Përmbledhje e librit “Zero to One” nga Peter Thiel – PJESA 1

Mësoni idetë kryesore të librit nga Peter Thiel

Ndërtimi i një startup-i të aftë për të përmirësuar të ardhmen tonë

Progresi njerëzor shënohet nga momente, kur individët ose kompanitë kanë krijuar produkte që mund të transformojnë fjalë për fjalë jetën e njerëzve, por si mundet një kompani të ndërtojë të ardhmen? Në Zero to One, Peter Thiel, bashkëthemelues i PayPal, shpjegon filozofinë që ai beson se duhet të drejtojë të gjitha ato startup-et, qëllimi i të cilëve është të ndryshojnë botën, duke filluar nga lançimi në një treg të veçantë, në zhvillimin e një monopoli biznesi, duke e bërë të mundur për të investuar në një jetë më të mirë për të gjithë.

Shumë këshilla të dobishme për:

 • Të ndihmuar ata që duan të krijojnë një kompani, të aftë për të ndërtuar të ardhmen.
 • Të kuptuar hapat e parë drejt krijimit të një biznesi të fortë dhe të qëndrueshëm.
 • Të mësuar sekretet për ta çuar kompaninë tuaj në krye të tregut.

Autori i librit:

Peter Thiel është një sipërmarrës dhe investitor gjermano-amerikan. Në vitin 1998 ai themeloi atë që do të bëhej PayPal, me synimin për të revolucionarizuar pagesat në internet. Në vitin 2002, ai shiti PayPal në eBay për 1.5 miliardë dollarë. Disa nga themeluesit dhe punonjësit e PayPal kanë themeluar disa nga kompanitë më të mira të teknologjisë, duke përfshirë Tesla, LinkedIn, YouTube dhe Yelp, dhe njihen me shaka si “Mafia e PayPal”.

Pas aventurës së PayPal, Thiel themeloi Palantir Technologies, një kompani që synon të përdorë inteligjencën artificiale për të mbështetur njerëzit në analizën e të dhënave. Partneritetet e Palantir variojnë nga bota e bankave te agjencitë qeveritare.

Krijo diçka të re, mos kopjo

Përparimi njerëzor shënohet nga momentet kur vjen diçka e re, e cila është e aftë të revolucionarizojë jetën tonë. Këto janë ndryshimet që mund të na çojnë nga zero to one, që janë në gjendje të shtojnë diçka që nuk ekzistonte më parë dhe që më pas mund të ndërtojnë dhe formojnë të ardhmen tonë.

Një ndryshim i tillë zakonisht ndodh si rezultat i një nocioni intuitiv për natyrën njerëzore, kur një individ ose një kompani është në gjendje të vërë në pikëpyetje një të vërtetë të pranuar përgjithësisht, duke krijuar një produkt ose një zgjidhje që mund të plotësojë nevojat e komunitetit.

Ky është progres vertikal dhe është i vështirë të parashikohet, pasi përfshin krijimin e diçkaje që nuk ka ekzistuar kurrë. Është ajo që ne zakonisht e quajmë progres teknologjik dhe bazohet në inovacion dhe krijim.

Kur, në vend që të krijojmë zgjidhje origjinale, ne kopjojmë dhe modifikojmë, ndoshta edhe duke përmirësuar atë që të tjerët kanë bërë tashmë, quhet progres horizontal. Nuk po e nisim nga e para, por nga një. Më së shumti që mund të bëjmë është të shkojmë nga një në një.

Nëse inovacioni është sinonim i progresit teknologjik, atëherë progresi horizontal, i cili bazohet në zgjidhjet ekzistuese, është sinonim i globalizimit. Ajo çon në një ofertë më të madhe, në një numër më të madh kompanish që konkurrojnë për të njëjtën pjesë të tregut.

Flluska e dotcom na ka mësuar të përqendrohemi te produkti

Vitet e nëntëdhjeta padyshim u shënuan nga përhapja e internetit dhe fundi i dekadës u shënua nga e ashtuquajtura “flluska e dotcom”, ose një rritje e pamatshme e kompanive në sektorin e teknologjisë, veçanërisht në Kaliforni, e cila gjeneroi fitime të jashtëzakonshme.

Megjithatë, në fillim të viteve 2000, kjo “flluskë” shpërtheu, duke çuar në humbje të mëdha financiare dhe duke i sjellë shumë prej këtyre kompanive në një fund të papritur.

