Pj.2 Idetë kryesore të librit “The Big Short” nga Michael Lewis

Agjencitë e vlerësimit maskojnë rrezikun duke e bërë atë më kompleks dhe obligacionet janë me çmim të gabuar

Duke pasur parasysh pamjen jo tamam të këndshme të këtij lloji të produktit financiar, dikush mund të pyesë veten pse investitorët blejnë bono bazuar në hipotekat subprime. Truku është se obligacionet hipotekore klasifikohen si investime të sigurta (teknikisht të quajtura trefishtë A). Kjo mund të ndodhë sepse agjencitë e vlerësimit janë të gatshme të manipulojnë të dhënat në lidhje me vlerësimet. Rrjeti është kompleks dhe është e lehtë të ngatërrosh investitorët, veçanërisht nëse ata udhëhiqen të besojnë se produkti financiar që ata po blejnë vlerësohet shumë.

CDO-të (obligacionet e borxhit të kolateralizuara) janë obligacione të garantuara nga një paketë kreditesh, të cilat mund të jenë të llojeve të ndryshme: kredi hipotekare, kredi konsumatore, obligacione të tjera, por edhe CDO.

Agjencitë ripaketojnë bonot që kanë një vlerësim të ulët (për shembull trefishtë B) dhe marrin të tjera me një vlerësim më të mirë: rreziku ulet artificialisht duke vendosur një A të trefishtë si garanci për cilësinë. Ju pastroni një borxh të pistë, e lustroni dhe e ripaketoni, të gjitha në kurriz të shtresës së mesme të ulët, e cila vazhdon t’i jepet kredi, nuk është në gjendje të shlyejë paratë e marra dhe së shpejti do të vuajë pasojat e një flluskë që shpërthen.

Askush nuk duket se e kupton se nëse gjithnjë e më shumë pronarë të shtëpive nuk paguajnë, e gjithë kështjella e rërës e obligacioneve hipotekore subprime do të bjerë. Njerëzit mendojnë se çmimet e banesave nuk mund të bien të gjitha në të njëjtën kohë, thjesht sepse nuk ka ndodhur kurrë në gjashtëdhjetë vitet e fundit. Makina që lëshon hipotekat vazhdon pa frikë, duke u siguruar që më shumë njerëz të mund ta përdorin atë; kreditë i jepen kujtdo, agjencitë e vlerësimit do të kujdesen më pas për të vulosur vulën e tyre të cilësisë.

Në vitin 2006 del lajmi se nga 1 korriku, modeli i vlerësimit do të ndryshojë, do të bëhet më rigoroz, duke sjellë si pasojë krijimin e letrave me vlerë edhe më të dobëta, për të garantuar një pikë të mirë përpara se të hyjë në fuqi lloji i ri i vlerësimit.

Që nga viti 2005, shitjet e shtëpive kanë qenë në rritje, çmimet janë në rënie, duke treguar shenja se sistemi nuk mund të qëndrojë më; qytetarët nuk janë në gjendje të paguajnë hipotekat e tyre, shtëpitë janë të mbyllura dhe numri i shtëpive në treg po rritet në mënyrë dramatike, duke bërë që çmimet e banesave të vazhdojnë të bien. Pavarësisht këtyre shenjave të këqija paralajmëruese, tregu i bonove vazhdon të rritet, me indiferencë të plotë, sikur të dhënat e tij nuk ishin të rëndësishme.      

Një tërheqje e luftës: Ndërsa bota e financave tërhiqet nga njëra anë, pak njerëz tërhiqen nga ana tjetër

Në vitin 2006, Lippmann shpik metaforën e tërheqjes së luftës për të shpjeguar se çfarë po ndodh: makina e kredisë subprime tërhiqet nga njëra anë, ndërsa ai dhe disa persona të tjerë po tërhiqen nga ana tjetër. Ai e kupton se sa më afër të jenë njerëzit me botën e financave, aq më pak janë në gjendje të shohin dhe kuptojnë se sa jashtë kontrollit është situata.

Eisman dhe Lippmann zbulojnë se obligacionet në rrezik më të madh kanë tre karakteristika të përbashkëta:

Karakteristika e parë është se kreditë e lidhura janë të vendosura në të ashtuquajturat “vendet me rërë, përkatësisht Kaliforni, Florida, Nevada dhe Arizona. Këto shtete kanë parë që çmimet e banesave të rriten me një ritëm mahnitës gjatë bumit të banesave; Eisman dhe Lippmann parashikojnë se ato do të jenë të parat që shemben pas plasjes së flluskës

Karakteristika e dytë është se kreditorët hipotekorë që kanë dhënë këto kredi kanë të gjithë një reputacion të dyshimtë.

