Shteti i vetëm në Evropë, ku njerëzit jetojnë më shumë me qira sesa blejnë shtëpi

Pse kaq shumë zviceranë preferojnë të marrin me qira në vend që të blejnë shtëpinë e tyre?

Mund të jetë akoma kështu, por rritja e qirave po i shtyn shumë njerëz të mendojnë nëse blerja e një shtëpie apo apartamenti është e duhura për ta.

Natyrisht, kostoja kryesore me të cilën do të përballeni është vetë prona, por tarifat e tjera, si kostot ligjore, tarifat e agjentëve, taksat dhe të ngjashme, mund ta bëjnë blerjen shumë më të shtrenjtë se sa mund të mendoni ndryshe.

Së pari, mendoni nëse blerja e një shtëpie është apo jo e duhura për ju.

Në përgjithësi, blerësit ka të ngjarë të jenë përgjegjës për kosto shtesë deri në katër për qind, ndërsa shitësit mund të duhet të paguajnë deri në gjashtë për qind.

Këtu janë disa nga kostot e fshehura të blerjes së një shtëpie në Zvicër.

Shpenzimet noteriale

Ndërsa kjo mund të duket si shumë para vetëm për një nënshkrim ose një vulë, noterët luajnë një rol të rëndësishëm për të siguruar që gjithçka të kryhet ligjërisht dhe në parandalimin e mashtrimit.

Disa kosto noteriale janë gjithashtu një kërkesë ligjore, kështu që nuk mund të dilni nga pagesa e tarifave.

Kostot noteriale janë standarde në shumicën e marrëveshjeve të blerjes së pronave, megjithatë ajo që është disi unike në Zvicër është se blerësit dhe shitësit shpesh i ndajnë kostot e noterëve.

Shkalla në të cilën do të ndodhë kjo do të varet nga kantoni, prandaj kontrolloni noterin në kantonin ose komunën tuaj për më shumë informacion.

Tarifat e noterit do t’ju rikthejnë kudo deri në një për qind të çmimit të blerjes.

Tarifat e noterëve janë më të larta në Zvicrën frëngjisht dhe italishtfolës dhe priren të jenë më të ulëta në Zvicrën gjermanishtfolëse, përveç Bernës.

Kini kujdes të kontrolloni të gjitha kostot e fshehura përpara se të blini një shtëpi në Zvicër. Foto nga Firmbee.com në Unsplash

Depozitë

Para se të filloni të mendoni për blerjen e një shtëpie, duhet të dini se në Zvicër kërkohen depozita më të larta se shumë vende të tjera.

Depozita minimale në Zvicër është rreth një e pesta (20 për qind) e kostos totale të blerjes.

Kjo është shumë më e lartë se pesë për qind që shihet shpesh në vendet anglishtfolëse, por është shumë më e ulët se 40 për qind që ndonjëherë kërkohet në Gjermani.

Ndërsa ju mund të keni ndjerë që ëndrrat tuaja për pronësinë e shtëpisë të zhduken me një zhurmë, vetëm gjysma e atyre parave duhet të vijnë në para.

Gjysma tjetër mund të dalë nga fondi juaj i pensionit – edhe pse nëse sapo keni ardhur në Zvicër, mund të mos keni aq shumë para të depozituara atje.

Kostot e hipotekës

Nëse nuk jeni një nga të paktët njerëz me franga të mjaftueshme në bankë vetëm për të blerë një shtëpi plotësisht, do t’ju duhet të merrni një hipotekë për të blerë një shtëpi në Zvicër (shikoni pikën e mëparshme mbi depozitat për një tregues të për sa nga çmimi i blerjes do të jeni përgjegjës).

Mbani në mend se ndërsa normat e hipotekës priren të jenë më të ulëta në Zvicër, periudhat e shlyerjes janë më të gjata.

Pra, ndërsa periudha më e gjatë që mund të paguani hipotekën tuaj në vende të tjera është 30 vjet, hipotekat zvicerane që zgjasin nga 50 deri në 100 vjet mund të jenë relativisht të zakonshme.

Ju gjithashtu do të duhet të paguani një ‘tarifë regjistrimi të hipotekës’.

Vlera e qirasë së pronës

Për shumë të ardhur nga jashtë, kjo mund të jetë paksa e papritur, por Eigenmietwert është një shifër tatimore që duhet të keni parasysh nëse blini një pronë.

Pavarësisht nëse jeni duke blerë për një investim apo jo, mund t’ju duhet të llogaritni shifrën Eigenmietwert, e cila është një vlerë teorike e qirasë për pronën.

Ndërsa do të varet nga një sërë gjërash të ndryshme që këshilltari ose kontabilisti juaj tatimor është në pozicion më të mirë për të diskutuar, tarifa Eigenmietwert të paktën pjesërisht do të kompensohet nga zbritjet, por ia vlen të dini kur jeni duke menduar të blini.

Ndoshta çuditërisht, Eigenmietwert është jopopullor në mesin e shumë njerëzve. Politikanët kanë shtyrë legjislacionin për të kërkuar heqjen e tij për dekada – duke përfshirë deri në shtator 2021 – por mbetet jashtëzakonisht e vështirë të vrasësh./albinfo/

Artikulli paraprakTurqia për nëntë muaj priti mbi 40 milionë vizitorë
Artikulli tjetërMusk përfundon blerjen e Twitterit për 44 miliardë dollarë, menjëherë shkarkon drejtuesit kryesorë

Comments are closed.