Njihni financat tuaja – Fuqizojeni veten

Ideja e financave dhe e numrave u jep rrënqethje shumë njerëzve. Financat na rikujtojne ditët që kaluam në shkollë duke luftuar me numrat dhe duke pritur për të përfunduar shkollën e mesme për t’i thënë më në fund lamtumirën numrave.

Megjithatë, kur dalim në botën profesionale, pajtohemi me faktin se financat dhe jeta jonë nuk mund të ndahen. Jane aty në çdo aspekt të jetës sonë.

Profeti Muhamed ka thënë: “Nuk lëvizin këmbët e birit të Ademit Ditën e Kijametit derisa nuk pyetet për pesë gjëra: për jetën, ku e ka harxhuar; për rinin, ku e ka kaluar; për pasurinë, ku e ka fituar dhe ku e ka harxhuar dhe çka ka vepruar me diturinë e tij”. [Tirmidhi]

Financat janë pjesë thelbësore e jetës sonë dhe një pjesë për të cilën do të jemi përgjegjës para Zotit tonë. Sa mirë i menaxhojmë financat tona varet shumë nga sa mirë i njohim financat tona.

Megjithatë, realiteti i trishtuar për shumë prej nesh është se ne kemi  buzëqeshje në fytyrën tonë në datën 1 të çdo muaji (dita e pagës), por nga mesi i muajit buzëqeshja zhduket dhe po ashtu edhe paga për muajin. Ne shkurtojme të gjitha shpenzimet në mënyrë të paplanifikuar vetëm për të mbajtur kokën mbi ujë për një muaj.

Këtu janë disa këshilla të zgjuara se si t’i menaxhoni më mirë financat tuaja dhe të fuqizoheni financiarisht.

 

Rregulli i Artë për Fuqizimin e Financës “25:100”

Rregulli i artë për t’u fuqizuar financiarisht është ora 25:100. Kjo shpjegon sakrifikimin e 25% të të ardhurave tuaja çdo muaj për të arritur lumturinë 100%. Kjo do të thotë të lini mënjanë 25% të pagës që merrni çdo muaj në kursimet tuaja dhe të mos i përdorni për asnjë shpenzim. Pra, ju punoni rreth shpenzimeve tuaja duke përdorur bilancin 75% për pjesën tjetër të muajit. Vazhdoni ta grumbulloni këtë 25% gjatë një periudhe kohore dhe do të shihni se sa ndryshe bëhet jeta brenda disa muajsh. Ndjenja e fuqizimit financiar është një bekim nga Allahu.

Mbajtja e një regjistrimi të shpenzimeve tuaja- Nëse nuk arrini të planifikoni, po planifikoni të dështoni

Sa shpesh keni hyrë në një dyqan për të blerë disa sende ushqimore dhe përfundoni duke blerë artikuj të tjerë që nuk i keni planifikuar në fillim?Mirë se vini në botën e konsumizmit.
Kjo shpjegon “Nëse nuk arrin të planifikosh, po planifikon të dështosh”. Nuk është çudi që nga mesi i muajit, ne po bëjmë reduktime serioze në modelin tonë të shpenzimeve për t’u siguruar që kemi mjaftueshëm për të na zgjatur për pjesën tjetër të muajit.
Shumë prej jush do të kujtojnë se si prindërit dhe gjyshërit tanë  bënin një listë të artikujve që duhej të blinin përpara se të vizitonin dyqanin ose tregun. Kjo ishte pjesë e planifikimit të tyre dhe do të siguronte që ata të mos humbnin gjurmët e shpenzimeve të tyre. Megjithatë, duket se kemi hequr dorë nga kjo qasje. Unë rekomandoj fuqimisht secilin prej jush që ta fillojë këtë përsëri. Mbani një fletore ose notes ne celularin tuaj dhe bëni një listë të të gjithë artikujve që duhet të blini përpara se të dilni në treg. Do të habiteni se si shpenzimet tuaja do të bien në përputhje, duke ju ndihmuar të mbani një gjurmë të shpenzimeve tuaja në një mënyrë më të mirë.

Përgatitni një buxhet për çdo muaj

Tani që keni një regjistrim të të gjitha shpenzimeve tuaja, përgatitni një buxhet të parashikuar për muajin e ardhshëm dhe vazhdoni të mbani një gjurmë të shpenzimeve tuaja aktuale. Situata ideale është kur përfundoni duke shpenzuar atë që kishit parashikuar në fillim të muajit ose më pak. Ky buxhet duhet të jetë gati para fillimit të muajit të ri.

Krijoni një fond urgjence

Ndërsa planifikoni shpenzimet tuaja për muajin, mbani një fond të vogël emergjent (5-10%) për të përballuar çdo shpenzim të paparashikuar. Kjo do t’ju shpëtojë nga rënia në borxhe të bazuara në interes ose nga mbështetja në kartat e kreditit. Në fund të 6 muajve, ju mund të grumbulloni të gjithë këtë fond të papërdorur dhe t’i transferoni në “Fondin tuaj të Fuqizimit Financiar” (shih pikën 1 më lart)

Jepni bamirësi

Bamirësia është vendi ku burojne  bekimet dhe Allahu e shpërblen bamirësinë. Sigurohuni që të ndani një fond të vogël çdo muaj për të varfërit. Ndoshta ju mund të sponsorizoni edukimin e një fëmije ose mësimin përmendësh të Kur’anit ose të vishni një të varfër ose të përdorni opsione të ndryshme çdo muaj. Sigurohuni që kjo të jetë konsistente pasi Allahu xh.sh. i pëlqen veprat që janë të qëndrueshme./IslamicOnlineUniversity/Mansoor Danish

Përktheu :EkonomiaIslame

Artikulli paraprakKompleksi i inferioritetit te profesionistët muslimanë
Artikulli tjetërNdrysho ose dështo!