.”

Ai tha se vendet me çekuilibër të madh të shkëmbimit mund ta shohin veten veçanërisht të prekshëm, duke përfshirë disa në Azinë Jugore dhe Lindjen e Mesme. Rreziqet e tjera thelbësore të stabilitetit financiar të identifikuara nga FMN përfshijnë mutacionet e virusit dhe “tërheqjen e parakohshme të mbështetjes së politikave”, tha Z. Adrian.

FMN gjithashtu shprehu shqetësimin se normat e ulëta të interesit të vazhdueshëm mund të rëndojnë mbi fitimet e bankave globale dhe t’i dekurajojnë ato nga huadhënia. Z. Adrian tha se indikacionet e deritanishme sugjerojnë se ishte “më shumë një çështje gatishmërie” pasi bankat raportojnë “se pozicioni i tyre i kapitalit është i mirë. . . (por) nuk u pëlqen ajo që shohin në drejtim të rrezikshmërisë së huamarrësve”.

FINANCIAL TIME

Artikulli paraprak3 mënyra të thjeshta për të rritur shitjet përmes e-commerce
Artikulli tjetërFord shpall ambicien europiane “1 miliard dollarë”