Të mbijetuarit e kësaj krize janë përpjekur të mësojnë nga ajo që ndodhi, duke hartuar një sërë parimesh që çdo kompani teknologjike duhet të ndjekë.

 • Progres i vogël – për të qenë i suksesshëm, duhet të shkallëzoni qëllimet tuaja, të synoni ulët dhe të përpiqeni të ndërtoni biznesin tuaj pjesë pas pjese.
 • Qëndroni fleksibël, duke pasur parasysh paqëndrueshmërinë e sektorit të teknologjisë, fleksibiliteti dhe përshtatshmëria janë karakteristika kryesore për të qenë në gjendje të përshtateni me ndryshimet e tregut.
 • Bëni diçka më të mirë se të tjerët – ideja se inovacioni bazohet në përmirësimin e diçkaje që tashmë ekziston, për të shfrytëzuar tregjet tashmë të mirëpërcaktuara.
 • Fokusimi në produktin, jo shitjet e produktit, dhe për këtë arsye përvoja që ne i ofrojmë përdoruesit/klientit tonë, duhet të jetë pika qendrore, shitjet janë pasojë.

Në realitet, nëse duam të ndërtojmë një biznes që mund të ndryshojë botën, duhet të mbështetemi në koncepte që shpesh janë në kundërshtim me atë që na mësohet, e cila ishte:

Merrni rreziqe të mëdha – Nëse duam të bëjmë diçka të madhe, duhet të jemi të përgatitur për të marrë rreziqe të mëdha.

 • Të kesh një plan, qoftë edhe të keq, është më mirë sesa të mos e kesh fare – fati nuk është një faktor ku mund të mbështetemi. Ne duhet të kemi një plan, qoftë edhe të papërsosur, dhe të mos ia lëmë fatin fatit.
 • Fitimet vjetore të tregjeve konkurruese – Kur një treg sjell fitime të mëdha, ai gjithashtu tërheq më shumë kompani konkurruese dhe kjo eliminon marzhet e fitimit.
 • Shitjet kanë rëndësi po aq sa produkti – E vetmja mënyrë se si produkti ynë mund të ndryshojë vërtet botën dhe të ndërtojë të ardhmen është përmes shitjeve, të cilat absolutisht nuk duhet të lejohen të kenë përparësinë e dytë.
 • Sepse produktet revolucionare gjithmonë shkojnë kundër trendit

  Hapi i parë për të qenë në gjendje të krijoni një biznes revolucionar është të vini bast gjithçka për një gjë të sigurt që shkon kundër trendit. Ne duhet të përpiqemi të identifikojmë diçka që pak njerëz e shohin në të njëjtën mënyrë si ne, por për të cilën jemi të bindur se shumica e kanë gabim.

  Për shembull, le të kujtojmë iPhone-in e parë. Ndërkohë që të gjithë konkurrentët po krijonin telefona me tastierë fizike, sepse ishin të bindur se kjo ishte ajo që donte klienti, Apple vendosi të kundërshtonte trendin, duke krijuar një produkt revolucionar që ndryshoi historinë.

  Krijimi i një produkti vizionar, koncepti i të cilit është krejtësisht i ri mund të na ndihmojë gjithashtu t’i shpëtojmë konkurrencës. Nëse kompanitë e tjera besojnë se vizioni ynë është i gabuar, ato do të kenë më pak gjasa të përpiqen të konkurrojnë me ne në atë vend të veçantë të tregut dhe ne do të kemi një shans më të mirë për t’u pozicionuar si lider.

  Natyrisht, nuk mjafton vetëm të kesh ndonjë ide për sa kohë që bie në kundërshtim me shumicën.

  Një faktor tjetër, shumë i rëndësishëm, është koha. Duhet të jetë koha e duhur për idenë tonë. Vetëm mendoni se sa produkte të jashtëzakonshme janë braktisur dhe harruar në dekadat e fundit, jo sepse ishin produkte të këqija, por thjesht sepse nuk ishte koha e duhur për ta dhe tregu nuk ishte gati.

Artikulli paraprakThellohet deficiti tregtar i Kosovës për 30.5% në qershor
Artikulli tjetërOsmani, Kurti e Rizvanolli udhëtojnë për në Amerikë, pritet nënshkrimi i marrëveshjes me MCC-në