Një e treta e misrit në botë mund të jetë në rrezik nga ndryshimet klimatike – Çfarë do mungojë tjetër në supermarkete?

Një studim i ri ka treguar se brezi i misrit në SHBA mund të jetë i papërshtatshëm për rritjen e misrit deri në fund të shekullit. Rajoni në Perëndim të vendit, i përbërë nga shtete duke përfshirë Nebraskën, Kansasin, Indianën dhe Iowa-n, ka qenë i njohur për të korrat e tij të misrit që nga vitet 1800. Megjithatë, për shkak të ndryshimeve klimatike, kushtet ideale për rritjen e misrit mund të lëvizin më në veri në të ardhmen.

“Ndryshimi i klimës po ndodh dhe do të vazhdojë të zhvendosë fuqishëm gjeografitë e kultivimit të SHBA-së në veri”, thotë autorja kryesore e studimit, Emily Burchfield. “Nuk mjafton thjesht të varemi nga risitë teknologjike për të shpëtuar ditën. Tani është koha për të parashikuar ndryshime të mëdha në atë se çfarë dhe si e kultivojmë ushqimin tonë për të krijuar forma më të qëndrueshme dhe elastike të bujqësisë.”

Dy të tretat e territorit të SHBA-së përdoret për bujqësi, me 80 % të kësaj toke që përdoret për të kultivuar të korrat kryesore të misrit, sojës, grurit, sanës, jonxhës dhe pambukut. Burchfield analizoi të dhënat mbi gjeografinë dhe ndërhyrjen njerëzore. Ajo përdori gjetjet e saj për të projektuar modele se si kultivimi do të ndryshonte skenarët e ulët, të moderuar dhe të lartë të emetimeve.

Ajo që gjeti Burchfield ishte se, edhe me skenarë me emetim të moderuar, kushtet ideale për misrin, sojën, jonxhën dhe grurin u zhvendosën të gjitha në veri. Duke pranuar subvencionet e mëdha të disponueshme për kultivuesit e misrit dhe paratë që po investohen në inxhinierinë gjenetike që mund të zbusin rreziqet, Burchfield theksoi rreziqet e monokulturës.

Më pak se një e dhjeta e misrit të rritur në SHBA konsumohet drejtpërdrejt nga njerëzit, dhe kjo zakonisht vjen në formën e misrit të ëmbël të aromatizuar ose misrit stralli, i cili përdoret për të bërë kokoshka. Kultura më e zakonshme është misri, i cili përbën pjesën më të madhe të eksporteve të SHBA-së – është gati një e treta e misrit të tregtuar në të gjithë botën.

Shumë misër bëhet etanol për biokarburantet, por një sasi e mjaftueshme gjen rrugën e saj edhe në disa vende të papritura. Pra, nëse bëhet fjalë për pije apo produkte tualeti, pasojat do të ndjehen edhe diku tjetër pasi mund të mungojë në raftet e supermarketeve shumë produkte të tjera kur misri të jetë zhdukur. Disa nga produktet të cilave u nevojiten misri për t’u prodhuar janë pijet me gaz, pasta dhëmbëve, deodorantët, salmoni e disa lloje të ndryshme djathërash etj.

Artikulli paraprakRecesioni global? Ende jo, thonë ekonomistët por përgatituni për çmime të larta, rritje të ulët
Artikulli tjetërPrezantimi i biznesit tuaj