Recesioni global? Ende jo, thonë ekonomistët por përgatituni për çmime të larta, rritje të ulët

Një recesion global nuk është i pashmangshëm, por është gati për rritje të kostove dhe rritje më të ngadaltë, thonë ekonomistët.

“Nuk do të ketë “pas” të papritur të stagflacionit,” tha Simon Baptist, kryeekonomist global në Njësinë e Inteligjencës Economist, duke iu referuar një recesioni të papritur pas një periudhe stagflacioni.

Ndërsa lufta në Ukrainë dhe ndërprerjet pandemike vazhdojnë të shkaktojnë kërdi në zinxhirët e furnizimit, stagflacioni i shënuar nga rritje e ulët dhe inflacion i lartë do të qëndrojë “për të paktën 12 muajt e ardhshëm”, tha Baptist për CNBC.

“Çmimet e mallrave do të fillojnë të lehtësohen nga tremujori i ardhshëm, por do të mbeten përgjithmonë më të larta se para luftës në Ukrainë për arsyen e thjeshtë se furnizimet ruse të shumë mallrave do të reduktohen përgjithmonë”, shtoi ai.

Pandemia si dhe lufta në Ukrainë kanë mbytur furnizimin e mallrave dhe kanë përmirësuar shpërndarjen efikase përmes zinxhirëve globalë të furnizimit, duke detyruar rritjen e çmimeve të mallrave të përditshme si karburantet dhe ushqimet.

Por, ndërsa çmimet më të larta do të shkaktojnë dhimbje për familjet, rritja në shumë pjesë të botës, ndonëse e ngadaltë, ende po kalon dhe tregjet e punës nuk kanë rënë.

Nivelet e papunësisë në shumë ekonomi kanë arritur më të ulëtat në dekada.

Pra, konsumatorët ndonëse janë të kujdesshëm ndaj një përsëritjeje të recesionit të fundit global të sjellë nga kriza e subprimeve në SHBA mbi 10 vjet më parë nuk duhet të fillojnë të përgatiten për një recesion.

“Për pothuajse të gjitha ekonomitë e Azisë, një recesion nuk ka gjasa të ndodhë, nëse po flasim për periudha të njëpasnjëshme të PBB-së negative,” tha Baptist për CNBC.

Edhe nëse ekonomia globale është në rrezik të një recesioni, shumë konsumatorë kanë kursime të mjaftueshme dhe kanë rezervuar mallrash të qëndrueshme shtëpiake, tha ekonomisti.

“Pra, në një masë, nuk do të ndihet aq keq sa duken numrat e menjëhershëm,” tha ai.

Kryeekonomisti i AMP Capital, Shane Oliver, nuk e sheh as recesionin të shkruhet në mur, të paktën jo për 18 muaj të tjerë.

“Lakoret e yield-eve ose hendeku midis yield-eve të obligacioneve afatgjata dhe normave afatshkurtra duhet të përmbysin ose paralajmërojnë me vendosmëri recesionin dhe edhe nëse ndodh tani, mesatarja e çon në recesion është 18 muaj,” tha ai në një shënim.

Në të njëjtën kohë, bankat qendrore në të gjithë globin po shtrëngojnë normat e interesit për të luftuar inflacionin.

Banka qendrore e SHBA njoftoi rritjen e saj më të madhe të normës në më shumë se 22 vjet në fillim të këtij muaji, duke rritur normën bazë të interesit me gjysmë pikë përqindjeje dhe duke paralajmëruar rritje të mëtejshme të normës.

Procesverbali i Rezervës Federale të publikuar të mërkurën tregoi se zyrtarët ishin të përgatitur të ecnin përpara me rritje të shumëfishta të normave të interesit me 50 pikë bazë, ndërsa përpiqeshin të ulin inflacionin.

Javën e kaluar, Banka e Rezervës së Zelandës së Re, e cila është shtrënguar më shumë se bankat e tjera qendrore, rriti normën e saj të parave të gatshme me gjysmë pikë përqindjeje në 2%. Ishte rritja e pestë radhazi e normës së bankës qendrore dhe sinjalizoi se norma e parave do të arrinte kulmin në një nivel më të lartë se sa ishte parashikuar më parë.

Norma tani është rritur me 1.75 pikë përqindje që nga fillimi i ciklit shtrëngues në tetor.

“Ne jemi shumë të përkushtuar për t’u siguruar që inflacioni aktual të kthehet brenda intervalit tonë të synuar prej 1 deri në 3% dhe në 6.9%, ne jemi shumë në veri të kësaj … ne jemi të vendosur në vendosmërinë tonë për të mbajtur inflacionin,” tha guvernatori Adrian Orr.

Por gjithmonë ekziston rreziku që kontrolli i inflacionit të shkaktojë një recesion, thonë ekonomistët.

Stagflacioni është jashtëzakonisht i vështirë për t’u kontrolluar pasi frenimi i çmimeve të larta nëpërmjet rritjes së normave të interesit mund të çojë në rritje edhe më të ulët.

“Sa më gjatë të qëndrojë i lartë inflacioni, aq më shumë tregjet e investimeve shqetësohen se bankat qendrore nuk do të jenë në gjendje ta zbusin atë pa sjellë recesion. Siç tregoi kryetari i Fed Powell, rritja e inflacionit në 2% do të ‘përfshijë disa dhimbje’”, tha Oliver.

Por jo të gjithë janë të shqetësuar.

Këshilltarja e lartë ekonomike e Capital Economics, Vicky Redwood tha se ajo ishte e bindur se bankat qendrore do të ishin në gjendje të ulnin inflacionin pa krijuar një recesion.

Rritjet e planifikuara të normës në shumë vende si në Evropë, MB dhe SHBA duhet të jenë të mjaftueshme për të rikthyer inflacionin në objektiv, tha Redwood.

“Por nëse pritjet e inflacionit dhe inflacioni rezultojnë më kokëfortë se sa presim dhe normat e interesit duhet të rriten më tej si rezultat, atëherë me shumë mundësi do të jetë në skenë një recesion,” tha ajo në një shënim.

Një recesion i stilit të Volcker-shokut madje mund të garantohet, shtoi ajo.

Shoku Volcker ndodhi kur kryetari i Fed Paul Volcker ngriti normat e interesit në pikën më të lartë në histori në vitet 1980, në një përpjekje për t’i dhënë fund inflacionit dyshifror në SHBA. /Scan/

Artikulli paraprakErdoğan: Turqia ndjek politikë ekonomike të qëndrueshme
Artikulli tjetërNjë e treta e misrit në botë mund të jetë në rrezik nga ndryshimet klimatike – Çfarë do mungojë tjetër në supermarkete?