Pse shumica e CEO-ve po përgatiten për një recesion?!

Humori në mesin e CEO-ve po errësohet. Besimi i tyre ka rënë në nivelin më të dobët që nga fillimi i pandemisë Covid-19, tha Bordi i Konferencës të mërkurën. Për herë të parë gjatë zgjerimit ekonomik, besimi i CEO tani është në territor negativ. Më keq, liderët e biznesit po përgatiten për një rënie të mundshme të shkaktuar nga përpjekjet e Rezervës Federale për të zbutur inflacionin.

Një 68% tronditëse e CEO-ve të anketuar nga Bordi i Konferencës presin që lufta e Fed-it kundër inflacionit do të shkaktojë përfundimisht një recesion. Sondazhi, i realizuar midis 25 prillit dhe 9 majit, mati përgjigjet nga 133 CEO të kompanive kryesisht publike. Lajmi i mirë është se vetëm 11% e CEO-ve parashikojnë një të ashtuquajtur ulje të vështirë, të shënuar nga një recesion i thellë. Pjesa tjetër pret një recesion “shumë të shkurtër, të butë”.

E rëndësishmja, udhëheqësit e biznesit nuk po përgatiten domosdoshmërish për një recesion të afërt. Sondazhi nuk specifikoi se kur do të fillonte rënia, thjesht duke e përshkruar atë si “gjatë disa viteve të ardhshme”. Megjithatë, pesimizmi midis CEO-ve është i mbresëlënës, veçanërisht duke pasur parasysh se rimëkëmbja ekonomike është gati dy vjeç dhe gëzoi një rritje të suksesshme në 2021.

Kjo përkundër faktit se nga shumë masa, ekonomia amerikane mbetet e fortë. Shitjet me pakicë po rriten me një ritëm të shëndetshëm, tregu i punës pothuajse është kthyer në nivelet e punësimit para Covid-it dhe bizneset po shpenzojnë në mënyrë agresive.

Megjithatë, mjedisi ekonomik është bërë më i ashpër për t’u lundruar, me mungesa të punëtorëve, rritje të çmimeve dhe luftë në Ukrainë duke krijuar sfida. Edhe disa korporata të mëdha janë duke luftuar. Walmart (WMT), mbreti i shitjes me pakicë, zbehte perspektivën e të ardhurave të martën për shkak të inflacionit të lartë dhe kufizimeve të zinxhirit të furnizimit. Aksionet e Walmart ranë 11%, rënia më e keqe njëditore e kompanisë që nga tetori 1987.

Walmart nuk është vetëm. 61% e CEO-ve të anketuar nga Bordi i Konferencës raportuan se kushtet ekonomike janë përkeqësuar gjatë gjashtë muajve të fundit, krahasuar me 35% që thanë këtë gjatë tremujorit të parë. Vetëm 14% e CEO-ve raportuan përmirësimin e kushteve ekonomike. Frika nga recesioni është nxitur kryesisht nga inflacioni i lartë.

Çmimet po rriten me një ritëm kaq të shpejtë sa që Fed nuk e ka luksin që thjesht të frenojë ekonominë duke rritur gradualisht normat e interesit. Për të vënë nën kontroll inflacionin, bankës qendrore të SHBA-së mund t’i duhet të ngadalësojë ekonominë aq shumë sa të përfundojë rastësisht rimëkëmbjen.

Ndoshta kjo është një arsye pse 60% e CEO-ve të anketuar nga Bordi i Konferencës presin që kushtet të përkeqësohen, nga vetëm 23% që thanë se tremujori i fundit. Drejtuesit e biznesit raportuan në mënyrë të ngjashme vështirësi në tërheqjen e punëtorëve të kualifikuar, sinjalizuan se rritja e pagave do të mbetet e ngritur dhe ulën parashikimet e tyre për investimet e biznesit.

Sigurisht, shumë kompani kanë qenë në gjendje të lulëzojnë gjatë kësaj periudhe me inflacion të lartë, pjesërisht duke rritur çmimet për konsumatorët. Më shumë se gjysma (54%) e CEO-ve në anketë thanë se po menaxhojnë kostot në rritje të inputeve duke ia kaluar ato klientëve.

Duke pasur parasysh momentin e fortë nga viti i kaluar, shumë ekonomistë presin që ekonomia të vazhdojë të rritet për momentin. Për shembull, Bordi i Konferencës po projekton një rritje modeste të PBB-së prej 2.25% këtë vit, nga 6% në 2021.

Gjatë fundjavës, Goldman Sachs shkurtoi perspektivën e saj të PBB-së, por ajo ende parashikon rritje prej 2.4% këtë vit dhe 1.6% vitin e ardhshëm. Megjithatë, disponimi i zymtë nga sondazhi i Bordit të Konferencës ngre rrezikun e një profecie vetë-përmbushëse, një profeci në të cilën ndodh një recesion sepse bizneset humbasin në pritje të një të tillë. /CNN – Scan/

Artikulli paraprakVlera e pasurisë dhe afërsisë tek Zoti (xh.sh)
Artikulli tjetërPyetja që bën Elon Musk në çdo intervistë para se të punësojë dikë