Nobeli për Ekonomi iu shkon tre amerikanëve

Tre ekonomistë amerikanë – Ben Bernanke, Douglas Diamond dhe Philip Dybvig – janë fituesit e çmimit Nobel të sivjetmë në ekonomi “për kërkime në bankat dhe krizat financiare”, njoftoi Akademia Mbretërore Suedeze e Shkencave.

Siç deklaroi Komiteti i Nobelit, hulumtimi i laureatëve të këtij viti në ekonomi zvogëlon rrezikun e krizave financiare që zhvillohen në depresione afatgjata me pasoja të rënda për shoqërinë, gjë që është e një rëndësie më të madhe për të gjithë ne.

Deklarata thoshte se puna për të cilën u shpërblyen Bernanke, Diamond dhe Dybvyg ishte thelbësore për kërkimet e mëvonshme që avancuan të kuptuarit tonë për bankat, rregulloret bankare, krizat bankare dhe se si mund të zgjidhen krizat financiare.

“Duke përdorur burime historike dhe metoda statistikore, analiza e Bernanke tregoi se cilët faktorë ishin të rëndësishëm në rënien e produktit të brendshëm bruto. Ai zbuloi se faktorët që lidhen drejtpërdrejt me dështimet e bankave përbënin pjesën e luanit të rënies”, u tha.

Shtohet se Bernanke analizoi Depresionin e Madh të viteve 1930, krizën më të keqe ekonomike në historinë moderne. Ndër të tjera, ai tregoi se falimentimi i bankave ishte i një rëndësie vendimtare për faktin se kriza u thellua dhe zgjati kaq shumë.

Një zgjidhje për cenueshmërinë e bankave

Diamanti tregoi gjithashtu se si bankat luajnë një rol të rëndësishëm social. Si ndërmjetës midis kursimtarëve dhe huamarrësve, ata janë më të përshtatshëm për të vlerësuar aftësinë kreditore të huamarrësve dhe për të siguruar që kreditë të investohen mirë, arsyetoi komiteti Nobel.

“Diamond dhe Dybvyg paraqitën një zgjidhje për cenueshmërinë e bankave, në formën e sigurimit të depozitave të qeverisë. Kur investitorët e dinë se shteti garanton paratë e tyre, ata nuk kanë më nevojë të vrapojnë në bankë sapo të fillojnë thashethemet për falimentim”, thuhet në deklaratë.

Ai shton se të dy kanë zhvilluar modele teorike që shpjegojnë pse ekzistojnë bankat, se si roli i tyre në shoqëri i bën ato të prekshme ndaj thashethemeve për zhdukjen e tyre eventuale dhe se si shoqëria mund ta zvogëlojë këtë cenueshmëri.

Çmimi, i njohur zyrtarisht si Çmimi Sveriges Riksbank për Shkencat Ekonomike në Kujtim të Alfred Nobelit, është i fundit i çmimeve Nobel të këtij viti dhe fituesit ndajnë një shumë prej dhjetë milionë korona suedeze. /tesheshi/

Artikulli paraprakÇmimi i energjisë dhe tregu i veturave elektrike
Artikulli tjetërPse klienti ka gjithmonë të drejtë?