Ballina Artikuj Sa janë shanset që kolegu juaj të ketë probleme me depresionin sipas...

Sa janë shanset që kolegu juaj të ketë probleme me depresionin sipas OBSH

Kalojmë shumë kohë duke punuar për më tepër mënyra se si  veprojmë në punë zakonisht ndikon shumë në vetë konceptin tonë. Kompanitë sot kanë disa mjete për të matur produktivitetin e punonjësve të tyre ashtu si çdo faktor tjetër që mund të ndikojë në të. Megjithatë ka një aspekt që nuk merret gjithmonë parasysh: shëndeti mendor i punonjësve të saj dhe jo vetëm nga pikëpamja fizike duke qenë se sfida më e madhe për punëtorët është mirëqenia në punë.

Një punëtor me probleme ankthi ose depresioni do të performojë më pak nga sa pritet, gjë që herët a vonë do të ndikojë në produktivitetin e kompanisë. Kjo është arsyeja pse është e habitshme që kaq shumë kompani ende luftojnë për të investuar në mirëqenien mendore të punëtorëve të tyre.

Sipas Organizatës Botërore të Shëndetësisë (OBSH) , më shumë se 300 milionë njerëz në mbarë botën vuajnë nga depresioni dhe 1 në 4 veta do të vuajnë nga disa probleme të shëndetit mendor gjatë gjithë jetës së tyre. Këto të dhëna tregojnë një pandemi të heshtur që prek të gjithë sektorët social dhe të biznesit.

Ka shumë shkaqe që mund të shkaktojnë një përkeqësim të shëndetit mendor të punonjësve të një kompanie. Edhe pse, përtej çdo rasti, këta janë faktorët kryesorë sipas OBSH-së.

Kushtet e këqija të punës : Mirëqenia e një punonjësi vjen nga ndjenja e një gjendje të mirë për punën e tij. Orët që bëjnë të mundur një jetë të pasur jashtë punës dhe një pagë në përpjesëtim me përgjegjësitë e dikujt janë baza e kujdesit për mirëqenien e punëtorit.

Mjedisi i ndotur i punës : askush nuk ndihet i qetë në një vend ku mbretëron armiqësia. Qoftë në punë, në shtëpi apo me miqtë, është e rëndësishme të krijoni një atmosferë ku të gjithë të ndihen të sigurt dhe komod.

Komunikimi i dobët i brendshëm : Komunikimi jo efektiv ose mungesa e mbështetjes nga menaxherët dhe kolegët mund të jetë një faktor kyç.

Ngarkesa e tepërt e punës: Askush nuk është i lumtur kur duhet ta marrë punën me vete në shtëpi. Ashtu si në seksionin e kushteve të punës, është thelbësore që punonjësi të ndjejë se ngarkesa e punës është në përpjesëtim me pagat që merr çdo muaj .

Mungesa e njohjes : Ashtu si fuqia e ulët vendimmarrëse, mungesa e njohjes mund të bëjë që punonjësi të shkëputet nga kompania, qëllimet dhe objektivat e saj .

Sipas të dhënave nga NTT DATA , 87% e punëtorëve janë të pakënaqur me shëndetin e tyre mendor në punë . Prej tyre, 44% ndihen shumë të shqetësuar për harmonizimin e punës dhe mendor. Nga ana tjetër, 43% të tjerë pranojnë se kanë disa shqetësime. Mental health at work (who.int)

Artikulli paraprak“Eurometal-i ” i Kosovës, fitues i çmimit evropian për cilësi për vitin 2022 nga ESQR
Artikulli tjetërInagurohet projekti për instalimin e paneleve diellore në katër institucionet arsimore publike në Ferizaj

Comments are closed.