Banker Stanley Morgan: Ja ç’fat e pret dollarin së shpejti

Monedha amerikane mund të zhvlerësohet për një të tretën në 2021, paralajmëroi Stephen Roach, ish-presidenti i Morgan Stanley Asia.

Ai shtoi se kjo mund të çojë në një rënie të mprehtë të kursimeve të familjeve dhe një rritje të borxhit të qeverisë për shkak të një rikuperimi të suksesshëm pas krizës së partnerëve kryesorë tregtarë të Shteteve të Bashkuara.

Roach argumenton se epoka e “privilegjeve të tepërta” të dollarit amerikan si monedha kryesore rezervë e botës po i vjen fundi.

“Valutat vendosin një ekuilibër midis vlerësimit të brendshëm ekonomik të vendit dhe perceptimit të jashtëm të pikave të tij të forta ose të dobëta,” tha ai, duke shtuar se bilanci po ndryshonte me shpejtësi në Shtetet e Bashkuara, e kjo është arsyeja pse dollari mund të pritet të shembet në të ardhmen e afërt, gjykon Bloomberg.

Minimumi, me një humbje prej 33 përqind të vlerës

Ai kujton se nga janari deri në prill, indeksi i dollarit u rrit me 7 përqind, pasi investitorët në të gjithë botën e panë monedhën amerikane si një mbrojtje gjatë krizës së virusit koronar.

Si rezultat, tani, sipas vlerësimeve të Bankës për Pagesa Ndërkombëtare, vlera e dollarit është 33 përqind mbi nivelin e ulët të vitit 2011, por tashmë në vitin 2021 mund të kthehet lehtësisht në këto ulje, duke humbur në 35 përqind.

“Çdo kurs i këmbimit përfaqëson një çmim që pasqyron gjendjen e vendit, ekonomikisht, financiarisht, shoqërisht dhe politikisht, në krahasim me karakteristikat e krahasueshme të vendeve të tjera. Kjo, pasi ndryshimet në kurset e këmbimit janë rezultat i krahasimit të SHBA me Evropën, Kinën dhe kështu me radhë”, tha Roach.

Sipas Bankës për Zgjidhjet Ndërkombëtare, partnerët më të mëdhenj të SHBA janë Kina, Bashkimi Evropian, Meksika, Kanada dhe Japonia.

Vlera e monedhave të këtyre vendeve përcakton kursin e këmbimit të dollarit në tregjet ndërkombëtare me 72 përqind – me fjalë të tjera, në mënyrë që dollari të humbasë në vlerë, këto monedha  /tesheshi.com/

Artikulli paraprakPARASHIKIMI/ COVID-19 dhe robotika: si i kërcënojnë miliona vende pune
Artikulli tjetërAnalistët: vetëm dhjetë marka automjetesh do t’i mbijetojnë krizës