Shkollat Islame në Angli ndër 10 më të mirat

Shkollat ​​e Besimit Islam arrijnë pozicionin në listën e ’10 më të mirë’ të në sondazhin e Mbretërisë së Bashkuar

Katër shkolla të besimit musliman kanë arritur në 10 pozicionet e para në renditjen e qeverisë britanike për performancën e shkollës së mesme, duke përfshirë një shkollë që siguron vendin e parë.

Ishte shkolla e mesme e vajzave Tauheedul Islam, me qendër në Blackburn, ajo që doli në krye me rezultatin më të lartë Progress 8 në të gjithë vendin, me shkollat ​​e besimit mysliman në përgjithësi që zënë 3 pozicionet e para. Lista vjetore qeveritare rendit shkollat ​​në Mbretërinë e Bashkuar sipas matjeve të tilla si përqindja e studentëve që qëndrojnë për arsimim të mëtejshëm dhe rezultati mesatar i pikëve EBacc.

Kjo arritje ishte publike gjatë vitit 2022 por kto shkolla vazhdojnë të ruajnë cilësinë e lartë në arsim

Progress 8 mat përparimin e nxënësve nga përfundimi i arsimit të tyre fillor deri në fund të arsimit të mesëm. Shkolla e mesme Tauheedul arriti të arrijë një rezultat mbresëlënës 2.16 Progress 8, me Shkollën e Djemve Eden në Birmingham dhe Shkollën e Vajzave Eden në Coventry që arritën një rezultat 1.69 dhe 1.61, ende përpara pjesës tjetër në vend.

Ky ishte gjithashtu viti i gjashtë radhazi që shkollat ​​e besimit mysliman kanë tejkaluar mesataret kombëtare të notave të GCSE në anglisht dhe matematikë, si dhe pikët e ‘arritjes 8’.

Renditjet mbërrijnë në sfondin e rritjes së shqyrtimit të përgjithshëm rreth shkollave të besimit në MB dhe shkallës në të cilën ato janë një institucion akademik efektiv.

Këshilli Mysliman i Britanisë e ka kundërshtuar këtë skepticizëm, duke pohuar se pavarësisht perceptimeve negative, shumë shkolla besimi “janë në fakt me arritje të larta”.

Sekretari i Përgjithshëm i MCB-së deklaroi se rezultatet e studentëve “tregojnë se me punë dhe përkushtim fëmijët e të gjitha formave dhe në çdo mjedis arsimor mund të arrijnë maksimumin e tyre”.

Çështja e shkollave të besimit dhe efektiviteti i tyre ka vazhduar për mjaft kohë dhe kohët e fundit është përshpejtuar kur qeveria e Mbretërisë së Bashkuar në fund të viteve 1990 vendosi të zgjerojë financimin shtetëror të shkollave fetare jo vetëm për shkollat ​​e krishtera dhe hebraike.

Me sa duket, kundërshtimet ndaj institucioneve të tilla kanë pasur elemente të racizmit dhe islamofobisë. Për shembull, një sondazh i MORI-t i kryer në vitin 2001 zbuloi se vetëm 27% e publikut kundërshtoi rritjen e shkollave të kishës, por kur shkollat ​​myslimane dhe sikhe iu shtuan pyetjes, kjo shifër u rrit në 43%.

Është e hapur për debat nëse feja duhet të lejohet të ndikojë në kurrikulën dhe nëse shkollat ​​fetare duhet të reduktohen ose ndalohen plotësisht në MB. Por, për sa i përket performancës akademike, ato duket se po dëshmojnë se skeptikët e kanë gabim./bota-islame/

Artikulli paraprakAeroporti i Istanbulit i pari në Evropë me mesataren e tij të fluturimeve ditore
Artikulli tjetërNë ç’kohë dhe në ç’orë aplikohet tarifa e ulët e rrymës në Kosovë?