Një monedhë ari Islamike 1300 vjeçare shitet për 4.7 milion dollar në ankandin në Londër

Mbledhja e monedhave mund të jetë thjesht një hobi për disa prej nesh. Sidoqoftë, ka shumë njerëz në të gjithë globin që do të paguajnë miliona për të marrë në duart e tyre një monedhë të çmuar. Duke dëshmuar kështu është shitja e një monedhe të lashtë Islame që kohët e fundit hyri nën çekiç për një shumë prej 4,7 milion dollarë (3.6 milion GBP). Po ashtu eshte!

I përket vitit 723 pas Krishtit, monedha e hollë është bërë me sa duket nga ari i minuar nga një sit në pronësi të Halifes, një pasardhës i Profetit Muhamed. Një nga të vetmet 12 në ekzistencë, monedha e veçantë Umajade i ngjan një qindarke funtë dhe vjen e gdhendur mbi të me fjalët – “Ma’din Amir al-Mu’minin bi’l-Hijaz” ose “Miniera e Komandantit të Besimtarëve në Hixhaz”. Shitja u zhvillua të enjten dhe u ekzekutua nga ankandi i Londrës – Morton & Eden në favor të një ofertuesi anonim që pagoi dy herë vlerësimin e parave të shitjes së monedhës për ta zotëruar atë.

Duke komentuar në ankand, specialisti i monedhave islamike Morton & Eden tha: ” Çmimi i jashtëzakonshëm që paguhet sot pasqyron rrallësinë e madhe, bukurinë dhe rëndësinë historike të kësaj monedhe përrallore. Dinarë të tillë si ky janë ndër më të kërkuarit nga të gjitha monedhat e hershme islame dhe paraqesin gjërën e fundit ndaj të cilit mund të aspirojë çdo koleksionist i monedhave të hershme islamike. Rekordi për monedhën më të shtrenjtë të shitur është mbajtur nga një Dollar në vitin 1794 që arriti 9.8 milion dollarë (7.7 milion GBP) në SHBA në 2013.

Artikulli paraprakSi të mbroni veten nga hakimi në kamerë dhe mikrofon të kompjuterit
Artikulli tjetërInstituti Islam IRTI do të krijojë një Platformë Elektronike për Qëndrueshmërinë e Vakëfit