Karakteristika e tretë është se një numër shumë i lartë, mbi mesataren, te hipotekave që janë dhënë qe ne fakt jane mashtruese. Kato kredi u jane dhene emigranteve te varfer, personave pa kapital dhe pa te ardhura dhe qe u jepen hipoteka per shtepi shume te shtrenjta, me variabël, 30 vjet shlyerje dhe paradhënie zero.

Këta persona i shërbejnë mashtrimit të përgjithshëm e më lart, të gjitha u shërbejnë agjencive të vlerësimit, të cilat në këtë mënyrë mund të diversifikojnë produktet e ofruara dhe të japin rregullat e vlerësimit.

Disa miq nga Nju Jorku, Charlie Ledley dhe Jamie Mai. Ata gjithashtu vendosin të vënë bast kundër sistemit; në vitin 2003 ata themeluan kompaninë e tyre të menaxhimit financiar, Cornwall Capital Management, duke filluar me një llogari rrjedhëse me 10,000 dollarë në të. Ata janë të bindur se tregjet e kapitalit privat janë më efikase se tregjet e aksioneve, sepse zakonisht kanë këshilltarë më me përvojë, me një pikëpamje globale dhe tërësore për atë që po ndodh.

Pas vetëm disa vitesh, të dy djemtë e gjejnë veten duke menaxhuar një pasuri prej 12 milionë dollarësh dhe së bashku me një partner të ri, Ben Hockett, ata kuptojnë se tregjet janë shumë optimiste dhe se po nënvlerësojnë plotësisht mundësinë e ngjarjeve ekstreme.

Cornwall Capital janë veçanërisht të interesuar për fatkeqësitë financiare dhe kur mësojnë për ekzistencën e këmbimeve të mospagimit të kredisë dhe faktin se mund të pasurohen në rast se huamarrësit bëhen të paaftë, ata janë shumë entuziastë. Ata vendosin të gjejnë obligacionet më të këqija dhe të vënë bast kundër tyre. Nga fundi i janarit 2007, ata mbajnë një vlerë prej 10 milionë dollarësh në CDS dhe shumë po pyesin se ku synojnë të shkojnë me këtë strategji.

Një lojë me kuti kineze krijon flluskën që shkatërron përfundimisht një sistem të tërë

Eisman udhëton në Las Vegas në janar 2007, në një konferencë për operatorët e tregut të obligacioneve dhe mëson për një tjetër krijim fantastik në botën e obligacioneve, përkatësisht “CDO kat i ndërmjetëm”.

Këto përbëhen nga obligacione subprime me një vlerësim të trefishtë B (më i keqi) dhe homologu i tij sintetik, ose CDO i përbërë tërësisht nga këmbimet e mospagimit të kredisë, për obligacionet e trefishta subprime B.

Ky është pikërisht mekanizmi që çon në katastrofë, sepse qëllimi i CDO është pastrimi i sasive të mëdha të rrezikut të lidhur me tregun e hipotekave subprime, të cilin institucionet e mëdha financiare nuk janë në gjendje ta menaxhojnë hapur. Këmbimet e parazgjedhura të kredisë, të filtruara në CDO, përdoren për të përsëritur obligacionet e garantuara nga hipotekat rezidenciale.

Meqenëse numri i qytetarëve amerikanë me kredi të këqija është brenda një kufiri të menaxhueshëm, ata shpikin një sistem artificial, “sintetik për të krijuar produkte të tjera financiare bazuar në këto hipoteka.

Konferenca e Las Vegas punon për të bindur njerëzit se është ende një kohë e mirë për të krijuar dhe blejnë këto produkte, ndërkohë që bëhet gjithnjë e më evidente se e gjithë industria po mbahet së bashku nga agjencitë e vlerësimit, të cilat po luajnë kundër njëra-tjetrës bankat dhe institucionet financiare. “CDO sintetike”, që është afërsisht e barabartë me vendosjen e një basti kundër bastit të një personi tjetër. Gjithçka bazohet në një lloj loje kutish kineze, në të cilën çdo produkt përmban shumë të tjerë brenda tij, dhe në fund, kolapsi i një të vetme produkti ndikon në vetë sistemin që luan të njëjtat kuti në pafundësi. Dhe kështu Eisman vendos të fokusohet vetëm në blerjen e këmbimeve të mospagimit të kredisë.

