Shenjat që tregojnë se financat tuaja nuk janë aq të këqija sa mendoni.

Nëse keni një plan buxheti, tashmë jeni më shumë në krye të financave sesa shumica. Sigurisht, të kesh një plan buxheti dhe t’i përmbahesh atij janë dy beteja të ndryshme, megjithatë, nëse të paktën keni bërë një, keni ndërmarrë një hap të parë vendimtar për të qenë të vetëdijshëm se si janë financat tuaja. Ka shumë metoda të ndryshme buxhetimi që mund të provoni për të përcaktuar mënyrën më të mirë për të menaxhuar paratë tuaja. Një opsion popullor për të provuar është metoda 50/20/30 , por në fund të fundit, buxheti më i mirë është ai që funksionon për ju.

Ju e dini saktësisht se ku shkojnë paratë tuaja.
Edhe nëse ndiheni të shqetësuar për zakonet tuaja të shpenzimeve, është e rëndësishme të dini se cilat janë ato zakone të shpenzimeve. Të qenit të pavëmendshëm se ku po shkojnë paratë tuaja është një flamur kryesor i kuq për financat tuaja.Për të qenë një shpenzues më i ndërgjegjshëm, filloni duke parë pasqyrën tuaj bankare për të paktën 90 ditët e fundit. Pasi të shikoni shpenzimet tuaja, ka të ngjarë të zbuloni fusha ku mund të shkurtoni, si dhe zona ku as nuk e kishit kuptuar se po shpenzonit para.

Ju e dini statusin e borxhit tuaj.
Ashtu si të dini se ku po shkojnë paratë tuaja, është gjithashtu thelbësore të dini se sa para i detyroheni. Ju nuk dëshironi të jetoni me frikë dhe të qëndroni në errësirë ​​kur bëhet fjalë për borxhin tuaj.
Ju keni një fond emergjence.
Një fond fillestar i urgjencës ose “ditë me shi” është rreth një muaj qira plus sigurimin tuaj të zbritshëm. Nëse e keni kursyer atë shumë dhe nuk keni nevojë të zhyteni në të për të paguar faturat rutinë  atëherë keni ndërmarrë një hap të rëndësishëm për të krijuar një të ardhme financiare më të sigurt për veten tuaj. Vazhdoni të ndërtoni fondin tuaj të urgjencës për të arritur në një pikë ku mund t’ju mbulojë për gjashtë muaj ose më shumë.

Marrëdhënia juaj me paratë nuk ju pengon.
Nëse vazhdimisht ndjeni keqardhjen e blerësit, ndiheni të paaftë për të marrë vendime dhe vazhdimisht humbisni gjumin për paratë, diçka duhet të ndryshojë. Kur ndiheni të sigurt se po shpenzoni vetëm për gjërat që i doni dhe nuk po shpenzoni para për gjëra që nuk i doni, do të merrni vendime shumë më të mira financiare për veten tuaj. Të zhgënjehesh për zakonet e parave mund të rezultojë e kundërta në formën e vendimmarrjes së bazuar në frikë. Mund të ndihmojë për të zmadhuar dhe për të festuar pikat tuaja të forta të financave personale, në mënyrë që të keni besimin për të vazhduar marrjen e vendimeve financiare më të zgjuara. /BM/

Artikulli paraprakMbi 22 mijë familje në Kosovë nën asistencë sociale
Artikulli tjetërKompanitë po përpiqen të mbajnë sekretet e tyre larg ChatGPT