Realiteti i ri dixhital -një detyrë për qeveritë dhe sektorin privat

Covid-19 ka theksuar domosdoshmërinë e përshpejtimit të procesit të dixhitalizimit të shërbimeve qeveritare dhe publike. Por transformimi duhet të kryhet me pjesëmarrjen aktive të të gjithë aktorëve. Që nga fillimi i pandemisë Covid-19 në fund të vitit 2019, optimistët kane theksuar mundësinë për të shpejtuar transformimin dixhital të shërbimeve publike.

Në të gjithë botën ka pasur disa shembuj mbresëlënës të transformimit dixhital që ka ndodhur pothuajse brenda natës, dhe shumë prej tyre kanë qenë në rajonin e Evropës në zhvillim. Fillimisht i kufizuar në ata sektorë që thjesht do të ishin shkatërruar plotësisht nëse nuk do të ishin dixhitalizuar, të tilla si arsimi dhe shëndetësia, ky transformim tani po ndjek rrugën në fusha më të gjera të jetës publike, të tilla si qeveria dhe administrata.

Javën e kaluar, Komisioni Evropian propozoi një kornizë për një Identitet Dixhital Evropian i cili do të jetë në dispozicion për të gjithë qytetarët e BE-së, banorët dhe bizneset. Qytetarët do të jenë në gjendje të provojnë identitetin e tyre dhe të ndajnë dokumentet elektronike nga kuletat e tyre Evropiane të Identitetit Dixhital me një klikim në telefonin e tyre. Ata do të jenë në gjendje të përdorin shërbimet online me identifikimin e tyre dixhital kombëtar, i cili do të njihet në të gjithë Evropën.

Margrethe Vestager, nënkryetare ekzekutive e Komisionit për një Evropë adapte për Epokën Dixhitale thotë se identiteti dixhital do t’u mundësojë njerëzve që të bëjnë gjëra në çdo shtet anëtar ashtu si do të bënin në shtëpi, pa ndonjë kosto shtesë dhe më pak pengesa, “të tilla si marrja me qera të një banesë ose hapja e një llogarie bankare ”.

“Kjo është një mundësi unike për të na çuar të gjithëve më tej në përvojën e asaj që do të thotë të jetosh në Evropë dhe të jesh Evropian.”

Sipas Komisionarit për Tregun e Brendshëm Thierry Breton, “Qytetarët e BE-së jo vetëm që presin një nivel të lartë sigurie por edhe komoditet qoftë nëse kanë të bëjnë me administratat kombëtare të tilla si të paraqesin një deklaratë tatimore apo të regjistrohen në një universitet evropian ku kanë nevojë për identifikim zyrtar .

“Kuletat evropiane të identitetit dixhital ofrojnë një mundësi të re për ata për të ruajtur dhe përdorur të dhëna për të gjitha llojet e shërbimeve, nga kontrolli në aeroport deri te marrja me qira e një makine. Bëhet fjalë për t’u dhënë një zgjedhje konsumatorëve, një zgjedhje evropiane. Kompanitë tona evropiane, të mëdha dhe të vogla, gjithashtu do të përfitojnë nga ky identitet dixhital, ata do të jenë në gjendje të ofrojnë një gamë të gjerë shërbimesh të reja pasi që propozimi ofron një zgjidhje për shërbime identifikimi të sigurta dhe të besueshme. ”

Certifikatat e udhëtimit Digital Covid-19

Lajmet për Identitetin Dixhital Evropian u pasuan nga krijimi i Certifikatës së vaksinimit kundër virusit Corona, të Bashkimit Evropian në shtatë vende anëtare, nga të cilat katër – Bullgaria, Kroacia, Çekia dhe Polonia – janë në rajonin e Evropës në zhvillim.

Certifikata është një sistem i njëtrajtshëm, në të gjithë BE-në, që përfshin informacion në lidhje me statusin e vaksinimit të një qytetari, rezultatet nga testet Covid-19, dhe nëse udhëtari është shëruar tashmë nga virusi.

Krahas Danimarkës, Gjermanisë dhe Greqisë, qytetarët e katër vendeve në zhvillim evropian do të jenë në gjendje të përfitojnë nga udhëtimet më të sigurta brenda bllokut.

Certifikata, e cila mund të përdoret dixhitalisht por edhe në formë letre, u propozua nga Komisioni Evropian në Mars dhe tani mund të përdoret në shtatë vendet, një muaj përpara afatit të BE..