 

Bastet kundër Obligacionet hipotekore subprime do të thotë bast mbi kolapsin e kapitalizmit demokratik dhe mbi strukturën e një shoqërie të tërë

Në thelb, të gjithë këta individë po vënë bast që ne duhet t’i japim lamtumirën kapitalizmit demokratik. Ndërkohë, tregu është i keq, kompanitë e mëdha të hipotekave subprime po dështojnë.

Një indeks i ri subprime i quajtur TABX jep akses në një të vërtetë disi të hidhur, e cila është fakti se çmimet aktuale të CDO janë shumë më poshtë atyre të treguara nga Wall Street.

Që tani e tutje, të gjitha bankat ndalojnë shitjen e këmbimeve të mospagimit të kredisë, me përjashtim të Wachovia. Morgan Stanley papritmas nuk dëshiron të japë më sigurim hipotekor subprime; nuk është e qartë se cila zile alarmi mund të kete rene. Cornwall Capital zotëron CD të obligacioneve të mbështetura në vlerë prej 205 milionë dollarësh dhe po përpiqet shumë të nënshkruajë më shumë.

Kompani të tilla si Bear Stearns dhe Lehman Brothers vazhdojnë të publikojnë kërkime që konfirmojnë qëndrueshmërinë e sektorit financiar, duke arritur të mohojnë provat deri në fund, falë Wall Street-it që mbështet artificialisht çmimet. Në qershor 2007, Bear Stearns njoftoi se kishin humbur shumë para në tregun subprime. Tregu i obligacioneve fillon të shpërbëhet dhe tërheq bankat, investitorët dhe një shoqëri të tërë me vete.

Është një nga krizat më të mëdha në histori, që shkakton një katastrofë ndërkombëtare, por që për pak vizionarë rezulton të jetë mundësia e jetës. FrontPoint, fondi i krijuar nga Steve Eisman, u themelua në fund të vitit 2007 me një vlerë prej 1.5 miliardë dollarë; Michael Burry është gjithashtu në gjendje të grumbullojë një pasuri të madhe, falë krizës, siç janë djemtënga Cornwall Capital. Për më tepër, në këtë kohë, ka diçka që i bashkon: ata janë të lumtur për atë që kanë fituar, por në të njëjtën kohë, ata ndjejnë hidhërim ndaj një sistemi që shembet nga lakmia dhe pandershmëria e tij. Ata janë të gjithë disi të mërzitur, të zhgënjyer dhe të tmerruar nga bota e financave.

Pas krizës së subprimeve, qeveria amerikane shpëton një grup kompanish të Wall Street, duke përfshirë Bear Stearns, AIG, Washington Mutual dhe Wachovia. Në shtator 2008, qeveria amerikane nis TARP (Programi i Ndihmës së Aseteve të Problemuara), një program i zhvilluar nga Sekretari i Thesarit Paulson dhe Presidenti i Rezervës Federale për t’i dhënë fund krizës financiare. Qeveria blen asete të përcaktuara “toksike” nga institucionet e kreditit me një vlerë të deklaruar prej 700 miliardë dollarësh, në këmbim të pjesëmarrjes në formën e aksioneve të preferuara dhe një marrëveshje shlyerjeje.

Në vitin 2009, qeveria amerikane bëri një blerje të drejtpërdrejtë të obligacioneve hipotekore subprime të maturuara. E gjithë kjo do të sugjeronte se nuk ka siguri që mësimi është nxjerrë. Në të vërtetë, kjo do të sugjeronte që një krizë financiare e kësaj përmase mund të ndodhë përsëri në të ardhmen.

 

Çfarë mund të kujtojmë nga ky libër?

Një nga krizat më të mëdha financiare në histori filloi në Shtetet e Bashkuara dhe më pas u përhap në pjesën tjetër të globit, një dëshmi për faktin se gjithçka është e lidhur dhe se çdo gjë që bëjmë ka potencialin të ketë ndikim të pakufishëm diku tjetër.

Një fatkeqësi u parandalua, por u shpërfill, pasi masat vazhduan të jetonin në mashtrim financiar kolektiv, i cili pengoi edhe të brendshëm që kuptonin se çfarë po ndodhte në të vërtetë. Vetëm një pjesë e vogël e vizionarëve e kishin parashikuar qartë dhe e kishin paralajmëruar fatkeqësinë.

Artikulli paraprakPj.1 Idetë kryesore të librit “The Big Short” nga Michael Lewis
Artikulli tjetërFUSHAT E LIDERSHIPIT EDUKATIV – FUSHA E MEDITIMIT NË GJITHËPËRFSHIRJEN E DIJES SË ALLAHUT-Prof. Hajredin HOXHA

Comments are closed.