Raporti i ri tregon: Bota rihyn në epokën e qymyrit

Kërkesa globale për qymyr mund të arrijë në 8 miliardë tonë në vitin 2022, duke përputhur me nivelin më të lartë të të gjitha kohërave të vendosur në vitin 2013 dhe pritet të vazhdojë të rritet vitin e ardhshëm, tha Agjencia Ndërkombëtare e Energjisë (IEA) në një raport të përditësuar të tregut të qymyrit.

Ky total global, shtoi ai, do të përputhej me rekordin vjetor të vendosur në 2013 dhe kërkesa për qymyr ka të ngjarë të rritet vitin e ardhshëm në një nivel të ri historik.

Sipas IEA, kërkesa ushqehet nga rritja e çmimeve të gazit natyror, gjë që detyron shumë vende të kalojnë nga gazi në qymyr dhe të rihapin termocentralet e mbyllura me qymyr.

Analiza vlerëson se Kina, e cila është “përgjegjëse për më shumë se gjysmën e konsumit global të qymyrit”, do të jetë shtytësi kryesor i rritjes së kërkesës në gjysmën e dytë të 2022, pasi ka parë një rënie prej 3 për qind të kërkesës në gjysmën e parë.

Kërkesa e Indisë për qymyr parashikohet gjithashtu të rritet për shkak të rritjes ekonomike të vendit dhe konsumit më të lartë të energjisë elektrike, dhe BE-ja do të kontribuojë në kërkesën pasi ajo i kthehet gjithnjë e më shumë qymyrit për prodhimin e energjisë për të zëvendësuar gazin ose për ta kursyer atë për dimër për shkak të rënies së importit të gazit rus.

IEA shton se tregu i qymyrit do të mbetet i paqëndrueshëm në vitin 2023, kryesisht për shkak të hyrjes në fuqi të embargos së qymyrit të BE-së, për shkak të së cilës çmimet mund të vazhdojnë të rriten vitin e ardhshëm.

“Meqenëse rritja e çmimeve të gazit natyror e ka bërë qymyrin më konkurrues në shumë tregje, kjo ka rritur kërkesën, e cila nga ana tjetër ka bërë që çmimet ndërkombëtare të qymyrit të arrijnë tre nivelet më të larta të të gjitha kohërave midis tetorit 2021 dhe majit 2022.

Sanksionet dhe embargoja ndaj qymyrit rus kanë prishur tregjet dhe problemet në vendet e tjera që janë eksportuesit kryesorë të këtij produkti energjetik kanë kontribuar në mungesën e furnizimit.

 “Me prodhuesit e tjerë të qymyrit që përballen me kapacitet të kufizuar për të kompensuar prodhimin rus, çmimet në tregjet e të ardhmes së qymyrit tregojnë për vazhdimin e kushteve të shtrënguara të tregut në vitin e ardhshëm dhe më tej,” tha IEA./tesheshi/

Artikulli paraprakGAP: 104 euro më shumë kosto e blerjes së shportës me artikuj të njejtë krahasuar me vitin 2021 (FOTO)
Artikulli tjetërKy është “cari” i kundërsulmit ekonomik të Putinit