Perëndimi po e humb mundësinë e shekullit

Imagjinoni një investim që do të fitonte të ardhura prej 17,900% në katër vjet. Më mirë akoma, shpenzimi fillestar do të ishte lehtësisht i përballueshëm. Kush në Tokë nuk do ta shfrytëzonte një mundësi të tillë?

Përgjigja, me sa duket, është udhëheqësit e Grupit të Shtatë (G7), një klub i demokracive të pasura që mban samitin e tij vjetor këtë javë. Duke dështuar të veprojnë mjaft shpejt për të inokuluar botën kundër covid-19, ata po lënë të ikë marrëveshjen e shekullit.

Kjo nuk është thjesht marrëzi ekonomike, por është një dështim moral dhe një katastrofë diplomatike. Në pamjen e parë të gjërave, G7  është vetë shqetësuese. Boris Johnson, kryeministri i Britanisë dhe mikpritësi i samitit, dëshiron që ajo të dalë me 1 miliardë doza vaksine për të dhuruar.

Vetëm Amerika ka në plan të japë 500 milion doza. Joe Biden, presidenti i Amerikës, thotë se vizita e tij në Evropë, udhëtimi i parë jashtë presidencës së tij, ka për qëllim të provojë se Amerika dhe aleatët e saj kanë më shumë për t’i ofruar botës sesa Kina dhe Rusia.

Prioriteti i tij, shkroi ai në një artikull në Washington Post, është “t’i japë fund kësaj pandemie”. Sado bujare tingëllon biseda për donacione, në fakt është koprrace. Britania, e cila ka porositur pesë herë dozat e nevojshme, vetëm tani po jep gjithçka. c

Për të inokuluar afërsisht 70% të popullsisë së planetit deri në prill, FMN llogarit, do të kushtonte vetëm 50 miliardë dollarë. Përfitimi kumulativ ekonomik deri në 2025, në terma të rritjes së prodhimit global, do të ishte $ 9 trn,. Kostoja arrin në vetëm 0.13% të pbb-së së G7-një e pesta e shumës që anëtarët e saj janë zotuar të shpenzojnë çdo vit duke ndihmuar vendet e tjera.

Në artikullin e tij në Post, Biden pranoi se reputacioni i Amerikës për zgjidhjen e problemeve globale ka marrë një goditje në vitet e fundit dhe se shtetet autoritare si Kina dhe Rusia paraqesin një sfidë të rëndë për rendin perëndimor. Megjithatë Amerika dhe aleatët e saj janë përpjekur t’u paraqesin një front të bashkuar autokratëve të botës në muajt e fundit.

BE nënshkroi një marrëveshje investimi me Kinën pak para se Biden të merrte detyrën.

Biden pëlqen të theksojë se “Amerika është kthyer”. Pavarësisht retorikës freskuese, disa nga veprimet e administratës së tij – në veçanti dekreti i saj Blej Amerikan që shtrëngon rregullat që detyrojnë qeverinë federale të favorizojë furnizuesit vendas sesa ata të huaj – duken më shumë si proteksionizëm se sa një internacionalizëm i ri.

Bota pret prova më praktike të ri-angazhimit amerikan dhe aftësinë e saj për të mbledhur aleatët e saj pas saj. Besueshmëria e udhëheqjes amerikane është jetike jo vetëm për luftën kundër pandemisë. Do të jetë thelbësore për një provë edhe më të madhe globale në horizont: ballafaqimi me ndryshimet klimatike.

Vaksinat i sigurojnë asaj mjetet ideale për të rehabilituar imazhin e saj. Të sigurohesh që pjesa tjetër e botës të inokulohet sa më shpejt që të jetë e mundur do të ishte një “ndihmë” edhe për Amerikën dhe aleatët e saj.

THE ECONOMIST

Artikulli paraprakRealiteti i ri dixhital -një detyrë për qeveritë dhe sektorin privat
Artikulli tjetërKolonizimi i Kinës nëpërmjet borxhit