Si mund të dalloni se jeni personalitet introvert

 

Introversioni është një tipar personaliteti i karakterizuar nga përqendrimi në ndjenjat e brendshme dhe jo në burimet e jashtme të stimulimit. Introvertët dhe ekstrovertët shpesh shihen në terma të dy të kundërtave ekstreme, por e vërteta është se shumica e njerëzve gjenden diku në mes.

Ndërsa introvertët përbëjnë rreth 25 deri në 40 për qind të popullsisë, ka ende shumë keqkuptime për këtë lloj personaliteti. Është gjithashtu e rëndësishme të theksohet se introversioni nuk është e njëjta gjë me ankthin social ose ndrojtjen. Të jesh introvert nuk do të thotë se je në ankth shoqëror ose i turpshëm.

Çfarë është një Introvert?
Introversioni është një nga tiparet kryesore të personalitetit të identifikuar në shumë teori të personalitetit.

Njerëzit që janë introvertë priren të kthehen nga brenda ose të përqendrohen më shumë në mendimet, ndjenjat dhe disponimin e brendshëm sesa të kërkojnë stimulim të jashtëm.

Introversioni përgjithësisht shihet si ekzistues si pjesë e një vazhdimësie së bashku me ekstroversionin. Introversioni tregon njërin skaj të shkallës, ndërsa ekstroversioni përfaqëson skajin tjetër.

Introvertët priren të jenë më të qetë, të rezervuar dhe introspektivë. Ndryshe nga ekstrovertët që fitojnë energji nga ndërveprimi social, introvertët duhet të shpenzojnë energji në situata sociale. Pasi marrin pjesë në një festë ose kalojnë kohë në një grup të madh njerëzish, introvertët shpesh ndiejnë nevojën për të “rimbushur” duke kaluar një periudhë kohe vetëm.1

Shkaqet
Për të ditur pse disa njerëz janë introvertë dhe disa njerëz janë ekstrovertë, është e rëndësishme të kuptoni rolin që luan fiziologjia e trupit tuaj. Mënyra se si trupi juaj reagon ndaj mjedisit të jashtëm luan një rol kritik në përcaktimin e nivelit tuaj të ekstroversionit dhe introversionit.

Në një nivel fiziologjik, një rrjet neuronesh të vendosura në trungun e trurit i njohur si sistemi aktivizues retikular (RAS) është përgjegjës për rregullimin e niveleve të zgjimit duke përfshirë zgjimin dhe kalimet ndërmjet gjumit dhe zgjimit.2

RAS gjithashtu luan një rol në kontrollimin e sasisë së informacionit që merrni gjatë kohës që jeni zgjuar. Kur përballeni me kërcënime të mundshme në mjedis, RAS do të rrisë nivelet tuaja të zgjimit në mënyrë që ju të jeni vigjilentë dhe të gatshëm të përballeni me rrezikun. Çdo person ka një pikë bazë të caktuar për sa i përket nivelit të zgjimit. Disa njerëz kanë tendencë që natyrshëm të kenë një pikë të caktuar shumë më të lartë, ndërsa të tjerët kanë një pikë të caktuar shumë më të ulët.

Psikologu Hans Eysenck sugjeroi që këto nivele zgjimi mund të mendoheshin si një vazhdimësi. Sipas teorisë së tij të zgjimit të ekstroversionit:

-15 për qind e njerëzve kanë një pikë minimale të caktuar, që do të thotë se ata natyrisht kanë nivele të ulëta zgjimi
-15 përqind e njerëzve kanë një pikë të caktuar të lartë, që do të thotë se ata natyrisht priren të jenë më të eksituar
-70 për qind e njerëzve shtrihen diku në mes të vazhdimësisë

Sipas teorisë së Eysenck-ut, introvertët janë ata që kanë nivele të natyrshme të zgjimit. Për shkak se introvertët priren të përjetojnë nivele kronike të larta zgjimi, ata priren të kërkojnë aktivitete dhe mjedise ku mund të shpëtojnë nga stimulimi i tepërt. Për shkak të niveleve të larta të zgjimit të tyre, ata janë më vigjilentë dhe marrin më shumë informacion nga mjedisi. Ikja diku për të pasur kohë vetëm për t’u rimbushur u jep atyre mundësinë për të përpunuar dhe reflektuar mbi atë që kanë mësuar.

Shenjat e zakonshme
A supozoni se e dini se kush është një introvert dhe kush jo? Ndërsa ju mund të mendoni për një introvert si një lule muri të turpshëm që preferon të qëndrojë vetëm në shtëpi në vend që të shoqërohet, introvertët në fakt mund të vijnë në shumë lloje me një shumëllojshmëri të gjerë karakteristikash.

Sigurisht që ka shumë introvertë që janë shoqërisht të rezervuar dhe që do të preferonin të qëndronin në shtëpi dhe të lexonin një libër në vend që të shkonin në një festë të madhe, por ka edhe shumë introvertë që kënaqen me shoqërimin. Ju madje mund të habiteni kur mësoni se shumë njerëz që ju i mendoni si “flutura sociale” mund të jenë në fakt mjaft introvertë.

