Parashkimi i OSBE-së: ky do jetë “vrulli ekonomik” global i 2021-it

Ekonomia globale pritet të rritet me 4.2 përqind në 2021, tha Organizata për Sigurinë dhe Zhvillimin (OSBE).

Në raportin e fundit të perspektivës ekonomike, OSBE rishikoi parashikimin e saj të mëparshëm për rritjen ekonomike globale nga 4.5 përqind në 4.2 përqind.

“Ekonomia globale do të marrë vrull në dy vitet e ardhshme, dhe produkti i brendshëm bruto botëror (PBB) do të arrijë nivelet para-pandemike deri në fund të vitit 2021. Pas një rënie të mprehtë këtë vit, PBB globale parashikohet të rritet me rreth 4.2 përqind 2021 dhe 3.7 përqind në 2022 “, thuhet në raport.

Më tej thuhet se, për shkak të lajmeve në lidhje me vaksinat efektive, priten zhvillime më pozitive në periudhën e ardhshme, por që perspektivat afatshkurtra mbeten shumë të pasigurta.

OSBE gjithashtu paralajmëron se qeveritë do të duhet të vazhdojnë të përdorin në mënyrë aktive instrumentet e tyre të politikës për të ndihmuar ata që goditen më shumë nga pandemia e virusit koronar.

Raporti parashikon që rimëkëmbja nuk do të jetë e njëjtë në të gjitha vendet dhe Kina, e cila është e para që ka nisur rimëkëmbjen, pret rritje të fortë prej 8 përqind në 2021, ndërsa ekonomitë e OSBE do të rriten me 3.3 përqind.

Kina është i vetmi vend midis anëtarëve të OSBE-së që do të regjistrojë rritje në vitin 2020, me 1.8 përqind.

Kontributi i Evropës dhe Amerikës së Veriut në rritjen globale do të mbetet më pak se rëndësia e tyre reale në ekonominë botërore.

GDP e zonës euro pritet të rritet me 3.6 përqind, ndërsa Shtetet e Bashkuara pritet të rriten me 3.2 përqind vitin e ardhshëm. /tesheshi.com/

Artikulli paraprakNgritje e lehtë e çmimeve të importit
Artikulli tjetërPjesën më të madhe të shpenzimeve qeveritare e përbëjnë kontributet sociale dhe përfitimet