Një plan më i mirë për të rregulluar ekuilibrin punë-jetë, puna me 4 ditë në javë

Të hënën, mijëra punëtorë në Mbretërinë e Bashkuar do të fillojnë një provë katër-ditore të javës së punës me pagë 100 për qind. Por ideja e ëndërruar vjen me një paralajmërim të madh: Për të marrë pagë të plotë ndërsa punojnë 80 për qind të orarit të tyre të zakonshëm, punëtorët duhet të premtojnë se do të ruajnë produktivitetin 100 për qind.

Dhe kjo vjen në kurriz të një gjëje që punonjësit duan vërtet dhe që përmirëson mirëqenien e tyre për të ecur drejt një ekuilibri më të mirë punë-jetë: lirinë për të punuar kur të duan.

Pas asaj që do të sjellë një fitim fillestar, programi pas pilotimit ka të ngjarë të shohë rënie të produktivitetit pasi stafi do të bëhet i mbingarkuar me punë. Sepse mënyra për të reduktuar djegien dhe për të rritur produktivitetin nuk është zvogëlimi i numrit të ditëve që punojmë, siç dëshmon strategjia më e çuditshme (por më efektive) e dorëheqjes së madhe. Në vend të kësaj, është për të reduktuar numrin e orëve që punojmë në ditë.

Me fjalë të tjera, njerëzit në fund të fundit duan lirinë dhe fleksibilitetin për të funksionuar kur ata e kanë më të përshtatshme. Dhe ndonëse tingulli i një jave pune katër-ditore është tërheqës, apeli është i rrënjosur tek ideja për të ppunaur më pak.

Ajo që ul më shumë stresin është më efektive dhe më e lehtë për punëdhënësit për t’u vendosur në vend të kësaj është rregullimi fleksibël i punës.

Truri i njeriut funksionon më mirë në blloqe kohore

Mendja e njeriut është e shkëlqyer në shpërthime të shkurtra përqendrimi dhe vëmendjeje, por natyrshëm nuk është e aftë për periudha të zgjatura përqendrimi. Sipas një artikulli të publikuar nga Shkolla Mjekësore e Harvardit, ajo që është më e mira për trurin tonë është të punojmë në blloqe kohore – gjë që e lejon orari fleksibël i punës.

Pra, në vend që të përpiqeni të kaloni pesë ditë në katër dhe të ruani një nivel çnjerëzor fokusi për ta bërë këtë, orari fleksibël i punës u jep punonjësve hapësirën për të punuar në sinkron me fokusin e tyre (dhe mungesën e tij). Ai jo vetëm që është më i shëndetshëm për trurin, duke kontribuar në mirëqenien e punonjësve, por gjithashtu u mundëson punonjësve tuaj të rimbushen siç duhet dhe t’i kthehen punës së tyre me një fokus të shtuar.

Orët e gjata janë problemi, jo zgjidhja

Meqenëse truri ynë nuk është i lidhur për periudha të gjata fokusi, është kryesisht joreale që të gjithë të jenë në gjendje të kryejnë të gjithë punën e tyre në më pak kohë. Ata që nuk ia dalin dot thjesht do të përfundojnë duke punuar ditë më të gjata. Nuk është për t’u habitur që hulumtimet tregojnë se orët e gjata dështojnë për njerëzit dhe kompanitë.

Zgjidhja, pra, është të mos kemi më pak ditë, më të gjata. Zgjidhja është të kesh më pak orë në ditë, dhe ndoshta më shumë ditë. Sado e tmerrshme që mund të tingëllojë fillimisht, realiteti është se mund të jetë çuditërisht ideale.

Jepini punonjësve autonomi, merrni rezultate

Ndërkohë që kisha fleksibilitetin për të kondensuar javën time të punës 40-orëshe në vetëm katër ditë, rrallë e bëja, sepse kisha më pak stres dhe një cilësi më të lartë jetese duke e shkëputur punën ashtu siç më përshtatej gjatë gjithë javës. Por bukuria e orarit fleksibël është se nëse një nga punonjësit tuaj ka aftësinë të ruajë fokusin dhe të kryejë të gjithë punën e tyre në më pak ditë, ata munden. Në fund të fundit, puna fleksibël i lejon punonjësit të kryejnë punën e tyre pa kufijtë e ditëve ose orëve të caktuara.

Sigurisht, kjo nuk funksionon brenda të gjitha organizatave ose pozicioneve – ashtu siç nuk funksionon as java katërditore e punës. Por, duke u dhënë punonjësve me objektiva të matshëm dhe pozicione të bazuara në produktivitet, lirinë për të punuar në orarin e tyre siguron një ekuilibër më të mirë punë-jetë. Kjo i lejon ata të punojnë rreth jetës së tyre, në vend që të jetojnë rreth punës së tyre./INC/

Artikulli paraprakPërkushtimi ,komunikimi i vizionit dhe rëndësia e inventarit të produktit
Artikulli tjetërArabia Saudite ndalon punën në diell nga ora 12 deri në 3 pasdite