Më poshtë janë vetëm disa nga shenjat që ju (ose dikush që njihni) mund të jeni një introvert.

1. Të qenurit pranë shumë njerëzve ju harxhon energjinë
A ndiheni ndonjëherë të rraskapitur pasi keni kaluar kohë me shumë njerëz? Pas një dite duke ndërvepruar me të tjerët, shpesh keni nevojë të tërhiqeni në një vend të qetë dhe të keni një kohë të gjatë për veten tuaj? Një nga karakteristikat kryesore të këtij lloji personaliteti është se introvertët duhet të shpenzojnë energji në situata sociale, ndryshe nga ekstrovertët që fitojnë energji nga ndërveprime të tilla.

Kjo nuk do të thotë që të gjithë introvertët i shmangin fare ngjarjet shoqërore.

Shumë introvertë në të vërtetë kënaqen duke kaluar kohë rreth të tjerëve, me një paralajmërim kryesor – introvertët priren të preferojnë shoqërinë e miqve të ngushtë. Ndërsa një ekstrovert mund të shkojë në një festë me qëllimin për të takuar njerëz të rinj, një introvert synon të kalojë kohë cilësore duke folur me miq të mirë.

2. Ju kënaqeni me vetminë
Si një introvert, ideja juaj për një kohë të mirë është një pasdite e qetë për veten tuaj për të shijuar hobi dhe interesat tuaja.

Disa orë vetëm me një libër të mirë, një shëtitje të qetë në natyrë ose programin tuaj të preferuar televiziv janë mënyra të shkëlqyera për t’ju ndihmuar të ndiheni të rimbushur dhe energjik.

Kjo nuk do të thotë që një introvert mesatar dëshiron të jetë vetëm gjatë gjithë kohës. Shumë introvertë pëlqejnë të kalojnë kohë me miqtë dhe të ndërveprojnë me njerëz të njohur në situata sociale. Gjëja kryesore për të mbajtur mend është se pas një dite të gjatë aktiviteti shoqëror, një introvert ndoshta do të dëshirojë të tërhiqet në një vend të qetë për të menduar, reflektuar dhe rimbushur.

3. Ju keni një grup të vogël miqsh të ngushtë
Një keqkuptim i zakonshëm për introvertët është se ata nuk i pëlqejnë njerëzit. Ndërsa introvertët zakonisht nuk kënaqen shumë me shoqërimin, ata kënaqen të kenë një grup të vogël miqsh me të cilët janë veçanërisht të afërt. Në vend që të kenë një rreth të madh shoqëror njerëzish që i njohin vetëm në një nivel sipërfaqësor, introvertët preferojnë t’i përmbahen marrëdhënieve të thella dhe të gjata, të karakterizuara nga një afrim dhe intimitet i madh.

Studiuesit kanë zbuluar se njerëzit e lartë në këtë tipar priren të kenë një grup më të vogël miqsh. Ndërsa ekstrovertët në përgjithësi kanë një rreth të gjerë miqsh dhe të njohurish, introvertët zakonisht i zgjedhin miqtë e tyre me shumë kujdes. Marrëdhëniet e tyre më të afërta priren të jenë të thella dhe domethënëse. Ata gjithashtu preferojnë të ndërveprojnë me njerëzit individualisht dhe jo në një grup të madh.

Nëse rrethi juaj shoqëror priret të jetë i vogël, por shumë i ngushtë, ka shumë mundësi që të jeni një introvert.

4. Njerëzit shpesh ju përshkruajnë si të qetë dhe mund ta kenë të vështirë t’ju njohin
Introvertët shpesh përshkruhen si të qetë, të rezervuar, të butë dhe ndonjëherë gabohen si të turpshëm.

Ndërsa disa introvertë sigurisht që janë të turpshëm, njerëzit me siguri nuk duhet të ngatërrojnë rezervën e një introverti me ndrojtje. Në shumë raste, njerëzit me këtë lloj personaliteti thjesht preferojnë të zgjedhin fjalët e tyre me kujdes dhe të mos humbasin kohë ose energji në biseda të panevojshme.

Nëse jeni tip i qetë dhe pak i rezervuar, me siguri jeni një introvert.

5. Stimulimi i tepërt ju lë të ndiheni të shpërqendruar dhe të pa fokusuar
Kur introvertët duhet të kalojnë kohë në aktivitete ose mjedise që janë shumë të tensionuara, ata mund të përfundojnë duke u ndjerë të papërqendruar dhe të mbingarkuar. Ekstrovertët, nga ana tjetër, priren të lulëzojnë në situata ku ka shumë aktivitet dhe pak shanse për t’u mërzitur.

Sipas të paktën një studimi, studiuesit kanë zbuluar se introvertët priren të shpërqendrohen më lehtë sesa ekstrovertët, që është pjesë e arsyes pse introvertët priren të preferojnë një mjedis më të qetë dhe më pak të ngacmuar.

Nëse prireni të ndiheni të mbingarkuar në situata të ngarkuara sociale, me siguri keni tendencë të jeni një introvert.

