Ngritje e lehtë e çmimeve të importit

Indeksi i Çmimeve të Importit (IÇIMP), TM3 2020

Agjencia e Statistikave të Kosovës (ASK) ka publikuar Indeksin e Çmimeve të Importit (IÇIMP) për tremujorin e tretë (TM3) 2020

Indeksi i tërësishëm i çmimeve të importit në Kosovë u ngrit për 0.3% në TM3 2020, krahasuar me TM2 2020. Ngritje më të mëdha të çmimeve sipas sektorëve ishin te: lëkura dhe artikujt e saj (6.1%); mjetet e transportit (3.5%); produktet minerale (1.9%); instrumentet optike, fotografike, matëse, madicinale dhe muzikore, si dhe mekanizmat e orës (1.9%); këpucët (1.5%); metalet bazë dhe artikujt e tyre (1.4%);  pajisjet e makinerisë dhe pajisjet elektrike (1.2%); artikujt ushqimorë të përgatitur, pijet dhe duhani (0.7%); dhe artikujt e ndryshëm të prodhuar (0.7%).

Ngritja u neutralizua, kryesisht nga rënia e çmimeve sipas sektorëve te: produktet bimore (-9.0%); tekstili dhe artikujt e tij (-3.1%); letra dhe artikujt e saj (-2.4%); vajrat ushqyese (-2.1%); plastika, kauçuku dhe artikujt e tyre (-1.1%); shtazët e gjalla dhe produktet e tyre (-0.6%); produktet e industrive kimike (-0.4%); dhe artikujt e gurit, llaçit, produktet e qeramikës dhe të qelqit (-0.2%).

Ndërkaq, krahasuar TM3 2020 me TM3 2019, çmimet e importit pësuan rënie në një mesatare prej (-2.3%). Rënie më të mëdha sipas sektorëve ishin te: produktet minerale (-17.7%);  tekstili dhe artikujt e tij (-14.1%); metalet bazë dhe artikujt e tyre (-2.9%); letra dhe artikujt e saj (-0.4%); produktet e industrive kimike (-0.2%); si dhe shtazët e gjalla dhe produktet e tyre (-0.1%).

Rënia u neutralizua, kryesisht nga ngritja e çmimeve sipas sektorëve te: mjetet e transportit (5.3 %); lëkura dhe artikujt e saj (5.0%); këpucët (4.9%); produktet bimore (4.0%); pajisjet e makinerisë dhe pajisjet elektrike (2.2%); instrumentet optike, fotografike, matëse, madicinale dhe muzikore, si dhe mekanizmat e orës (1.7%); artikujt ushqimorë të përgatitur, pijet dhe duhani (1.5%); plastika, kauçuku dhe artikujt e tyre (1.4%); artikujt e gurit, llaçit, produktet e qeramikës dhe të qelqit (0.7%); si dhe artikujt e ndryshëm të prodhuar (0.5%).

Artikulli paraprakKina mirëpret trenin e parë eksportues të nisur nga Turqia
Artikulli tjetërParashkimi i OSBE-së: ky do jetë “vrulli ekonomik” global i 2021-it