Certifikatat do të përfshijnë një kod QR i cili “do të lejojë qytetarët dhe autoritetet të jenë të sigurt se certifikatat janë autentike”, sipas Komisionit Evropian. Këto do të jenë falas dhe të disponueshme në anglisht dhe në gjuhën kombëtare të vendit pjesëmarrës.

Të gjitha vendet e BE pritet të bashkohen në këtë skemë deri më 1 korrik dhe 22 vende tashmë kanë testuar me sukses sistemin.

Megjithatë, edhe brenda Bashkimit Evropian, ekzistojnë dallime të gjera midis gatishmërisë së qeverive për të miratuar zgjidhje dixhitale.

Estonia, për shembull, e cila ka udhëhequr prej kohësh rrugën e dixhitalizimit në një gamë të gjerë sektorësh, si publik ashtu edhe privat, ishte në gjendje të kalonte në mësimin online shumë më shpejt se Bullgaria, për shembull. Në shëndetësi, Estonia ka lëshuar për vite me radhë receta dixhitale: vendeve të tjera u është dashur të krijojnë sisteme të ngjashme nga e para.

Që shumë ishin në gjendje ta bënin këtë është një meritë për qëndrueshmërinë e tyre dhe aftësinë e specialistëve të tyre të teknologjisë, por gjithashtu përqendroi aftësitë në nevojën për të krijuar një infrastrukturë më të mirë dixhitale që do t’i shërbejë popullatave të tyre duke ecur përpara, jo vetëm duke i bërë ata më elastik për pandemitë e ardhshme, por gjithashtu duke i ndihmuar ata të kapërcejnë hendekun midis tyre dhe udhëheqësve globalë si Estonia.

Në sondazhin e saj të fundit të qeverisjes elektronike, duke studiuar qeverisjen elektronike në të gjithë botën, Kombet e Bashkuara pranojnë që ndërsa pandemia ka ri-forcuar rolin e qeverisë elektronike, si në ofrimin e saj konvencional të shërbimeve dixhitale ashtu edhe në përpjekjet e reja inovative në menaxhimin e krizave, ajo gjithashtu ka sjellë sfida dhe forma të shumta të ndarjeve dixhitale në plan të parë, veçanërisht midis grupeve më të varfëra dhe më të rrezikuara.

“Megjithëse vendet në të gjithë botën janë të etur për të ecur përpara me qeverisjen elektronike, shumë qeveri vazhdojnë të përballen me sfida të lidhura me faktorë të shumtë, siç janë kufizimet e burimeve, mungesa e infrastrukturës dixhitale dhe kapacitetet ose aftësitë e pamjaftueshme, veçanërisht në vendet në zhvillim dhe vendet në situata të veçanta. Disa vende përballen me pengesa specifike në lidhje me çështje të tilla si përfshirja dixhitale, privatësia e të dhënave dhe siguria kibernetike “, thotë raporti.

Ajo thekson se shembujt më të suksesshëm të transformimit dixhital nuk janë kryer vetëm nga qeveritë, por në partneritet me sektorin privat. Duke ecur përpara, ky është një mësim kryesor që qeveritë duhet të marrin parasysh. Qeveria dixhitale nuk është një fund; është një mjet për të përmirësuar ofrimin e shërbimeve publike, duke rritur angazhimin e njerëzve, duke rritur transparencën, llogaridhënien dhe përfshirjen, dhe në fund të fundit duke e bërë jetën më të mirë për të gjithë.

Siç vuri në dukje së fundmi Sekretari i Përgjithshëm i Kombeve të Bashkuara, António Guterres, bota pas Covid-19 do të jetë e ndryshme dhe shumë më dixhitale se më parë. “Qeveria elektronike ka një rol gjithnjë e më të rëndësishëm për të luajtur në mbështetjen e vendeve pasi ato përpiqen të përshpejtojnë arritjen e qëllimeve të zhvillimit të qëndrueshëm,” thotë ai.

“Qeveritë do të duhet të angazhohen me palët e interesuara, duke përfshirë udhëheqësit e teknologjisë dhe ndërmarrjet e vogla dhe të mesme, përmes partneriteteve efektive. Rruga përpara është e fokusuar drejt dixhitalizimit si një mënyrë për t’iu përgjigjur sfidave globale dhe për të ndjekur zhvillimin e qëndrueshëm “.

EMERGING EUROPE

Artikulli paraprakA kushton më shumë ushqimi pas pandemisë së Covid?!
Artikulli tjetërPerëndimi po e humb mundësinë e shekullit