6. Jeni shumë të vetëdijshëm
Për shkak se introvertët priren të kthehen nga brenda, ata gjithashtu shpenzojnë shumë kohë duke shqyrtuar përvojat e tyre të brendshme. Nëse ndiheni sikur keni njohuri dhe njohuri shumë të mira për veten, motivimet dhe ndjenjat tuaja, mund të jeni më shumë një introvert.

Introvertët kanë tendencë të kënaqen thjesht duke menduar dhe shqyrtuar gjërat në mendjet e tyre. Vetëdija dhe vetë-kuptimi janë të rëndësishme për introvertët, kështu që ata shpesh i kushtojnë shumë kohë për të mësuar më shumë për veten e tyre. Kjo mund të përfshijë eksplorimin e hobi që u pëlqen, të menduarit për jetën e tyre dhe leximin e librave që eksplorojnë tema dhe tema që janë të rëndësishme për ta.

Nëse mendoni se jeni të vetëdijshëm dhe kënaqeni duke fituar njohuri të thella për veten tuaj, atëherë mund të jeni më shumë një introvert.

7. Ju pëlqen të mësoni duke shikuar
Aty ku ekstrovertët priren të preferojnë të hidhen menjëherë dhe të mësojnë përmes përvojës praktike, introvertët zakonisht preferojnë të mësojnë përmes vëzhgimit. Ndërsa ekstrovertët zakonisht mësojnë përmes provave dhe gabimeve, introvertët mësojnë më mirë duke parë.

Introvertëve u pëlqen të shikojnë të tjerët duke kryer një detyrë, shpesh në mënyrë të përsëritur, derisa të ndiejnë se mund t’i përsërisin veprimet vetë. Kur introvertët mësojnë nga përvoja personale, ata preferojnë të praktikojnë diku private ku mund të ndërtojnë aftësitë dhe aftësitë e tyre pa pasur nevojë të performojnë për një audiencë.

Nëse ju pëlqen të mësoni më shumë duke parë sesa duke bërë, ekziston mundësia që të keni një personalitet më introvert.

8. Jeni të tërhequr nga punët që përfshijnë pavarësinë
Siç mund ta imagjinoni, punët që kërkojnë një ndërveprim të madh shoqëror zakonisht nuk tërheqin shumë njerëzit me introversion. Nga ana tjetër, karriera që përfshin punën në mënyrë të pavarur janë shpesh një zgjedhje e shkëlqyer për introvertët. Për shembull, një introvert mund të kënaqet duke punuar si shkrimtar, kontabilist, programues kompjuteri, dizajner grafik, farmacist ose artist.

Mos harroni, introversioni nuk është një karakteristikë gjithçka ose asgjë. Njerëzit mund të jenë ata që mund t’i quani introvertë me shkronjën I të madhe (aka “shumë introvertë”) ose mund të jenë të largët në disa situata me disa prirje introverte. Introversioni ekziston në një vazhdimësi me ekstroversionin dhe shumica e njerëzve priren të shtrihen diku midis të dyjave.

Nëse identifikoheni me disa karakteristika të introversionit dhe disa karakteristika të ekstroversionit, atëherë ka një shans mjaft të mirë që të jeni një nga 70 për qind e njerëzve që bien diku në mes. Ambivertët priren të shijojnë të kalojnë kohë me të tjerët dhe të kalojnë kohë vetëm, në varësi të situatës dhe nevojave të tyre në këtë moment.

Më e rëndësishmja, mbani mend se një lloj nuk është “më i mirë” se tjetri. Çdo tendencë mund të ketë përfitime dhe të meta në varësi të situatës. Megjithatë, duke e kuptuar më mirë personalitetin tuaj, mund të mësoni se si të luani me pikat tuaja të forta.

Nëse jeni introvert, gjeni mënyra për të përballuar nëse stimulimi nga bota e jashtme bëhet i tepërt. Kërkoni një moment të qetë ku mund të largoheni nga zhurmat dërrmuese dhe të rikarikoni.

Në një studim të introvertëve të rritur midis moshës 18 dhe 80 vjeç, ata që kishin marrëdhënie të forta shoqërore dhe aftësi të rregullimit emocional u zbuluan se ishin më të lumtur se ata që nuk i kishin ato aftësi. Përfitoni sa më shumë nga pikat tuaja të forta duke ushqyer marrëdhëniet tuaja të ngushta në mënyrë që të nxisni lidhje të forta shoqërore dhe të përdorni tendencën tuaj për të parë nga brenda në mënyrë që të zhvilloni mirëkuptim solid emocional.

Introversioni është krejtësisht normal. Megjithatë, nëse zbuloni se tendencat tuaja introverte janë rezultat i ankthit që ndikon në funksionimin tuaj normal, të përditshëm, konsultohuni me mjekun ose profesionistin e shëndetit mendor.

BURIMI : https://www.verywellmind.com/signs-you-are-an-introvert-2795427

PËRKTHEU : Ekonomia Islame

Artikulli paraprakReagimi i intelektualëve muslimanë ndaj shkencës moderne
Artikulli tjetërIdetë kryesore nga libri “The Life, Lessons and Rules for Success ”- Elon Musk / PJESA E PARË