PARASHIKIMI/ COVID-19 dhe robotika: si i kërcënojnë miliona vende pune

Rreth 53 milion vende pune në Bashkimin Evropian do të robotizohen deri në vitin 2030, të cilat mund të përshpejtohen nga pandemia e virusit COVID-19, e cila do të detyrojë më shumë se 20 përqind të fuqisë punëtore të fitojë aftësi të reja dhe të rikualifikohet.

Këto janë rezultatet e një studimi të Institutit Global McKinsey mbi të ardhmen e punës në Evropë dhe ndikimin e COVID-19 dhe automatizimin në punësimin në BE.

Raporti thotë se pothuajse 59 milion njerëz në BE, ose 26 përqind e numrit të përgjithshëm të të punësuarve, mund të përballen me pasojat ekonomike të një pandemie dhe masa kufizuese në afat të shkurtër – ulja e orarit të punës dhe pagave, ose përfundimi i përkohshëm ose i përhershëm i punës. .

Kriza COVID-19 ka prekur tregjet

Kriza COVID-19 ka patur një ndikim të fortë në tregjet e punës të BE-së, por pandemia nuk është arsyeja e vetme për ndryshim dhe formësimin e së ardhmes së punës në Evropë.

Punët që janë të rrezikuara për shkak të pandemisë së virusit COVID-19, si dhe automatizimi, ndryshojnë sipas sektorit, por numri më i madh i punëve në rrezik janë në tre fusha – tregtia, prodhimi dhe hotelieria.

Numri i popullsisë në moshë pune në Evropë do të ulet me rreth 13.5 milion, ose rreth 4 përqind deri në fund të dekadës, dhe rënia do të shfaqet veçanërisht në Gjermani me rreth 4 milion dhe Italia me rreth 2.5 milion më pak.

Automatizimi dhe ngrirja e aktiviteteve të caktuara ekonomike, të cilat do të zhvillohen me shpejtësi të ndryshme, do të çojnë në uljen e numrit të vendeve të punës dhe përshpejtimin e procesit të krijimit të profesioneve të reja.

Punë që kërkojnë aftësi të ndryshme

Nga njëra anë, COVID-19 mund të përshpejtojë kalimin e fuqisë punëtore në punë të reja që kërkojnë aftësi të ndryshme, dhe nga ana tjetër, kriza e virusit mund të thellojë dallimet midis punonjësve më shumë dhe më pak të arsimuar, por edhe midis vendeve të BE.

Thuhet se rreth 50 përqind e evropianëve jetojnë në ekonomi të qëndrueshme që tërheqin banorë të rinj, se zonat evropiane që përbëjnë shtëpi për rreth 30 përqind të evropianëve përballen me rënie të popullsisë në moshë pune për shkak të imigracionit ose plakjes, dhe se 20 përqind e mbetur janë rritje dinamike dhe PBB më e lartë për frymë.

Numri i popullatës evropiane të aftë që jeton dhe punon në një vend tjetër evropian u dyfishua nga 2003 në 2018 nga rreth tetë në 16 milion, shtoi raporti. /tesheshi.com/

Artikulli paraprakWhatsApp shton këtë risi
Artikulli tjetërBanker Stanley Morgan: Ja ç’fat e pret dollarin së shpejti